UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-07-16 09:00

Berki Marcell hazatért Salzburgból, hogy a Fehérvár FC-nél legyen meghatározó játékos

Ötéves salzburgi kitérőt követően visszatért nevelőegyütteséhez, a Fehérvár FC-hez Berki Marcell, a 19 éves korosztályos válogatott csatár szeretne alapemberré válni az NB I-es klubban.

A középmezőnyben végzett Berki Marcell a Fehérvár FC-ben – már ami a minap rendezett házi gokartversenyt illeti. A klub nemrég szerződtetett 19 éves támadója nagy tervekkel tért vissza nevelőegyütteséhez a világ egyik legjobb utánpótlásműhelyének tartott RB Salzburgtól: szeretne mihamarabb a csapat meghatározó játékosává válni. 

„Gyorsan történtek az események, másfél-két hét alatt lezajlott a klubváltásom. Nem hezitáltam, elfogadtam a székesfehérvári ajánlatot. Salzburgban meglepődtek, hogy váltani szeretnék, mert még hároméves szerződés kötött a klubhoz, de elfogadták a döntésemet. Az utóbbi idényem nem úgy sikerült, ahogyan azt elterveztem. Úgy voltam vele, minél többet szeretnék játszani a lehető legmagasabb szinten, s úgy éreztem, erre Fehérváron lehet esélyem. Éreztették velem a tárgyalások során, bíznak bennem, s beleillek az egyesület új, magyarokra, illetve fiatalokra építő koncepciójába. Az előző idény nem sikerült jól a klubnak, még egy ilyen évad nem fordulhat elő még egyszer a csapattal! Szeretnék segíteni a nevelőegyesületemnek abban, hogy visszakerüljön az őt megillető helyre.

Kettő plusz egy éves megállapodást kötöttünk, ez idő alatt szeretnék minél több játéklehetőséghez jutni, alapemberré válni, s gólokkal, gólpasszokkal segíteni a csapatot.

Fiatal labdarúgóként az is hajt, hogy a későbbiekben ismét külföldön folytassam a pályafutásomat, de most minden erőmmel azon vagyok, hogy a Fehérvár eredményességéhez hozzátegyek. Az első benyomásaim nagyon jók, örülök a visszatérésemnek.”

Az Ausztriában öt évet eltöltő korosztályos válogatott csatár tizennégy éves korában élt a lehetőséggel: miután szülei munkalehetősége miatt Salzburgba költözött, felhívta magára az osztrák topcsapat figyelmét, s bekerült a nemzetközileg magasan jegyzett akadémiára, ahol rengeteget fejlődött.

„Az elején nehéz volt elkapni a fonalat, nyelvi nehézségekkel kellett megbirkóznom, mert az akcentus miatt szinte semmit sem értettem. Az első edzéseken sikerült megmutatnom, mit tudok, emiatt pedig könnyebben ment a beilleszkedés is. Nagyon tetszett a salzburgi légkör, az edzéseken is mindenki nyerni akart, rendkívüli volt a munkamorál. Eleinte nem állt hozzám közel a csapat játéka. Utólag mondta is az egyik klubvezető, hogy technikás, ügyes fiatalnak tartott, de attól félt, nem fogom megszokni az együttes stílusát. Úgy vélte, kifoghat rajtam az intenzív letámadás és a tempó, ehhez képest az egyik legnagyobb erényem a védekezés lett, beilleszkedtem a játékrendszerbe. Magyarországon futballozva nem volt az erősségem a letámadás, de

rengeteget tanultam Salzburgban, más profilú játékossá váltam.

Mentálisan sokkal kiegyensúlyozottabb és erősebb vagyok, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a végsőkig küzdjek. Sok szép emlékkel hagytam el Ausztriát, minden évben megnyertük a korosztályos bajnokságot, pályára léphettem az UEFA Ifjúsági Ligában és sok barátságra tettem szert. Bízom benne, Székesfehérváron még jobb élményekkel gazdagodom.”

(Kiemelt képünkön: Juhász Roland és Berki Marcell Forrás: fehervarfc.hu)