UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-07-22 12:39

Szerződés nem, csak pénzmozgás volt a szövetség és a Statisztika között

A Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub helyzete volt az egyik téma a sportági szövetség (MOATSZ) e heti elnökségi ülésén. A vezetőség döntéséről dr. Volsik Tibort, a szervezet alelnökét kérdeztük.

Az Utanpotlassport.hu néhány napja részletesen foglalkozott a hajdanán (Statisztika PSC néven) sporttörténelmi sikereket elérő, az átalakulás után pedig Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub elnevezéssel működő, a hazai utánpótlásban jelenleg is meghatározó szerepet betöltő műhely helyzetével. Érdeklődésünkre dr. Volsik Tibor, a szövetség alelnöke a következő válaszlevelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

„A Statisztika kérdésében sokan nem látnak tisztán, ezért a következőket fontos tudni. A Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub 2021. október 25-én jött létre, elnöke az alapításkor Nátrán Roland úr, a sportági szövetség első számú vezetője volt...  Noha csak úgy beszélünk róla, mint Statisztika, ez a sportegyesület nem azonos a 25- szörös BEK-győztes sportegyesülettel, kizárólag a nevében az, és semmilyen módon nem jogutódja a legendás Statisztikának.

Értelemszerűen ennek az új sportegyesületnek sem nem alapítója, sem nem tagja a MOATSZ.

A legendás Statisztika, mint sportegyesület már nem létezik.

dr. Volsik Tibor

A tisztújítást követően az átadás-átvétel folyamatában tapasztaltuk azt, hogy a MOATSZ és az újonnan létrejött Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub között nincs szerződéses kapcsolat, azonban különböző formákban a szövetség és a sportegyesület között pénzmozgások történtek. Figyelemmel arra, hogy az átadás-átvétel folyamata nem zárult le, erről jelenleg többet nem tudok mondani. A Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klubnál dolgozó edzőknek van szerződésük a szövetséggel. Az újonnan felálló elnökség célja a tiszta viszonyok megteremtése a sportág minden területén, erre kaptunk felhatalmazást. Ezen elv mentén úgy véljük, hogy minden sportegyesületnek önállóan kell működnie és minden sportegyesület elnöksége felelős az adott sportegyesület működtetéséért, nem pedig a szövetség.

Az nem lehetséges, hogy a szövetségnek legyen, úgymond, sportegyesülete. E hét szerdáján az elnökség kizárólag azt a határozatot hozta meg, hogy a szövetség által fizetett, de a Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klubnál dolgozó edzők szerződéseit 2023 augusztus elsejével – 30 napos felmondási idővel – felmondja,

és a soron következő, augusztus 16-ai elnökségi ülésig megvizsgálja: a szóban forgó edzők közül kikkel kíván a továbbiakban dolgozni szövetségi szinten. A Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub működési feltételeit nem a szövetségnek kell biztosítania, hanem a sportegyesület elnökségének, amelynek döntéseibe nem kíván, de nem is tud beleszólni a MOATSZ elnöksége.”

(Kiemelt kép forrása: MOATSZ)