UtánpótlásSport
2024. május 13.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-06-15 20:39

Az U18-as leányválogatott rangos spanyolországi felkészülési tornán hangol az Eb-re

A Völgyi Péter vezette U18-as leány kosárlabda-válogatott péntektől vasárnapig a spanyolországi Lugóban szerepel felkészülési tornán. A július elsején kezdődő, törökországi korosztályos Eb-re készülő csapat a belgákkal, a házigazda spanyolokkal és a németekkel találkozik.

Lejátszotta első két felkészülési mérkőzését az U18-as leány kosárlabda-válogatott, amely május utolsó napjai óta gőzerővel készül már a július 1-9. között a törökországi Konyában rendezendő korosztályos Európa-bajnokságra. Völgyi Péter együttese néhány napja előbb 13 ponttal győzött, majd hasonló különbséggel, 14-gyel kikapott a szlovénok elleni dupla meccsen Székesfehérváron. A két találkozót követően az MKOSZ edzőközpontjában látogattuk meg a csapatot.

„Már két hét eltelt a közös felkészülésünkből, és a második hét végén mérkőztünk meg a szlovénokkal. Sok tapasztalattal gazdagodtunk a két meccsen – kezdte Völgyi Péter szövetségi edző az Utánpótlássportnak. –

A második leginkább azt mutatta meg, még fel kell vennünk annak az agresszív védekezésnek a ritmusát, amellyel az Eb-n bizonyára találkozni fogunk a legtöbb csapat ellen. Ebben muszáj előrelépnünk. A visszarendeződés azon a meccsen nem állt össze, így könnyű kosarat kaptunk. Szokatlan volt számunkra ez a stílus.

Az első meccsen még jól kompenzáltuk ezt, azonban másnap, a másodikon ez már nem működött. Hozzá kell szoknunk ehhez a tempóhoz, mert kilenc nap alatt hét mérkőzés vár ránk az Eb-n, ami embert próbáló feladat lesz a lányoknak."

A csapat tavaly nyáron  a hatodik helyen végzett a debreceni U17-es világbajnokságon, ám azóta sok tekintetben átalakult az együttes.

A tavalyihoz képest ez a mostani egy teljesen új csapat.

Akadt olyan játékos, aki a múlt ősszel Amerikában folytatta, és onnan tért vissza most a válogatottba, emiatt a mindennapokban kevésbé tudtuk követni a fejlődését – mondta Völgyi. – A juniorbajnokság mezőnye, és a szezon egészében mutatott teljesítmények alapján ezúttal kicsit másképpen kell gondolkodnunk, mint az előző évben.

Ez persze törvényszerű is, hiszen egy év alatt sok mindenen keresztül mennek a játékosok mind pozitív, mind negatív értelemben. Próbáljuk újra összeállítani a csapatot.

Tavaly Toman Petra személyében megvolt a csapat egyértelmű vezére, kimagasló egyénisége, aki húzta magával a többieket, elsősorban támadásban, míg védekezésben szépen egységesen dolgoztunk, de Petra sérülés miatt idén sajnos nem áll rendelkezésre – részben ezért is kicsit újra kellett gondolnunk a tavalyi koncepciót. "

Völgyi Péter Forrás: FIBA.Basketball

Ugyanakkor olyan játékosok is akadnak, akik a múlt nyáron hiányoztak sérülés miatt, ezúttal viszont ott lehetnek a keretben, és akár húzóemberekké is válhatnak: ilyen például Rátkai Eszter és Toman Dóra – ebben az évadban már mindketten rendszeresen bizonyíthattak az NB I/A-csoportban.

A fehérvári hetek után a lányok péntektől már Spanyolországban folytatják az Eb-felkészülést, és a hét végén Lugóban rendezendő négyes tornán lépnek pályára: sorrendben a belgák, a spanyolok és a németek ellen.

„Nagyon kemény torna vár ránk Spanyolországban, három minőségi ellenféllel játszhatunk.

Szeretnénk a játék minden elemében fejlődni a szlovén meccsekhez képest. A már említett védekezés mellett támadásban is több kreativitásra lesz szükség, ugyanis nem tartozunk a legmagasabb válogatottak közé. Szóval a palánk alatt várhatóan nem leszünk fölényben, így kintről, triplából is jóval veszélyesebbnek kell lennünk

 – fogalmazott a szakvezető. – A spanyolországi tornáról hazatérve ismét Székesfehérváron folytatjuk, ekkor már elsősorban a finomhangolások kapják a legfontosabb szerepet, és a szerbekkel játsszuk az utolsó felkészülési meccsünket. Bízom benne, ez az idő elegendő lesz ahhoz, hogy az alap taktikai repertoárt elsajátítsuk támadásban és védekezésben egyaránt. Nyilván, valamennyire azért visszanyúlva a tavalyi elemekhez, és építve azokra.

Ez mindenképpen fontos lesz ahhoz, hogy jól szerepelhessünk az Európa-bajnokságon. Ehhez pedig a jó kezdés is elengedhetlen lesz a tornán.
FELKÉSZÜLÉSI TORNA, LUGO (SPANYOLORSZÁG)
Péntek:
Magyarország–Belgium
Szombat:
Magyarország–Spanyolország
Vasárnap:
Magyarország–Németország
AZ U18-AS LEÁNYVÁLOGATOTT KERETE:
Aho Tyra, Albert Szidónia, Árvai Noémi, Bajzáth Lili, Dobó Heléna Lilla, Fárbás Eliza, Gábor Lili, Kastl Dóra, Papp Lilla, Rátkai Eszter, Strausz Edina, Szücs Gréta, Toman Dóra, Toman Réka

(Kiemelt képen: Strausz Edina (pirosban) Forrás: FIBA.Basketball, archív)