UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-07-09 09:03

Herczeg György és Tóth Anna is korosztályos magyar csúcsot ért el az ob-n

Herczeg György gerelyhajításban U20-as, Tóth Anna 100 m gáton U23-as országos csúcsot ért el a Nemzeti Atlétikai Központban rendezett felnőtt magyar bajnokságon.

A Nemzeti Atlétikai Központban rendezett 128. atlétikai magyar bajnokságon több fiatal is nagyszerű teljesítménnyel rukkolt ki.  

Közülük is kiemelkedik a 18 éves 

Herczeg György, aki U20-as országos csúccsal nyerte a férfi gerelyhajítást.

Az FTC fiatalja 79,89 méteres hajítással szárnyalta túl a július végén Besztercebányán elért 78,20 méteres korábbi korosztályos rekordját, és megfosztotta a hazai tróntól a hosszú győzelmi széria után ezúttal második Rivasz-Tóth Norbertet (75,41). 

„Egyáltalán nem számítottam ilyen jó eredményre, utánpótlás országos csúcsra, főként nem a hatodik, utolsó dobásra – mondta Herczeg. – Vártam, hogy Rivasz-Tóth Norbival nagy versenyt vívunk majd, de az elején nem gondoltam, hogy nyerni tudok. Februárban már dobtam edzéseken ekkorát, de a versenyeken eddig nem jött ki a lépés, majd következett az érettségi, így kevésbé tudtam koncentrálni az atlétikára. Jól sikerült az érettségi, láthatóan megkönnyebbültem, ez látszik a dobásaimon is.” 

Balról: a második Rivasz-Tóth Norbert, a bajnok Herczeg György és a bronzérmes Kovács Noel Forrás: MASZ

Emlékezetes versenyt hozott a női 100 m gát döntője. Kozák Luca olimpiai szinttel, 12.72 másodperccel győzött

a 12.84 mp-s U23-as rekordot elérő Tóth Anna előtt.

A DVTK 19 éves ígérete éppen Kozák öt évvel ezelőtt futott 12.86-os korosztályos csúcsát döntötte meg, miközben a saját egyéni legjobbján 16 századot javított. 

„Hatalmas tettvágy volt bennem – kezdte Tóth Anna a finálét követően. – Azt éreztem, hogy tiszta a fejem, és ha tényleg minden összejön, akkor egyéni csúcsot futhatok, de arra nem számítottam, hogy 16 századmásodperccel meg tudom javítani. Sajnos az eleje nem az erősségem, viszont még magamat is megleptem a rajtommal. A végén pedig minden összejött. Nagyon boldog vagyok!” 

A bajnokságon továbbá U23-asként nyert két aranyat Takács Boglárka (100 m, 200 m), és győzött Török Gergely (magasugrás), Varga Gréta (3000 m akadály), Molnár Janka (400 m gát), Bánóczy Árpád (400 m gát), Huller Dániel (800 m), valamint Böndör Márton (rúdugrás). Az ob legfiatalabb érmese a távolugró Rózsahegyi Bori lett, aki 632 centis remek egyéni csúccsal alig több, mint 16 évesen nyert bronzot, de 2007-es születésűként érdemelt ki ezüstöt Bátori Lilianna is a magasugrók között (178).  

A részletes eredmények ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön a női 100 m gát dobogósai balról: Kerekes Gréta, Kozák Luca. Tóth Anna Forrás: MASZ)