UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás U20-as birkózó Európa-bajnokság

2023-06-24 13:08

Minimum egy-két arany az elvárás a hétfőn kezdődő, spanyolországi U20-as Eb-n

Huszonhét fős, meglehetősen erős névsorral vág neki a magyar válogatott a hétfőn a spanyolországi Santiago de Compostelában kezdődő U20-as birkózó Európa-bajnokságnak. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter nagy reményekkel várja a kontinensviadalt.

A programot a kötöttfogásúak nyitják: a válogatottunk nyolcfős, Mányik Dávid (63 kg) sérülés miatt nem indul, míg Királyházi Miklósnak (82 kg) egyelőre csak ukrán állampolgársága van, így kénytelen kihagyni az Eb-t. Utóbbival kapcsolatban mindenképp érdemes kiemelni, hogy Magyarországon él, nálunk készül, s a magyar állampolgárságát érintő adminisztráció az utolsó fázisban jár – írja beharangozójában a Magyar Birkózók Szövetsége.

A csapat húzóembere egyértelműen Lévai Levente (72 kg) és Darabos László (130 kg) lehet.

Noha a srácok még csak elsőévesek, az elmúlt időszakban elért eredményeik arra engednek következtetni, hogy jó eséllyel érmes helyen zárhatnak.

„Levi az U17-es évei alatt Eb-ezüst- és bronzérmet nyert.

Idén fantasztikusan teljesít: kétszer legyőzte a felnőtt Eb-második, U23-as Eb-győztes Váncza Istvánt, ráadásul márciusban, Dániában úgy nyert a »nagyok« között nemzetközi versenyt, hogy azt a francia Ibrahim Ghanemet is felülmúlta, aki egy hónappal később második lett a zágrábi Eb-n.

Ami Darabos Lacit illeti, tavaly U17-es Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes lett,

ő az idei felnőtt ob-n abban a súlyban diadalmaskodott, amelyikben az Eb-harmadik, U23-as Európa-bajnok Vitek Dárius is indult.

Szóval ezek a fiúk kiemelkednek, de bízom abban, hogy a többiek is okozhatnak kellemes meglepetést” – vélekedett Bácsi Péter szakmai igazgató az esélyekről az MBSZ-nek.

A teljes csapattal induló lányok között mindössze két olyan sportoló akad, aki pályafutása során nem nyert még érmet utánpótlás-világversenyen. Három Európa-bajnok kapott helyet a válogatottban – egyiküknek, Elekes Enikőnek (65 kg) U17-es vb-aranyérme is van.

„Szépen fejlődik a női birkózásunk, nagy potenciál rejlik ebben a generációban. Talán állíthatjuk, tőlük várhatjuk a legtöbbet Spanyolországban.

Mindenképp érmeket remélünk tőlük, aranyat, akár aranyakat

– fogalmazott Bácsi.

Szabadfogásban nagy kiesővel kell számolnunk, a tavaly U17-es Eb-n és vb-n második Arszunkajev Musza térdét épp kedden műtötték, emiatt nem léphet szőnyegre Santiago de Compostelában. Helyette az az U20-as vb-ötödik Angyal Krisztián szerepel 92 kilóban, aki máskülönben eggyel feljebb, a 97 kilogrammosok között versenyzett volna. 

„Bízom abban, hogy Krisztián él az előtte adódott lehetőséggel. Tehetséges, ügyes versenyző, és ezt most a neki ideális kategóriában bizonyíthatja be. A szabadfogású válogatottunkról szintén elmondható, hogy jó erőt képvisel, akár többen is odaérhetnek a dobogóra.

Különösen kíváncsi vagyok arra, hogy Bazsó Adolf mire lesz képes, ő ugyanis tavaly kötöttfogásban nyert Eb-ezüstérmet, s az idén váltott szabadfogásra.

Hirtelen, de szerintem jó döntés született.”

Bácsi Péter a kötöttfogástól és a női birkózóktól egyaránt két-három érmet remél, valamint egyet a szabadfogásúaktól,

összességében négy-hét dobogós helyezéssel, minimum egy-két arannyal lenne elégedett.

Az U20-as Európa-bajnoksággal kapcsolatban azt is érdemes megemlíteni, hogy az U17-es kontinensviadallal ellentétben az orosz és fehérorosz sportolók itt – feltehetően – nem indulnak. 

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SANTIAGO DE COMPOSTELA (SPANYOLORSZÁG)
A magyarok és a verseny programja:
KÖTÖTTFOGÁS

Hétfő-kedd. 55 kg: Domokos Edmond (Szigetvári BSE-KIMBA), 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Botos Dominik (DVTK-KIMBA), 87 kg: Szokol Levente (FTC-KIMBA), 130 kg: Darabos László (BHSE).
Kedd-szerda. 60 kg: Rafael Dániel (Soltvadkerti TE-KIMBA), 67 kg: Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Lévai Levente (BHSE), 82 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Kudelász Hunor (FTC-KIMBA).
NŐI BIRKÓZÁS
Szerda-csütörtök. 50 kg: Fáth Bianka (BHSE-KIMBA), 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Borsos Viktória (KNSI-KIMBA), 68 kg: Pók Karolina (Vasas SC), 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA).
Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA), 57 kg: Terék Gerda (BHSE-KIMBA), 62 kg: Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA), 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA), 72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA).
SZABADFOGÁS
Péntek-szombat. 57 kg: Rácz Balázs (Újpesti TE-KIMBA), 65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA), 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg: Hajduch Nándor (Szarvas), 97 kg: nincs magyar induló. 
Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 74 kg: Balázs Bálint (TSC-KIMBA), 86 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA), 125 kg: Bazsó Adolf (ESMTK-KIMBA).

(Kiemelt képen: Nyikos Veronika Forrás: UWW/MBSZ)