UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2023-06-12 19:02

Márton Zsoltok ha találkoznak

Ritka pillanatnak lehettek tanúi a hétfői budapesti tekvondós sajtótájékoztató résztvevői: Márton Zsolt kezet rázott Márton Zsolttal, és az azonos nevű két férfiú a médianyilvánosság előtt tisztázta, hogy melyikük a sportági szövetség elnöke, és melyikük a már 17 évesen nemzetközi hírű ikerlányok édesapja.

Az új hét első napjára a Magyar Sport Házába invitálta a honi sajtó képviselőit a tekvondósok hazai szövetsége, méghozzá abból az alkalomból, hogy Márton Luana – első magyar nőként – világbajnoki címet szerzett május végén Azerbajdzsán fővárosában. A médiaeseményen ott volt az ikertestvér, a vébén ötödikként zárt Viviana, továbbá két Márton Zsolt is: a Madridban élő és készülő, de kezdettől magyar nemzeti színekben versenyző lányok édesapja, illetve a hazai sportági szövetség, az MTSZ elnöke, aki annyival „több”, hogy teljes nevén Márton Zsolt Krisztiánnak hívják. 

A két Zsolt kedélyesen mesélt az önkéntelen szerepcseréiről, vagyis hogy

már többször is gratuláltak az MTSZ első emberének „ikrei” sorozatos sikereihez, illetve az édesapának ahhoz, hogy a szövetség elnökévé választották...  

Miután a sajtó nyilvánossága előtt tisztázták, hogy ki kicsoda, a sportág múltja, jelene és jövője kerülhetett előtérbe az összejövetelen, amelyre egyetlen „nem Mártonként” az Eb-bronzérmes, a múlt hétvégi római Grand Prix-n 68 kg-ban második, a bakui vébén pedig kilencedik Józsa Levente is hivatalos volt. Utóbbi nem sokat teketóriázott, amikor a vb-szerepléséről kérdezték: 

„Két másodperccel a vége előtt győzelemre álltam, akkor kaptam az intést, s így vesztettem, mondhatom: elcsalták a meccsemet!" – jelentette ki a 20 éves tekvondós. A jogász végzettségű MTSZ-elnök gyorsan finomított is Levente szavain: „inkább mondjuk úgy, hogy nagyon szerencsétlen bírói döntés volt", hozzáfűzve, hogy két esetben is – Levente mellett Patakfalvy Lucánál  – „csak hajszállal maradtunk le a továbbjutásról.” És ha már nála volt a szó, Márton Zsolt Krisztián hangoztatta: a fiatalok alkotta válogatottunk a jövőben is képes lesz hasonló sikerekre, így aranyéremre is, mint amilyeneket a május végi, június eleji bakui világbajnokságon produkált. 

Luana a felnőttek mezőnyében 57 kg-ban aratott idei csúcsdiadala előtt tavaly az U21-eseknél már Európa-bajnoki címet szerzett egy súlycsoporttal feljebb, s további aranyérmeket vár magától már a június végi, lengyelországi Európa Játékokon is, és még inkább a jövő nyári, párizsi olimpián. A 2024-es ötkarikás játékokra persze elébb még kvótát kell kiharcolni, de ebben Luanához hasonlatosan őszintén bízik egy perccel fiatalabb húga, a 62 kilós, korábbi kadét és ifjúsági Európa-bajnok Viviana is. Ikrekhez illő szinkronban, szinte szó szerint mondták egyszerre ugyanazt és ugyanúgy:

„A cél, hogy kijussunk Párizsba, mindent beleadunk, s ha jól tesszük a dolgunkat, ott is leszünk.” 

/Kiemelt képünkön: az ikrek, Luana (jobbra) és Viviana, baloldalt édesapjuk, Márton Zsolt, jobbra Márton Zsolt Krisztián szövetségi elnök Forrás: MTSZ /