UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Birkózás Kézilabda Vízilabda

2023-07-07 15:52

A hónap utánpótlásedzője: birkózó-, kézilabda- és vízilabdatréner a júniusi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj júniusi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Gyurasits Csaba birkózó-, Sótonyi László kézilabda- és Kovács Róbert vízilabdaedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, június hónap jelöltjei!

GYURASITS CSABA az U20-as női birkózóválogatott 49 éves szövetségi edzője, a Győri AC edzője. Versenyzői pályafutása (négyszeres szabadfogású felnőtt magyar bajnok, 11 évig volt felnőttválogatott) végeztével a kétezres évek második felében némileg eltávolodott a sportágtól. Majd, amikor fia, Máté is birkózni kezdett, visszatért a szőnyegre: Újpesten, Vácon és Győrben is kipróbálta magát segédedzőként, 2011 óta pedig már hivatásos edzőként dolgozik Győrben a mai napig. A válogatottnál 2017-ben, a szabadfogású serdülők edzőjeként indult a tréneri pályafutása, majd másfél év után – Ritter Árpád invitálására – csatlakozott a női szakág stábjához. Először Ritter Diletta vezetőedző mellett segédedzőként dolgozott a kadétok (U17) élén, az elmúlt években pedig már vezetőedzőként irányította hol a juniorokat (U20), hol a kadétokat. Jelenleg az idősebbek (2003-2005-ös évjárat) felkészítését felügyeli. Immár negyedik éve vezeti ezt a korosztályt, amelynek képviselői ez idő alatt számos szép sikert elértek. A teljesség igénye nélkül Elekes Enikő U17-es vb- és Eb-arany mellett U20-as Eb-aranyat és -ezüstöt is nyert már, Nyikos Veronika kétszeres U20-as Európa-bajnoknak és vb-bronzérmesnek mondhatja magát, míg Borsos Viktória tavaly U20-as vb-második lett. Újfalvi Lili és Szél Anna kadét Eb-győzelméhez szintén hozzájárult a szőnyeg széléről. Klubszinten a versenyzői jó néhány utánpótlás-bajnoki címet szereztek az elmúlt évtizedben a diáktól egészen a kadétkorosztályig, mindhárom fogásnemben. A válogatottban 14, Győrben 25 fiatallal foglalkozik.

Ami a júniusi eredményeket illeti:

a spanyolországi Santiago de Compostelában rendezett U20-as Európa-bajnokságon a magyar birkózók összesen nyolc éremmel zártak, ebből ötöt a lányok szereztek. A Gyurasits Csaba és Ligeti Richárd vezette női csapatból Nyikos Veronika (76 kg) megvédte tavalyi U20-as Eb-címét, Elekes Enikő (65 kg) pedig az előző évi ezüstje után nem talált legyőzőre ezúttal sem. Terék Gerda (57 kg) ugyancsak a döntőig menetelt, végül ezüstérmesként zárt, míg Szenttamási Róza (55 kg) és Osváth-Nagy Noémi (72 kg) egyaránt bronzérmes lett. A női küldöttség a két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal az előkelő második helyen végzett a nemzetek szakági rangsorában.
Gyurasits Csaba (a bal szélen) vezetésével öt éremmel, közte két arannyal zártak a lányok a spanyolországi U20-as birkózó Eb-n Forrás: MBSZ

Gyurasits így összegezte szakmai hitvallását:

A birkózás köztudottan nehéz, igazi embert próbáló sportág. A hétköznapi küzdelmekben azonban nemcsak fizikailag edződnek meg a fiatalok, hanem fejben, mentálisan is. A mi sportágunk nem csupán – sőt nem elsősorban -sportolókat, hanem embereket nevel. Ahhoz, hogy valaki eredményes birkózóvá váljék, kevés pusztán a tehetség; erősnek, szívósnak, gyorsnak, ügyesnek, ravasznak, állhatatosnak kell lenni. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy tanítványaink becsületesek, emberségesek és a tudásra nyitottak legyenek.

Az újdonsült U20-as Európa-bajnok Elekes Enikőt kérdeztük az edzőjéről.

„Már lassan négy éve dolgozunk együtt a különböző korosztályos válogatottakban. Nagyon szeretem benne, hogy mindig őszinte, néha talán kíméletlenül is az, ami persze gyakran nem esik jól, de összességében a közös munkánk sikeréhez ez nagyban hozzájárul. Soha nem kertel, mindig elmondja, mit csináltunk rosszul, az edzéseken kijavítja a rossz technikai megoldásokat, megmutatja a jókat. Nagyon türelmes velünk, és ezt a hozzáállását igyekszik nekünk is átadni. Maximalista versenyzőnek tartom magamat, ezért, ha valami elsőre nem sikerül, azt sajnos hatalmas drámaként, csalódásként élem meg. De ő megtanította, hogy ezeket a helyzeteket is el kell fogadnom, aminek köszönhetően ma már jóval türelmesebben állok hozzá a versenyzéshez.”

