UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-06-17 14:56

A felnőtt vb-indulás kiharcolása után Komoróczy Lora újabb egyéni csúcsokra tör

Az Iron Swim SE 17 éves, ifjúsági világbajnok úszója, Komoróczy Lora – a Sopronban elért korosztályos magyar rekordjával – 50 méter háton az utolsó pillanatban harcolta ki a válogatottba kerülést a július végi, fukuokai felnőtt-világbajnokságra. A „nagyok” vébéje előtt ugyanakkor még a belgrádi ifi Eb-n lesz jelenése.

Mint arról beszámoltunk, öt utánpótláskorú úszó kapott helyet a fukuokai felnőtt-vb-n résztvevő magyar csapatban. Közülük legutoljára Komoróczy Lora biztosította be a helyét a válogatottban, miután az utolsó, soproni kvalifikációs versenyen 28.19-es időeredményével győzött 50 méter háton, s ezzel megúszta a világbajnoki indulást érő A-szintet (28.22). A korábban 28.31-es egyéni legjobbal álló fiatal ezzel egyébként megjavította a saját ifjúsági magyar csúcsát is.

„Tényleg remekül sikerült a soproni verseny, hiszen az ötvenes győzelem és A-szint mellett százon is nyerni tudtam – kezdte a 17 esztendős Komoróczy az Utánpótlássportnak. – Egyébként nem készültem külön erre a versenyre, szóval előtte nem könnyítettünk az edzésmunkán.

 Ez egyébként lehet jót is tett, mivel korábban már többször bebizonyosodott, hogy ilyenkor, úgymond „munkából jőve” úszom a legjobban.

Ahogyan már említettem, az első napon kezdésként jól sikerült a száz hát, így még inkább bizakodva vártam az ötvenet. Éreztem, hogy bennem van ez az eredmény, képes vagyok megúszni a vb-szintet, és már a délelőtti előfutamban jól ment, de akkor a 28.23-al még egy századdal épphogy, de lemaradtam róla. Emiatt viszont a délutáni döntőhöz extra izgatottsággal, talán kicsit feszülten is álltam oda, mivel

nagyon megakartam úszni végre a szintet, és a legnagyobb örömömre szerencsére ez végül össze is jött, ami hatalmas boldogsággal töltött el.

Ha az Iron Swim SE versenyzője ilyen ütemben folytatja fejlődését, hamarosan megostromolhatja akár a felnőtt magyar rekordot is, amelyet ebben a számban Hosszú Katinka tart, a 2015-ös 27.99-es eredményével.

Komoróczy Lora Fotó: Máj Tamás

Takács Imre tanítványa a soproni eredményének köszönhetően második felnőtt-világbajnokságára készülhet, miután tavaly Budapesten már kipróbálhatta magát a világ legjobbjai ellen – akkor mindössze két századdal maradt le a középdöntőbe jutásról.

„Izgatottan várom már a vb-t, szeretnék bizonyítani Fukuokában, ugyanakkor igyekszem nem csak arra a versenyre fókuszálni, hiszen előtte, július elején még a belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságon indulok, ami legalább annyira fontos lesz, szóval első körben ott szeretnék minél jobban szerepelni. A szokásos számaimban, vagyis ötvenen és százon állok rajthoz, háton és pillangón egyaránt, illetve még a váltókban, amelyekben ugyancsak a pillangó lesz a résztávom.

A helyezések kapcsán nem szeretnék megfogalmazni konkrét célokat, de akkor lennék igazán elégedett, ha minél több számban sikerülne egyéni csúcsot úsznom

– mondta Lora, aki a múlt évben 50 m háton ifjúsági világbajnoki címet szerzett, míg az Európa-bajnokságon második lett, továbbá a vegyes váltóval szintén Eb-ezüstérmet nyert. Emellett 50 m pillangón vb-nyolcadikként, 100 m háton pedig Eb-negyedikként zárt.

„Fukuokába elsősorban tanulni megyek, szeretném megszokni azt az atmoszférát, ami körülveszi a felnőtt-világbajnokságot.

Részt vehettem már korosztályos vb-n, de ez mégis teljesen más.

Ezt például tavaly itthon, a Duna Arénában is megtapasztalhattam. Szoknom kell még ezt a közeget, bele kell érnem a mezőnybe. Persze szeretnék Japánban is jól teljesíteni, és lehetőleg egyéni csúcsot úszni.”

(Kiemelt képet készítette: Máj Tamás)