UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda U21-es férfi kézilabda-világbajnokság

2023-07-02 20:06

U21-es vb: ezüstérmet szerzett a magyar válogatott

A hazai pályán játszó németekkel már nem bírt a döntőben, ezüstérmet szerzett a junior férfi kézilabda-válogatott az U21-es világbajnokságon; a magyar fiatalok 1977 után értek el újra ilyen jó eredményt a tornán.

Negyvenhat év után játszhatott újra döntőt a junior kézilabda-világbajnokságon a magyar U21-es férfiválogatott, amely a berlini fináléban a németekkel nézett farkasszemet, tízezer néző előtt. Kétségkívül a vb két legjobb csapata találkozott, akár a védekezést, a támadást, vagy összességében a magabiztos teljesítményt vesszük alapul.

A harmadik percben jött az első gól, a házigazdák szerezték, ami után zsinórban négyszer is kiegyenlítettek a fiataljaink. Többször is támadhatott a magyar csapat a vezetésért, ám az első bő tíz percben ilyenkor mindig homokszem került a gépezetbe. Palasics Kristóf több remek védést is bemutatott ebben az időszakban, Freihöfer ziccerénél viszont nem kellett beleérnie, a német mellé tüzelt, az ellentámadásból pedig Krakovszki Zsoltnak hála először szereztek vezetést a magyarok (5–4). A házigazdák hamar visszavették az előnyt, így a folytatásban is a Sótonyi László szövetségi edző vezette együttes futott az eredmény után – az első szűk húsz percben eredményesen, ám a játékrész hajrájában többször is két góllal léptek meg a házigazdák. Fazekas Gergő gyönyörű bejátszása után Karai Miklós fordult kapura és tüzelt pontosan, amivel ismét egyre faragta a különbséget a magyar csapat; semmi sem dőlt el az első félidőben, ám a legrosszabbkor került először háromgólos hátrányba a magyar csapat: az utolsó támadásnál – nem először a mérkőzésen – leadott labda után támadhattak a németek, akik közül Scholtes villant meg másodpercekkel a szünet előtt.

A folytatásban még nagyobb előnyt alakítottak ki a házigazdák, akik az első öt percet 4–2-re nyerték meg, így már öttel, pár perccel később pedig már hattal mentek, ám Fischer kiállítását kihasználták Lukács Péterék, akik gyors, 3–0-s rohammal jöttek vissza látótávon belülre. Tizenöt perccel a vége előtt 21–17 volt az állás, az utolsó negyed viszont a németek elképzelései szerint alakult: az egész meccsen szenzációsan játszó kapus, David Späth sokadik nagy védését mutatta be a 48. percben, ami után mínusz öt helyett rögtön mínusz hét lett magyar szemszögből az állás – talán ez volt a pillanat, amikor már érezni lehetett: ezen a napon a németeket nem lehet elkapni. A hajrára így már nem maradtak izgalmak, 30–23-ra nyerték meg a döntőt a házigazdák, ezzel együtt a vb-címet.

A legrosszabbkor jöttek a magyar hibák, a németek pedig teljesen megérdemelten tartották otthon a trófeát, szomorúságra azonban nincs ok, hiszen régóta várt sikert ért el a junior férfiválogatott, amely beállította az eddigi legjobb, U21-es vb-n elért eredményét, amit közel ötven évvel ezelőtt ért el.

U21-es férfi világbajnokság, döntő
Németország–Magyarország 30–23 (14–11)
A magyar csapat gólszerzői: Imre 5, Lukács 4, Sisa 4, Fazekas 3, Papp 3, Krakovszki Zs. 2, Ilic 1, Karai 1

(Kiemelt képünk forrása: IHF)