UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-07-04 20:16

Arany-, illetve ezüstéremmel indult a belgrádi ifjúsági Európa-bajnokság

Jackl Vivien a mezőny legfiatalabbjaként négyszáz vegyesen győzött, míg a lányok 4x100-as gyorsváltója ezüstérmesként zárt a belgrádi ifjúsági Európa-bajnokság nyitónapján.

Egy évvel az Eb-bronzérme után aranyra váltott a még mindig csupán 14 és fél éves Jackl Vivien, aki óriási fölénnyel nyerte meg a 400 méteres vegyesúszást. Négy és fél másodperccel volt gyorsabb a svéd Nystrandnál – aki, akárcsak a mezőny nagyobb része 2006-os születésű, Vivien volt az egyetlen 2008-as.

A tehetséges sportoló eképpen nyilatkozott a musz.hu-nak:

„Nagyon boldog vagyok, alig tudom még elhinni, nem nagyon tudtam még feldolgozni. Az volt a fontos, hogy jó időt ússzak – ez sikerült, és ez hozta a jó eredményt is. Az edzőm számított rá, hogy nyerni fogok, hiszen visszalépett az olasz lány, aki a legnagyobb ellenfelem lett volna. Emiatt egy picit izgultam, hogy tényleg megnyerhetem ezt a számot.

Hihetetlen, hogy a mezőny legfiatalabbjaként sikerült lehoznom az aranyat.

Még vár rám az EYOF az idén, az a célom, hogy ott is megnyerjem ezt a számot, így most arra készülünk."

A tavalyi, bukaresti viadalon egy sajnálatos víznyeléssel elment az érem a lányok 4x100-as gyorsváltójában – ezúttal nem történt hasonló baleset, és a hölgyek (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Pádár Nikolett, Molnár Dóra) ezüstérmesként zártak, 79 századdal az olaszok mögött. Ennél is komolyabb dolgokra van egyébként kilátás a váltó két tagja, Pádár Nikolett és Molnár Dóra jóvoltából, akik nem sokkal korábban a 200 gyors elődöntőjéből 1-2. helyen jutottak tovább.

„Eléggé fájt ez a száz gyors. Próbáltam minél erősebben úszni, hogy a végére utolérjem az olaszt, de ez most sajnos nem sikerült. Van még hátra öt nap, végig azon leszünk, hogy amit csak lehet, megnyerjünk" – nyilatkozta Molnár Dóra a musz.hu-nak.

A nap zárásaként a fiúk, avagy Magda Boldizsár, Kis Noel, Harsányi Mátyás és Kakuk Koppány gyorsváltója ötödikként ért célba – ők négy tizedre voltak a dobogótól.

A magyar döntősök eredményei az ifjúsági Európa-bajnokság első napján
400m vegyes:
1. Jackl Vivien 4:40.66
4x100m női gyorsváltó: 2. Magyarország 3:41.39
(Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Pádár Nikolett, Molnár Dóra)
4x100m férfi gyorsváltó: 5. Magyarország 3:20.99
(Magda Boldizsár, Kis Noel, Harsányi Mátyás, Kakuk Koppány)

(Kiemelt képünk forrása: MÚSZ)