UtánpótlásSport
2024. május 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda EYOF

2023-07-21 19:08

A 3x3-as U18-as leányválogatott az EYOF-fal nyitja a nyári világversenyek sorát

A Halmágyi Kata, Küllős Kíra, Sághi Kata, Varga Napsugár összeállítású négyes képviseli a magyar színeket a vasárnap rajtoló, maribori EYOF 3x3-as U18-as leány kosárlabdatornáján. Károlyi Andrea szövetségi edzőt kérdeztük a várakozásokról.

Mint arról beszámoltunk, túl vannak a fogadalomtételen a szlovéniai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra utazó magyar fiatalok, köztük a 3x3-as leány kosarasaink is, ugyanis a korábbi EYOF-októl eltérően ezúttal nem a hagyományos, 5x5-ös, hanem a 3x3-as szakágban mérhetik össze tudásukat az U18-as csapatok. A mieink a Halmágyi Kata, Küllős Kíra, Sághi Kata, Varga Napsugár felállású egységgel szerepelnek, méghozzá a lengyelekkel, a románokkal és a litvánokkal közös csoportban.

A korosztály legjobbjaira a maribori multisportesemény után is sűrű nyári program vár: augusztus elején U17-es Eb-selejtező Szolnokon, augusztus végén U18-as világbajnokság Debrecenben, míg szeptember második felében U17-es Európa-bajnokság Kréta szigetén.

„Ez a mostani csapat az U18-as és az U17-es korosztály vegyítéséből állt össze.

Mivel viszonylag hamar le kellett adnunk a szereplők névsorát, és ez idő tájt még az összetartásaink elején jártunk, emiatt nem volt alkalmunk teljes képet kapni a játékosokról a kiválasztáshoz, s így végül a tavalyi tapasztalatokat is figyelembe véve jelöltük ki a csapatot.

Nem mondamám, hogy speciálisan, külön készültünk volna az EYOF-ra, hiszen még jó pár nagy feladat vár ránk a nyáron, de az egyértelmű, hogy a maribori torna nagyon fontos állomása lesz ennek a sorozatnak" – mondta Károlyi Andrea szövetségi az Utánpótlássportnak.

Tavaly Varga Napsugár az U18-as vb-n és az U17-es Eb-n is szerepelhetett már, Küllős Kíra pedig szintén ott lehetett a fiatalabbak kontinenstornáján.

„Utánpótlásról lévén szó nagyon nehéz jóslásokba bocsátkozni az esélyek kapcsán, mivel a csapatok évről évre cserélődnek, és emiatt gyakran a színvonal terén is elég nagy az ingadozás a különböző nemzeteknél.

Ha sikerülne a továbbjutás a csoportkörből a legjobb nyolc közé, az már jó eredménynek könyvelhető el. Ennek az abszolválása az elsődleges a célunk.

A 3x3-as kosárlabdázók jövő kedden kezdik meg a szereplésüket.

EYOF, MARIBOR (SZLOVÉNIA)
3X3-AS LEÁNY KOSÁRLABDATORNA

A magyarok csoportmeccsei:
Július 25., kedd 16:20
Magyarország–Románia
Július 25., kedd 18:10
Magyarország–Lengyelország
Július 27., csütörtök 14:30
Magyarország–Litvánia

(Kiemelt kép forrása: wbasket.hu)