UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-06-23 09:01

Szombaton rajtol a debreceni U19-es fiú-világbajnokság

Szombaton Debrecenben megkezdődik az U19-es fiú kosárlabda-világbajnokság, amely több szempontból sportág történeti jelentőségű: először rendeznek hazánkban vb-t a fiúszakágban, és egyszersmind magyar fiúcsapat is első alkalommal szerepelhet korosztályos vb-n. Váradi Kornél szövetségi edző szerint a válogatott felkészülten várja a nyitányt.

Minden készen áll a rajtra, vagyis a szombati kezdő feldobásra Debrecenben, az U19-es fiú kosárlabda-világbajnokság helyszínén, ahol június 24. és július 2. között a világ 16 legjobb csapata találkozik a korosztályban, s a mezőnyben házigazdaként a magyar válogatott is ott lesz. Váradi Kornél szövetségi edzőt kérdeztük a várakozásokról.

„Összességében jól alakult a felkészülésünk, a tervezett munkát elvégeztük, a komolyabb sérülések szerencsére elkerültek minket. Az edzőmeccsek is megfelelően szolgálták a felkészülésünket, különböző stílusú csapatokkal találkoztunk, és sikerült azokat a speciális játékelemeket is begyakorolni, amelyeket a vb-n a csoportellenfeleken is szeretnénk élesben bevetni” – mondta Váradi az Utánpótlássportnak.

A magyar csapat a D jelű négyesbe került: Dél Korea, Argentína és Törökország válogatottja mellé.

A csoportmeccseknek kizárólag ransoroló szerepe, mind a négy együttes folytathatja majd a nyolcaddöntőben.

Számunkra hatalmas ünnep lesz az egész torna, hiszen Magyarország először rendezhet világbajnokságot a fiúszakágban, és mindez a hazai kosárlabdasport, illetve Debrecen város életében úgyszintén történelmi jelentőségű esemény

– hangsúlyozta a szakvezető. – Hatalmas megtiszteltetés, továbbá legalább akkora lehetőség is a vb-szereplés, amit szeretnénk kiélvezni; természetesen szeretnénk minden meccsen a maximumot nyújtani. Nehéz dolgunk lesz, mert három rendkívül erős csapattal találkozunk a csoportban, és mindhárom együttes más stílust képvisel. A dél-koreaiak tavaly megnyerték a korosztályos Ázsia-bajnokságot, míg a törököket és az argentinokat nem kell igazán bemutatni, rendre az elitbe tartoznak a különböző világversenyeken. A törökök másodikok lettek a tavalyi Eb-n, míg az Amerika-kupát negyedikként záró argentinok például viszonylag szoros meccsre kényszerítették az amerikaiakat, ami nagy fegyvertény a részükről.

A papírforma alapján az első meccsen, az ázsiaiak ellen lehet a legnagyobb esélyünk a győzelemre, de még egyszer leszögezném: az aktuális kontinensbajnokról beszélünk.

A felkészülési időszakban az európai másodvonalba tartozó mieink kétszer találkoztak a szlovénokkal, egy-egy sima és szoros vereséggel zárultak az összecsapások. Majd a lengyelek U20-as együttesével úgyszintén két alkalommal mérkőztek meg a magyar fiúk, és összességében jól helytállva, egyaránt tíz pont körüli különbséggel maradtak alul a magasabban jegyzett és idősebb riválissal szemben. Ezt követően a Váradi-csapat a bolgár és a magyar U20-as válogatottat is legyőzte, míg a felkészülés finisében – már a vb helyszínén – az amerikaiak következtek (a szövetségi kapitányok kérésére nem publikus a végeredmény).

Váradi Kornél Fotó: Girgász Péter/MKOSZ
A legfőbb célunk, hogy versenyképesek legyünk minden riválisunkkal szemben, és ha ezt sikerül abszolválni, az jó visszajelzés lenne azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő úton járunk.

Ugyanakkor ennek a csapatnak a legfontosabb erőfelmérő nem a mostani világbajnokság, hanem a jövő évi, B divíziós U20-as Eb, amelyen majd a velünk azonos szinten jegyzett csapatok ellen láthatjuk, mennyit léptünk előre az elmúlt években. Ez a vb ennek a fejlődési folyamatnak persze nagyon fontos állomása. A felkészülés alatt minden támogatást megkaptunk a szövetségtől és a Rátgéber László vezette Kosárlabda Specifikus Módszertani Központtól is, amiért ezúton is hálásak vagyunk, szeretnénk ezt a játékunkkal is megszolgálni.

Ha sikerülne meccset is nyernünk a vb-n, az lenne a hab tortán.
AZ U19-ES FIÚVÁLOGATOTT KERETE:
Csátaljay Péter, Cseh Botond, Csendes Péter, Csuti Kornél, Hajdu Péter, Hegedűs Brúnó, Meszlényi Róbert, Pleesz Ádám, Ságodi Róbert, Schmera Gergely, Tóth Patrik, Várszegi Ádám
A CSOPORTBEOSZTÁS:
A-csoport: Spanyolország, Franciaország, Kína, Kanada
B-csoport: Egyesült Államok, Szlovénia, Libanon, Madagaszkár
C-csoport: Brazília, Szerbia, Japán, Egyiptom
D-csoport: MAGYARORSZÁG, Törökország, Koreai Köztársaság, Argentína
A magyar válogatott programja a csoportkörben:
Debrecen, Főnix Aréna
Szombat 17:30 Magyarország–Dél-Korea
Vasárnap 17:30 Magyarország–Argentína
Hétfő 17:30 Magyarország–Törökország

(Kiemelt kép forrása: MKOSZ)