UtánpótlásSport
2024. május 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda U21-es férfi kézilabda-világbajnokság

2023-06-23 21:38

Csoportelsőként jutott a középdöntőbe a magyar csapat az U21-es vb-n

Az E-csoport rangadóján öt góllal verte Dániát a magyar junior férfi kézilabda-válogatott, amely így megnyerte a négyesét, és várhatja a középdöntőt a német-görög közös rendezésű U21-es vb-n.

Az E-csoport első helye volt a tétje a magyar és a dán junior férfi kézilabda-válogatott összecsapásának az U21-es világbajnokság péntek esti mérkőzésén, miután mindkét gárda felülmúlt az elmúlt napokban az argentin és a norvég együttest. Bár a középdöntőbe jutást már a találkozó előtt bebiztosította a két válogatott, a lebonyolítás módja miatt egyáltalán nem volt mindegy a végeredmény, a csapatok igyekeztek a lehető legtöbb ponttal nekifutni a folytatásnak.

Ennek megfelelően nem vették félvállról a fiatalok a mérkőzést, kemény, tempós összecsapást figyelhettek a nézők. Az első öt percben 3–1-re húztak el a magyarok, a következő ötben viszont nem találtak be, amit kihasználtak az északiak, és átvették a vezetést. A fórjukat sokáig eredményesen őrizték, a 23. percben pedig – először a meccsen – néggyel húztak el (10–14). Ekkor viszont fordulópont következett. Néhány perccel az első félidő vége előtt Krakovszki Bencéért aggódhattunk, aki ütközés után a térdéhez kapott, lent maradt a földön, majd le kellett támogatni a pályáról. A sérülés azonban nem vetette vissza a válogatott teljesítményét, sőt! A hajrá tökéletesen alakult, hiszen a több mint húsz percig hátrányban játszó csapat a megsérült Krakovszki helyére beálló balszélső, Sisa Erhárd góljával kiegyenlített, majd jó védekezés után tíz másodperce még arra is volt, hogy megszerezze a vezetést; Ónodi-Jánoskúti Máté bombája utat talált a dán kapuba (16–15)!

A folytatás is a magyarok elképzelései szerint alakult, egyenlíteni már egyszer sem sikerült az ellenfélnek. A kapuban Mikler Krisztián ismét hatékonyan dolgozott, aki a norvégok elleni remek teljesítménye után a másik északi csoportellenféllel szemben is szállította a bravúrokat, emellett a hibátlanul dobó beállókat sorban találták meg a csapattársak, ami talán a legnagyobb magyar fegyver volt a második félidőben – Papp Tamás a dán Arnoldsennel holtversenyben a meccs legeredményesebbje lett, hat góllal, hibátlan lövőteljesítménnyel.

A különbség végül ötgólos lett, így százszázalékos teljesítménnyel fejezte be a csoportkört a válogatott. A középdöntőben Bahrein és Svédország ellen lép pályára a Sótonyi-legénység, amely így két pontot visz a következő szakaszba.
Férfi U21-es világbajnokság, Németország-Görögország, 2023. június 20.-július 2.

Magyarország – Dánia 33-28 (16-15)
A magyar csapat gólszerzői: Papp 6, Ilic 5, Lukács 5, Imre 4, Pergel 3, Sisa 3, Karai 2, Krakovszki Zs.2, Fazekas 1, Ónodi-Jánoskúti 1, Sztraka 1

A csoport másik mérkőzésén: Argentína – Norvégia 31-32

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Dánia 4, 3. Norvégia 2, 4. Argentína 0


A magyar válogatott korábbi csoportmérkőzései:
Június 20., kedd
12:15 Magyarország–Argentína 30–22
Június 22., csütörtök
12:15 Magyarország–Norvégia 31–22

A magyar válogatott középdöntői:
Június 25., vasárnap
16:30 Magyarország–Bahrein (tv: Sport 1)
Június 26., hétfő
16:30 Magyarország–Svédország (tv: Sport1)

A világbajnokság programja:
Csoportmérkőzések: június 20-23.
Középdöntők: június 25-26.
Negyeddöntők: június 29.
Elődöntő és helyosztók: július 1.
Döntő és bronzmérkőzés: július 2.

A juniorválogatott 18 fős vb-kerete:
Kapusok: Mikler Krisztián (BFKA-Veszprém), Palasics Kristóf (NEKA), Takács Ákos (PLER-Budapest)
Jobbszélsők: Imre Bence (FTC), Krakovszki Zsolt (NEKA)
Jobbátlövők: Ilic Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Temesvári Gábor (NEKA)
Irányítók: Fazekas Gergő (Wisla Plock, lengyel), Lukács Péter (Telekom Veszprém), Sztraka Dániel (NEKA)
Beállók: Karai Miklós (NEKA), Papp Tamás (NEKA)
Balátlövők: Ludmán Marcell (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Pergel Andrej (Telekom Veszprém), Tárnoki Márkó (NEKA)
Balszélsők: Krakovszki Bence (NEKA), Sisa Erhárd (NEKA)

(Kiemelt képünk forrása: IHF)