UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-07-07 13:48

„Az elejét eufórikusan, a végét viszont kicsit letargikusan éltem meg" – Báder Márton az U19-es fiú-vb-ről

Báder Mártonnal, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökével az után beszélgettünk, hogy a magyar válogatott két győzelem után sorozatban öt vereséggel zárta a debreceni U19-es fiú-világbajnokságot, így a mieink az utolsó, 16. helyen végeztek a tornán.

A Váradi Kornél vezette U19-es fiú kosárlabda-válogatott remekül, két bravúros győzelemmel kezdte a múlt vasárnap véget ért, hazai rendezésű korosztályos vb-t, miután az Ázsia-bajnok Dél-Korea és – a később ötödikként záró – Argentína csapatát is felülmúlta, ezután viszont már nem született újabb magyar siker a világbajnokságon. A mieink a törökök elleni papírforma-vereséggel csoportmásodikként jutottak tovább, így a japánok következtek a nyolcaddöntőben. A válogatottunk nem állt messze a legjobb nyolc közé jutástól sem, de végül tíz ponttal kikapott az ázsaiaktól, így az alsó ágon, a 9-16. helyért folytathatta. Ezt aztán három újabb vereség követte: sorrendben Kína, Madagaszkár és Libanon ellen. A magyar fiúk ezzel az utolsó, 16. helyen fejezték be a vb-t.

A debreceni elittorna után Báder Mártont, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének májusban megválasztott új elnökét kérdeztük a mieink szerepléséről, illetve összességében az eseményről, amely a fiúszakágban az első magyarországi világbajnokság volt a sportág történetében, s egyszersmind magyar fiúválogatott is első alkalommal szerepelt a világ legjobbjai között. 

Először is nagyon fontos, hideg fejjel kell értékelni a látottakat, hiszen még mindig nagyon friss, feldolgozandó az U19-es vb élménye, akadnak pozitív és negatív tapasztalatok egyaránt. 

A pozitív élmények sorába tartozik a világszínvonalú rendezés, ezért a debreceni szervezőcsapatnak mindképpen jár a hatalmas gratuláció és elismerés.

A FIBA illetékesei elmondták, hogy húsz éve nem láttak ilyen színvonalon lebonyolított utánpótlás-világbajnokságot.

Erre egyértelműen büszkék lehetünk, de legfőképpen a debreceniek Becsky István vezetésével, aki a szervezőbizottság elnöke volt, és mindemellett egyébként az MKOSZ-nek elnökségi tagja is – mondta az Utánpótlássportnak Báder, majd így folytatta a magyar csapat teljesítményéről. – Alapvetően az érzéseimről, a benyomásaimról szeretnék beszélni, mivel a tiszta, szakmai értékelést meghagynám a szakmai bizottságnak. Azt vallom, hogy a mindenkori szakmai bizottság feladata a válogatottak, s így az edzők és a játékosok szereplésének értékelése, ugyanis a tanulságok alapján a legvégén a szakmai bizottság tagjai hoznak döntéseket, valamint alakítják ki az edzői gárdát is. Szóval visszatérve a saját, személyes benyomásaimra:

az első két győzelem után eufórikus, az utolsó két meccs után viszont már kicsit letargikus volt a hangulatom.

Úgy gondolom, az utolsó két mérkőzést, Madagaszkár és Libanon ellen meg kellett volna nyernünk. Természetesen akadtak hátráltató tényezők, de ezek a körülmények minden más csapatnál is adottak voltak, így ez nem lehet kifogás. Az látszik, hogy a kilenc nap alatt lejátszandó hét meccs olyan szintű terhelés, amellyel a játékosaink korábban még nem találkoztak, különösen nem ilyen nívójú ellenfelekkel szemben. Egyébként ha az első két meccsen látott jó játékunkat sikerült volna megismételni a japánok elleni nyolcaddöntőben is, jó eséllyel továbbjutunk, és biztosan az első nyolcban végeznek a fiúk. Nyilván, ez a lebonyolítási rendszer sajátja, ezen utólag már nem érdemes agyalnunk, a következtetéseket viszont le kell vonni."

Báder Márton Fotó: Girgász Péter/MKOSZ

„Annyi biztos, hogy az U19-es vb-n mutatott teljesítmény nem önmagában értékelendő, hiszen ez annak a munkának, a képzésnek az eredménye, amelyben a játékosaink részesültek az utánpótláséveik alatt. Nem pusztán ezt a hét meccset kell figyelembe venni. Ilyenkor azon is el kell gondolkoznunk:

vajon az eddig megtett úton milyen minőségű munkát végeztünk, és megtettünk-e mindent azért, hogy a lehető legjobbak legyenek a játékosaink?

Ahogyab már korábban említettem, ennek a tiszta, szakmai értékelése még hátra van, ez majd a nyár végén fog megtörténni, amikor befejeződik valamennyi korosztályos világverseny, és a válogatottjaink szereplését összességében tudja megvizsgálni a szakmai bizottság."

Az idei Európa-bajnokságokon a magyar fiúcsapatok – az elmúlt évekhez hasonlóan – ismét a B-divízióban lesznek érdekeltek, és a másodvonalbeli kontinenstornák sora éppen ma, pénteken rajtol el az U20-asok viadalával. Sztojan Ivkovics együttese 16 órától a portugálok ellen kezd Szkopjéban.

(Kiemelt képen: a magyar–kínai helyosztó a debreceni U19-es fiú-vb-n Forrás: FIBA.Basketball)