UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Európa Játékok Ökölvívás Vívás

2023-06-30 18:41

Az ökölvívó Hámori Luca és a kardvívó Battai Sugár Katinka is bronzérmes Krakkóban

A 22 éves ökölvívó, Hámori Luca (66 kg) kikapott az elődöntőben, így bronzérmesként zárt a krakkói központú Európa Játékok pénteki versenynapján, míg a vívók között a 20 esztendős Battai Sugár Katinka a női kardcsapattal szintén a harmadik helyen végzett.

A 66 kilós női ökölvívók mezőnyében szereplő Hámori Luca már sporttörténelmet írt Lengyelországban, az Európa Játékok Nowy Targban zajló versenyében, ugyanis cseh és norvég rivális, majd szerdán a holland Luna Amaro Beeloo legyőzésével megszerezte a magyar ökölvívás történetének első női olimpiai kvótáját.

A 22 éves kőszegi sportoló a szerdai negyeddöntős siker után elmondta, hogy még korántsem ért véget számára a verseny, szeretne a dobogó tetejére állni, ám a belga Oshien Derieuw végül útját állta az elődöntőben. Az MTI tudósítása szerint a mérkőzésen kifejezetten sokat ütött mindkét bokszoló, ám a jó ütemű feltartó balegyenesekkel és jobb horgokkal operáló belga volt pontosabb. Hámori végig hajtott, ment előre, de az elveszített első menet után hátrányba került, így riválisa kedvére kontrázhatott, amit kifejezetten jól csinált, a második, majd a harmadik menetet is megnyerte, egyhangú pontozással győzött, és ő jutott be a szombati fináléba.

Hámori Luca ezzel bronzérmes lett, és a magyar ökölvívó-válogatott első EJ-érmét nyerte. 

Ugyanakkor a magyar fiatalok közül nem ő volt az egyetlen érmes a pénteki versenynapon, miután vívásban a 20 esztendős Battai Sugár Katinkával, valamint Katona Renátával, Pusztai Lizával és Szűcs Lucával felálló női kardcsapat bronzérmet szerzett az Európa Játékokon, amely a sportági csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmei is egyben.

Az MTI beszámolója szerint a mieink világbajnoki címvédő együttese kiemeltként a negyeddöntőben vívott először, és ott fölényesen győzött a görögök ellen. Ezt követően a magyar lányok a végig vezető olaszoktól öt találattal kaptak ki, így zárásként a bronzéremért mérkőzhettek meg a bolgárokkal.

A 20 éves Battai Sugár Katinkával (jobbról a második) bronzérmes lett a női kardcsapat az Európa Játékokon​​​​​ Fotó: Czeglédi Zsolt

Pusztai 3:0-val kezdett a bronzmeccsen, de aztán elbizonytalanodott, Joana Ilieva pedig fordított, majd Battai is kikapott Emma Neikovától, aki az asszó közben ápolásra szorult, mert aláfordult a bokája. Szűcs következett Olga Hramovával szemben, de nem tudott változtatni a mérkőzés menetén (9:15). Hiányzott a határozottság a magyarok akcióiból, rövidek voltak a támadások. A második kör elején Pusztai 6:5-ös asszóval egy tusnyit faragott a hátrányon, aztán Szűcsnek már több akciója is az elképzelése szerint alakult, ehhez az kellett, hogy bátran fejezze be a támadásait. Ilievát 8:5-re verte, ezzel két tusra csökkent a különbség. Battai ezután 28:28-nál egyenlített, de végül 28:30-cal zárult a második kör.

Harmadik párharca első felében Szűcs ráérzett a tempóra, 34:32-re fordított, aztán megint „félbehagyott" akciók következtek, így 6:5-ös sikerével csak eggyel hozta közelebb csapatát a bolgárokhoz. Pusztai a nyolcadik párban 6:1-re nyert Hramova ellen, ami azt eredményezte, hogy 

Battai Sugár Katinka és Ilieva záróasszója 40:36-ról indult. Végül ez is a mieink sikerével zárult, így 45:40-es magyar győzelemmel ért véget a mérkőzés.

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért, helyezésekért is zajlanak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények.

(Kiemelt képen: Hámori Luca Forrás: Olympic Team Hungary/Facebook)