UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-07-12 09:01

Támadóból lett jobbhátvéd Kállai Kevin

A Mezőkövesd U21-es válogatott játékosa, Kállai Kevin elmondása szerint azért is érvényesülhet a hátsó sorban, mert képes az ellenfelei fejével gondolkodni.

Túl van első NB I-es idényén Kállai Kevin. A Mezőkövesd Zsóry 21 éves labdarúgója meggyőző teljesítményt nyújtva alapemberré vált, 31 bajnokin vetették be, s három gólpasszal tette le a névjegyét. Feltűnő, hogy a korosztályos válogatott ígéret védő létére aktívan segíti a támadásokat, ő a bajnokság egyik legtöbbet cselező szárnyvédője, s a beadásai is rendkívül pontosak – játéka a szélső támadóéra hajaz.

„Szombathelyen, az Illés Akadémián nevelkedtem kilenc évig, szélső támadóként kerültem a Halihoz, majd visszavontak a nyolcas pozícióba – mondja Kállai Kevin. – Utánpótlásszinten többnyire középpályást játszottam, de az utolsó idényemben center voltam. Jól ment a játék, gólokat szereztem, ám a felnőttcsapatba kerülve megváltozott a posztom. Mátyus János vezetőedző a három-öt-kettes felálláshoz nem talált jobb oldali szárnyvédőt, ezért kísérletezésképpen betett engem oda, és ott is ragadtam. Az első évadban furcsa volt megszokni az új szerepkört, de miután Németh Szabolcs átvette az irányítást, és átálltunk négyvédős hadrendre, már otthonosabban mozogtam jobbhátvédként. Még mindig barátkozom vele, néha magával ragadna a hév, mennék előre, de próbálom visszafogni magamat: úgy vagyok vele, végezzem el a feladataimat hátul, és ha marad erőm, felfutással kísérem az akciókat. A helyezkedést nem volt nehéz elsajátítani, korábbi támadóként képes vagyok az ellenfelem fejével gondolkodni. Persze, az NB I-ben vannak olyan futballisták, akik ellen nagy kihívást jelent játszani; a ferencvárosi Adama Traoré volt eddig a legjobb játékos, akit féken kellett tartanom. Az első élvonalbeli idényem szerintem jól alakult, sok játéklehetőséget kaptam.

Voltak hibáim, nem mindig fogtam ki jó napot, de sokat fejlődtem: előreléptem döntéshozatalban, gyorsabban reagálok a különböző helyzetekre és a nagy bedobások is jobban mennek, amit még sokszor kamatoztathatok a jövőben.

Kuttor Attila vezetőedzőnél azt érzem, fejben minden meccsre friss vagyok, alaposan felkészülök minden ellenfélből, ami megkönnyíti a dolgomat.”

A fiatal bekk elmondta, az élvonalbeli bemutatkozása mellett az első, Kisvárda elleni gólpassza az egyik legszebb emléke az előző évadból, de a felsorolásba kívánkozik a Ferencváros legyőzése is, ami szerinte hatalmas tett volt. 

„Örülök, hogy Mezőkövesden futballozhatok, jó hangulatú az öltöző, sok szép emléket őrzök az elmúlt egy évből. A rutinosabb játékosok közül Molnár Gábortól, Cseri Tamástól és Nagy Gergőtől sokat tanulok, mindnyájan nyitottak és hasznos tanácsokat adnak.

Kojnok Zsolt személyében versenytársat kaptam, aminek kifejezetten örülök. Biztos vagyok benne, hogy húzzuk egymást, és nagy lesz a küzdelem a kezdőtizenegybe kerülésért.

Személyes célom, hogy megőrizzem a helyemet a csapatban, még jobb teljesítménnyel rukkoljak ki, mint az előző évadban és nem tagadom, nagyon szeretnék a gólpasszok mellett gólokkal is jeleskedni. Örülnék, ha mihamarabb megszerezném az elsőt az NB I-ben. Az MLSZ szabályzata szerint már nem számítok fiatalnak, úgyhogy jó lenne megmutatni, nem ajándékba kaptam az eddigi lehetőségeket. Szeretnék Gera Zoltán szövetségi edzőnek is bizonyítani, az idényben többször is meghívást kaptam az U21-es válogatottba, és azért dolgozom, hogy az ősszel kezdődő Eb-selejtezőben is számítson rám.”

(Kiemelt képünkön: Kállai Kevin Fotó: Nemzeti Sport)