UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-06-18 09:03

Gyerekként került a Salzburghoz, felnőttként tért vissza az MTK-hoz a 18 éves Kovács Patrik

Kovács Patrik két év után tért vissza Európa egyik legjobb utánpótlás-nevelű klubjától, az RB Salzburgtól előző klubjához, az MTK Budapesthez, a tizennyolc éves balhátvéd jó lehetőségként tekint az NB I-re.

Újra kék-fehérben Kovács Patrik, a 2005-ös születésű balhátvéd két év után tért vissza a Red Bull Salzburgtól az MTK Budapesthez. A 18 éves védő három évre kötelezte el magát egykori csapatához, amely régi-új játékosa személyében az U19-es korosztályos válogatott alapemberével erősített hosszabb távra.

A budapesti fiatal a Gyáli Lurkó, a Gloriett SE, a Ferencváros, majd az MTK érintésével került ki Ausztriába a világ egyik legnevesebb utánpótlás-nevelő egyesületéhez. A salzburgiak tizenhárom éves kora óta figyelték kiszemeltjüket, többször próbajátékra hívták, majd amikor betöltötte a tizenhatot, átigazolási díj ellenében szerződtették. Az elmúlt két idényt a klub akadémiáján töltötte, egy alkalommal pályára lépett a másodosztályban szereplő tartalékcsapatban, a Lieferingben is, tavaly és idén is az U18-as korosztályos együttes tagjaként osztrák bajnoki címet ünnepelhetett.

"Egyedül költöztem ki Ausztriába, nagy lépés volt tizenhat évesen elkerülni otthonról, s az akadémián élni. Nehéz volt megszokni, hogy nekem kellett végeznem a házimunkát, hamar fel kellett nőnöm, de ez is a javamat szolgálta. Úgy érzem,

gyerekként kerültem ki Salzburga, s felnőttként tértem vissza Magyarországra – ezt szeretném a pályán is megmutatni.

Kint az volt a filozófia, hogy az elsőtől az utolsó percig letámadjuk az ellenfelet, ezáltal megtanultam, hogyan kell hatékonyan presszingelni, s mivel rendkívül soknemzetiségű volt az öltöző, rám ragadt a társak mentalitásából. Az edzések irama és színvonala magas volt, kellett kis idő, mire felvettem a tempót, de ez sikerült, és sokat fejlődtem. A robotolás mindig is jellemzett, de agresszivitás tekintetében előreléptem Ausztriában."

A védőt már télen is szívesen szerződtette volna az MTK, ám akkor meghiúsult az átigazolás. Nyáron aztán felpörögtek az események, s megköttetett az egyezség.

"Egy percig sem vacilláltam, gondolkodás nélkül aláírtam. Az MTK stílusa testhezálló számomra. Jól ismerem a klubot, annak idején tizenhat évesen edzettem is a felnőttekkel, és az utánpótlásból is sokakat ismerek. Horváth Dávid korosztályos szinten is volt már az edzőm, az ő személye is megerősített abban, hogy jó helyen leszek a kék-fehéreknél. Tudjuk, mire számíthatunk egymástól, igyekszem megfelelni az elvárásainak.

Mondhatnám, hogy ilyen meg olyan futballista vagyok, de szeretném, ha inkább a játékom beszélne majd helyettem.

Nagy lehetőségként tekintek az NB I-es szereplésre, tizennyolc évesen különösen jó terep lehet a kibontakozásra. A legfőbb célom, hogy a csapattal folyamatosan jó teljesítményt nyújtsunk. Feljutóként a bennmaradás az elsődleges cél, de úgy gondolom, ebben a társaságban több rejlik, szép pillanatokat szerezhetünk a szurkolóinknak. Egyénileg az hajt, hogy hasznos játékkal segítsem az MTK-t, és pár jól sikerült idénnyel felhívjam magamra külföldi egyesületek figyelmét. Fiatal vagyok, előttem a pályafutásom, úgyhogy nem tettem le arról, hogy egyszer majd légiósnak álljak, de jelenleg nem ez köti le a gondolataimat, hanem arra koncentrálok, hogy mihamarabb beilleszkedjek és jól sikerüljön a nyári felkészülés. Ausztriában később ért véget az idény, mint idehaza, nem álltam le egy pillanatra sem, különedzéseket végeztem a nyár beköszöntével, hogy minél jobb erőben kezdjem meg a munkát hétfőn a csapatnál."

(Kiemelt képünk forrása: MTK Budapest)