SÓTONYI LÁSZLÓ a junior férfi kézilabda-válogatott 53 esztendős szövetségi edzője, a felnőtt NB I-ben szereplő HSA NEKA vezetőedzője. Játékosként 2001-ben sérülés miatt vonult vissza, 2002-ben pedig megkezdte az edzősködést. Először férfi NB I/B-s csapatokat irányított, bajnoki címet is szerezve, 2005 óta pedig élvonalbeli együttesekkel dolgozik. A női szakágban is tevékenykedett egy ideig, 2009-ben pedig visszakanyarodott a férfiakhoz: Balatonfüreden öt éven át volt vezetőedző, ez idő alatt kétszer a bajnokságban, egyszer a kupában lett harmadik a csapatával. Ezt csurgói állomás követte, 2017 óta pedig a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián dolgozik. A NEKA ifjúsági fiúcsapatával bajnoki címet ünnepelhetett, a legutóbbi NB I-es évadban pedig az együttesében javarészt utánpótláskorú játékosokkal szerezte meg a nyolcadik helyet. A felnőtt férfiválogatottnak 2014 és 2016 között volt a másodedzője, 2017-től 2019-ig a B válogatottat irányította. Egy esztendővel később lett a junior férfiválogatott szövetségi edzője. Az első két évében a járványhelyzet miatt nem tudott világversenyen szerepelni a csapat, míg a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon ötödik helyen végeztek a fiatalok.

A javarészt júniusban zajló, de július elején véget érő, német-görög közös rendezésű junior-világbajnokságon – már történelmi sikert elérve – ezüstérmet szerzett a Sótonyi által vezetett férfiválogatott, amely a torna történetében legutóbb 1977-ben, az első kiírás során tudott döntőbe jutni (akkor is második lett.), míg a legjobb négy között a mostani vb-t megelőzően 2005-ben szerepelhetett. A fiatalok hét magabiztos győzelemmel jutottak a fináléba, abban a házigazda németektől kaptak ki.
Sótonyi László irányításával vb-ezüstérmes lett a férfi junior kézilabda-válogatott Forrás: IHF

Sótonyi László így foglalta össze az nevelő edzői szakmával kapcsolatos gondolatait.

A hivatásunk lényege, hogy olyan hátteret kapjanak a fiatalok, amely később, a felnőttkarrierjük idején sikeres, győztes sportolókká teheti őket. Az elemeket össze kell hangolni, hogy rendben legyen a kondicionális és a taktikai alapjuk, a technikai képzettségük és a mentális felkészítésük. Minden faktort fejleszteni kell. Különösen fontosnak tartom, hogy a sportolóim értsék a játékot, annak a filozófiáját, hogy mit és miért csinálnak, vagyis használják a fejüket. De ugyanilyen lényeges, hogy emberként miképpen viselkednek, a pályán és azon kívül. A stábommal azon vagyunk, hogy a fiatalokat átsegítsük a nehézségeken, a kritikus pontokon. Nem az a fontos, hogy utánpótláskorban hány címet nyer valaki, hosszútávon kell gondolkodni.

Az U21-es világbajnokságon a magyar válogatott csapatkapitánya volt a nyártól spanyol La Rioja együttesében védő kapus, Palasics Kristóf, aki így beszélt a válogatott tréneréről:

„Kizárólag a legjobbat akarja adni a játékosainak, az a célja, hogy mindenki kihozza a magában rejlő lehetőséget, a maximumot. A kiteljesedésünkhöz nagyban hozzájárul, hiszen nap mint nap látjuk a felkészültségét, a hozzáállását, ami megtanított minket is, hogy profin kezeljük a helyzeteket. Maximalista és kiváló útmutatással tud szolgálni nekünk, fiataloknak, még a legjobb meccsek után is vannak olyan meglátásai, amelyektől fejlődhetünk. Nagyon tiszteljük, isszuk a szavait. Mindemellett olyan ember, akivel őszintén lehet beszélni bármilyen problémánkról. Szerettem ezt a két évet, amit a juniorválogatottban és a NEKA-n töltöttem el vele, hálás vagyok azért, amiket tanultam tőle, nagyban hozzájárult az én személyes előre lépésemhez is.”

