UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-07-26 19:45

Jól helytállt a tizedikként záró U17-es leányválogatott házigazdaként a korosztályos Eb-n

Három győzelemmel és négy vereséggel az U17-es leány röplabda-válogatott csoportja ötödik helyen zárt Békéscsabán, ezzel összesítésben a tizedik helyen végzett a magyar-szerb közös rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon. Horváth András szövetségi edző értékelte a mieink szereplését.

Mint arról beszámoltunk, a magyar válogatott a – későbbi ezüstérmes – törökök elleni, háromjátszmás vereséggel fejezte be szereplését az U17-es leány röplabda Európa-bajnokságon Békéscsabán. Horváth András együttese így három győzelem mellett négy vereséget (kétszer ötjászmás meccsen) kilenc pontot jegyzett a csoportkörben, s mindez az ötödik helyet érte a nyolcfős csoportban, míg összesítésben a tizedikek lettek a mieink. A szerbiai helyszínen záruló kontinenstornát végül az olaszok nyerték meg, a törököket és a horvátokat megelőzve a dobogón.

Hét mérkőzést játszottunk az Eb-n, ebből öt alkalommal is sikerült pontot szereznünk, háromszor pedig nyerni is tudtunk – ez mindenképpen hatalmas pozitívum. 

Azt ugyanakkor sajnálatosnak tartom, hogy a csoportkör után a helyosztókat nem tartották meg. Minden további meccs újabb fontos tapasztalatokat adhatott volna a lányoknak – kezdte értékelését Horváth András szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – 

Láthattuk, hogy miben járnak előrébb nálunk Európa legerősebb nemzetei, és ez a szembesülés sok tanulsággal is szolgálhatott a hazai röplabdasport valamennyi szereplőjének. Elsősorban abból a szempontból, hogy az eddigiekhez képest miben kell változtatnunk a jövőben, esetleg más utat járnunk az utánpótlás-nevelésünkben ahhoz, hogy ennél is közelebb kerüljünk az elitszinthez.

Mindettől, illetve a konkrét helyezéstől függetlenül, nagyon büszke vagyok a csapatra és a teljes szakmai stábra! A mögöttünk hagyott nagyjából hat-hét hét alatt rengeteget dolgozott a válogatott valamennyi tagja. A lányok a szívüket-lelküket beleadva küzdöttek minden meccsen, nem adták fel egyetlen pillanatra sem. Rengeteg tanulhattak ezekből a meccsekből, és remélem, ezeket a tapasztalatokat a későbbi nemzetközi meccseken, selejtezőkön, vagy akár idehaza, a saját klubjukban is minél inkább hasznosítani tudják."

Fotó: Imre György/MRSZ

„A legjobbakhoz képest főleg a fizikai paraméterekben szenvedtünk hátrányt.

Ráadásul a miénk volt az Eb legfiatalabb csapata, a lányaink átlagéletkora mindössze 15,22 év volt. Jóval fiatalabb kerettel álltunk ki a versenytársainkkal összehasonlítva.

Úgy látszik, nálunk bizonyos évjáratokban jelentősen kevesebb a minőségi játékosunk. A fiatalságunknak, a rutintalanságunknak tudható be az is, hogy a szoros meccseket nem mindig sikerült jól, győzelemmel lezárni. Ugyanakkor az a tény mindenképpen a pozitívumok közé sorolandó, hogy több olyan egyéni mutató is akadt, amelyben a magyar lányok az élmezőnybe tartoztak. Pampuch Gréta a szettenkénti pontszerzésben sokáig – míg beteg nem lett sajnos – az első három között szerepelt, valamint a nyitás terén is volt kiemelkedő játékosunk. Összegezve, jár a dicséret a lányoknak."

(Kiemelt képet készítette: Imre György/MRSZ)