UtánpótlásSport
2024. május 14.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-07-12 19:11

„Ezzel a sorsolással az ötödik hely volt a maximum a lányoktól” – Völgyi Péter az U18-as Eb-ről

Öt győzelemmel és két vereséggel az ötödik helyen zárt a magyar válogatott a konyai U18-as leány kosárlabda Európa-bajnokságon. Portálunknak nyilatkozva Völgyi Péter szövetségi edző összességében pozitívan értékelte a mieink szereplését.

Mint arról beszámoltunk, a zárónapi helyosztón a házigazda törököket legyőzve az U18-as leány kosárlabda-válogatott az ötödik helyen végzett a konyai korosztályos Eb-n. A magyar csapat az öt győzelme mellett kizárólag a végső győztes szlovénoktól (negyeddöntőben), illetve az ezüstérmes franciáktól (csoportkörben) kapott ki a tornán. Völgyi Péter szövetségi edzőt kérdeztük az Európa-bajnokság végeztével.

Utólag persze mindig okosabb az ember, de azt kell mondjam, hogy ezzel a sorsolással nem tudtunk volna előrébb végezni, a helyezést tekintve kihoztuk a maximumot az Eb-ből

– kezdte értékelését Völgyi Péter az Utánpótlássportnak. – A francia és a szlovén csapat is jelentősen jobb volt, mint mi – főleg fizikai képességekben jártak előttünk, de abban viszont sokkal. Mivel a csoportkörben rögtön megkaptuk az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott franciákat, emiatt a csoportelsőségre nem volt reális esélyünk, s így nehezebbé is vált a későbbi utunk. Ugyanis az olaszok elleni nyolcaddöntő megnyerése után a legjobb négy közé kerülésért az a szlovén válogatott várt ránk, amely még a franciánál is nehezebben verhető ellenfélnek bizonyult.

Ettől függetlenül az eléggé bosszantott – engem és a lányokat egyaránt – ahogyan elveszítettük a negyeddöntőt, és lemaradtunk a legjobb négybe kerülésről, mert az első félidőt nagyon elrontottuk a szlovénok ellen, nem tudtuk azt a teljesítményt nyújtani, ami egyébként jellemző volt ránk az egész tornán.

A torna MVP-jének megválasztott Ajsa Sivka nemcsak a szlovén együttesből, hanem az Eb teljes mezőnyéből kiemelkedett, olyan klasszis szintet képviselt, amelyet mi sem voltunk képesek kompenzálni. Mindemellett azért ritkán látni olyan Eb-győztes csapatot, mint ez a mostani szlovén, amelynek a játék ennyire három emberre van kihegyezve, és a többiek szinte kizárólag a védekezésből és a lepattanózásból veszik ki a részüket.”

Forrás: FIBA.Basketball

A magyar csapat két-két alkalommal legyőzte a lengyeleket és a hazai törököket is, míg a nyolcaddöntőben – drámai, negyedik negyedbeli fordítást követően – az olaszokat verte.

„Az olaszok ellen sokáig szenvedtük, harminc percig az agresszív védekezésükkel és a letámadásukkal nem igazán tudtunk mit kezdeni.

A legvégén viszont viszonylag nagy hátrányból sikerült felállni és fordítani, amely a csapat akaraterejét és összetartását dicséri. Büszke vagyok rá, hogy sikerült vennünk ezt az akadályt!

Mindenképpen kudarcként éltük volna meg, ha nem jutunk be a nyolc közé – mondta a vezetőedző. – Azt egyébként kicsit bántam, hogy a lengyelekkel és a törökökkel is kétszer-kétszer kellett találkoznunk, mert jobb lett volna más kosárlabda-kultúrákkal is összemérni a tudásunkat, de szerencsére szépen megoldották a feladatot a lányok másodjára is. Mindent egybevéve, számomra pozitív az összkép."

Völgyi Péter Forrás: FIBA.Basketball
Ugyanakkor azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyekben évek óta megvan a lemaradásunk a legjobbakhoz képest, újabb megerősítést kaptunk.

Sajnos nem kommunikáltunk megfelelő módon, sem a pályán, sem azon kívül. Továbbá fizikumban és agresszivitásban szintúgy hátrányban vagyunk, és ez a kettő együtt pedig végképp nem jó elegy. Ezzel együtt az is látszik,

a játékosságban, a kreatív kosárlabdában bárkivel felvesszük a versenyt, sőt a legtöbb csapatot meg is előzzük ezen a téren.

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)