KOVÁCS RÓBERT az U20-as férfivízilabda-válogatott 45 éves szövetségi edzője, a Vasas fiú gyermekcsapatának vezetőedzője. Játékos-pályafutását Egerben kezdte, majd pólózott az UTE-ban, a Vasasban, a Honvédban és a nápolyi Posillipo együttesében is. Ez idő alatt négyszer nyert magyar bajnokságot, kétszer Magyar-kupát, bronzérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, korábban pedig ezüstöt az ifjúsági Eb-n. Olaszországból hazatérve az UVSE-ben fejezte be játékoskarrierjét, de ekkor már utánpótláscsapatokat is edzett a klubban. Az edzői pályára tudatosan készült, már az UTE-ban elkezdett foglalkozni a gyerekekkel, az UVSE-ben pedig többször is a korosztályos bajnokság dobogójára vezette gárdáját. Innen az OSC ob I-es csapatához szerződött másodedzőnek, emellett az egyesületben az ifjúsági együttest irányította. Az ott eltöltött időszak után, három évvel ezelőtt Földi László invitálására érkezett vissza legsikeresebb évei színhelyére, a Vasasba, amelyben a gyermekcsapatot irányítja. Az 2022-es U18-as világbajnokságon Cseh Sándor férfi utánpótlás-szakmai igazgató felkérése a magyar válogatottat vezette. A csapat a belgrádi vb-n fantasztikus teljesítményt nyújtott, és mások mellett a horvát, az olasz, valamint a spanyol csapatot magabiztosan legyőzve jutott a döntőbe, melyben a házigazda szerbek ellen szerzett aranyérmet. Ezzel Magyarország nyolc év után nyert ismét ifjúsági vb-t. (E diadalt követően Kovács el is nyerte A hónap utánpótlásedzője díjat.)

Az idén júniusban Kovács Róbert az U20-as válogatottat irányította szövetségi edzőként a korosztály bukaresti világbajnokságán, és az együttes parádés teljesítménnyel lett aranyérmes.

A magyarok kezdésként a szerbeket ötméteresekkel győzték le (17–15), majd az amerikaiak (12–6) és a görögök (16–9) sem jelentettek akadályt. A negyeddöntőben az olaszok ellen 9–5-re nyert a csapat, amely aztán a négy között az Egyesült Államok fiataljait másodszor is elpáholta (13–9). A szerbek elleni döntő feléig kiegyenlített játék zajlott a vízben, majd 4–4-et követően a magyar válogatott áttörhetetlen falat húzott a kapuja elé, elöl pedig egymás után villantak meg a kiváló játékosok. A negyedik negyed közepén, 11–4-nél már magyar örömpóló folyt a vízben, végül a mieink 12–7-es sikerrel hódították el a világbajnoki trófeát. Ezt megelőzően kétszer, 1995-ben és 2007-ben nyert Magyarország férfi U20-as világbajnokságot. Az előbbi siker után kapott aranyérem például Kásás Tamás, az utóbbi Varga Dénes vitrinjében is ott díszeleg.
Kovács Róbert a világbajnoki dobogó tetejére segítette az U20-as férfi pólóválogatottat Forrás: World Aquatics

Kovács Róbert ezt vallja a nevelő edzői munkáról:

A csapatban hiszek és abban, hogy a munka mindig kifizetődik. Az U20-as válogatottat a klubjukban meghatározó szerepet betöltő játékosok alkotják, ezért a vb előtt az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy az egókat helyre tegyük. A játékosokkal külön-külön és a többiek előtt is beszélgettünk ennek fontosságáról. Örülök, hogy mindenki megértette, mi a siker kulcsa. Ezen a vébén is sokat tanultam edzőként. Főleg arról, hogy miként kell emberileg kezelni ezt a fiatal felnőttekből álló korosztályt. Mindegyikükkel dolgoztam már korábban, ezzel együtt meg kellett szilárdítani a kölcsönös bizalmat és tiszteletet. Külön köszönöm Cseh Sándor segítségét!

A szakvezetőről így vélekedik a felnőttválogatott Vigvári Vince, az U20-as vb-győztes együttes csapatkapitánya:

„Már tizennégy éves koromban volt szerencsém együtt dolgozni Robival, és akkor is remek kapcsolat volt közöttünk, ezért nagyon örültem, hogy most újra összekerültünk. Bár rövid volt a vébéfelkészülésünk, kiváló munkát végzett a csapatformálásban, a játékosok összefogásában. Nagyon keményen dolgoztunk, de az irányítása alatt ezt feszültség nélkül, laza hangulatban tehettük. Tudta, hogyan hozza ki belőlünk a legtöbbet. Fogalmam sincs, hogy van-e egyáltalán kétszeres világbajnok edző az utánpótlásban itthon vagy a világon. Ha van is, nem sok. Robi eredményei önmagukért beszélnek.”