UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-06-19 19:44

Még nincs csúcsformában az U20-as európai ranglistát vezető Sulyán Alexa

Sulyán Alexa 200 méteren olyan U20-as országos csúcsot futott, amellyel a korosztály európai ranglistáját is fölényesen vezeti, ám még bőven van tartalék a 18 éves sprinterben.

Eseménydús időszakot él a magyar atlétika utánpótlása, hiszen az elmúlt hónapokban újabb korosztályos hazai rekordok íródtak át a fiatalok remek teljesítményeinek köszönhetően. 

Az U20-as lányok 200 méterén például májusban a szolnoki Kocsis Luca 23.61 másodperccel 50 éve fennálló honi csúcsot adott át a múltnak, majd néhány nappal később

jött Sulyán Alexa, és a győri diákolimpián 23.34 mp-re, aztán a fővárosi Lantos Mihály Sportközpontban rendezett Magyar Nagydíj-állomáson 23.12 mp-re javította a rekordot.
Sulyán Alexa rövid időn belül kétszer is U20-as magyar csúcsot javított 200 m-en Forrás: Diákolimpia/Facebook

A MATE-GEAC-ban Körmendy Katalin által edzett ígéret az utóbbi teljesítményével az U20-as európai ranglista élére ugrott és a korosztály világranglistáján is az előkelő kilencedik helyet foglalja el. 

„A diákolimpián nem volt tájékoztató óra, így amikor beértem a célba, várnom kellett az eredményre – mondja Alexa. – Nem tetszett a futásom, a végét kissé nyögvenyelősnek éreztem, ezért nagyon meglepett, amikor kiderült, hogy 23.34 lett. Egyből arra gondoltam, hogy ha ilyen futással ennyit tudtam, akkor ebben még nagyon sok van. Aztán a budapesti versenyen tökéletes körülmények között, nagyon jó mezőnyben indultam. A többiek tudtak húzni, és nem is éreztem nagyobb hibát a futásomban. A 23.12-t követően boldog voltam és elégedett.

Nagyon szerettem volna megdönteni ezt a csúcsot, és ezért sokat is tettem.

Tavasszal háromszor két hetet töltöttem edzőtáborban, rengeteget szenvedtem, sok munka van a lábamban, de örülök, hogy mindennek meglett az eredménye.” 

Sulyán Alexa korosztálya számára az idei fő verseny a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság lesz augusztusban.  

„Emésztgetnem kell még, hogy majdnem két tizeddel vezetem a korosztályom európai ranglistáját. Azonban ez nem tölt el túlzott önbizalommal, az U20-as Eb-n elsősorban a döntőbe kerülés a célom, mert tavaly egyetlen századdal maradtam le róla, és ez azóta is fájó seb. Minden nap mondogatom magamban, hogy ez mégegyszer nem fordulhat elő. Persze, nem tudjuk, ki hogyan időzíti a csúcsformáját. Többen gondolhatják, hogy én az idén hamar kiadtam magamból a maximumot, de ez nem így van.

Én sem vagyok még csúcsformában.
Sulyán Alexa a budapesti vb-re készült magyar felszerelésben Forrás: MASZ

Hogy 200 méteren jelenleg milyen formában van a sokra hivatott sprinter az csütörtökön a krakkói felnőtt atlétikai csapat Európa-bajnokságon kiderül, ott ugyanis ő képviseli Magyarországot a versenyszámban. Ráadásul Alexa tagja a női 4x100 méteres váltónak is, amellyel a szintén augusztusi, budapesti felnőtt-világbajnokságra készül.  

„A krakkói Eb-n nem érzem tehernek, hogy majdnem én vagyok a legfiatalabb a csapatban. Az izguláson már sikerült felülkerekednem, és összeszedetten, pánik nélkül tudok rajthoz állni. Nagyon várom a versenyt, amelyen igyekszek mindent kihozni magamból. Ez lesz az első felnőtt-világeseményem.

Azt szeretném, hogy a végén büszkék legyenek rám itthon és azt gondolják, ez a lány megérdemelte, hogy a hazánkat képviselje.

(Kiemelt képünkön: Sulyán Alexa Forrás: MASZ)