UtánpótlásSport
2024. május 17.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-07-26 23:31

Győzelem az albánok ellen, de a továbbjutás nem jött össze a B-divíziós U18-as fiú Eb-n

Bár a magyar válogatott legyőzte az albánokat a csoportkör zárásaként, de a szlovákok győzelmével a montenegróiak ellen, a mieink a harmadik helyen zártak, így nem jutottak tovább a negyeddöntőbe a Portugáliában zajló B-divíziós U18-as fiú kosárlabda Európa-bajnokságon.

A Szarvas Gábor vezette U18-as fiú kosárlabda-válogatott a bosnyákok keddi legyőzésével életben tartotta továbbjutási reményeit a matosinhosi B-divíziós korosztályos Eb-n. A mieink negyeddöntőbe jutásához, vagyis a csoportban az első két hely valamelyikének megszerzéséhez arra volt szükség, hogy az eddig veretlen montenegróiak százszázalékosan fejezzék be a csoportkört, míg a második-harmadik-negyedik helyen potenciálisan kialakuló körbeverésből (egyaránt 3/2-es mérleggel) a magyar együttes kerüljön ki továbbjutóként, a szlovák és a bosnyák csapatot megelőzve.

A záró körben aztán a papírforma szerint a bosnyákok 93–74-re megverték a a grúzokat, majd a Montenegró–Szlovákia összecsapásból viszont – némi meglepetésre – utóbbi került ki győztesként, 82–78-ra. Ezzel a szlovákok 4/1-es mérleggel a csoport élére ugrottak, és bebiztosították továbbjutó helyüket, a végül a hatosban másodikként végző montenegrói gárda (4/1) előtt. Így a játéknap utolsó meccsén a magyar válogatott már úgy lépett pályára a csoportutolsó albánok ellen, hogy nem maradt esélye a legjobb nyolc közé kerülés kiharcolására.

A mieink végül 56–48-ra felülmúlták a gyengébb erőkből álló riválist. Major Bulcsú 10 pontig jutott a magyar fiúk legjobb pontszerzőjeként.

A győzelemmel a magyar válogatott – 3/2-es mérleggel – csoportharmadikként végzett. Folytatás a 9-16. helyért; pénteken 19 órától az észak-macedónok következnek.

B-DIVÍZIÓS U18-AS FIÚ EURÓPA-BAJNOKSÁG, MATOSINHOS (PORTUGÁLIA)
Csoportkör, ötödik (utolsó) forduló
Magyarország–Albánia 56–48 (11–12, 23–5, 14–16, 8–15)
Magyarország: Maly 1, Szita 3, Major 10, Laczházi 2, Angyal 9. Csere: Bor 5, Karda 2, Radó 7, Antalics 9, Kégel 3/3, Szalay 5.

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)