UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-07-27 16:35

Herczeg György is nehezen hiszi el a felnőtt országos csúcsát

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

Szerda este a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának Kismartonban rendezett bronz kategóriás versenyén a 18 éves Herczeg György megmarkolta a 800 grammos gerelyt, nekifutott, majd olyan messzire hajította azt, mint magyar ember még eddig sosem. 

A 84,98 méter felnőtt országos csúcs

(az előzőt Rivasz-Tóth Norbert tartotta 83,42-vel), U20-as Európa-rekord és a felnőtt-világranglistán az előkelő kilencedik helyet éri. Az FTC fiataljának gerelye 22 centire állt meg a budapesti felnőtt-vb szintjétől, 52-re a párizsi olimpiai kvótától és másfél méterre az U20-as világrekordtól. Az édesapja, Herczeg György és az olimpiai bajnok Németh Miklós által edzett gerelyhajító miután nemrégiben 78,20 méterrel megnyerte a felnőtt országos bajnokságot, úgy fogalmazott, hogy számára az idén a 80 méter az álomhatár. 

„Úgy tűnik, hogy bármi megtörténhet – feleli. – Számomra is hihetetlen ez az eredmény. Eddig nem fordult meg a fejemben, hogy ez idén összejöhet. A bemelegítőhajítás megint jól ment, 77-78 métert hajítottam, elég jó szél volt, és éreztem, hogy ezen a versenyen át tudom törni a 80 méteres határt. Az első három sorozat nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, de a negyedikben belehajítottam abba a szélcsatornába, amely 84 méteren túl vitte a gerelyt. Azt gondoltam, hogy a 80 méter megvan, de nem láttam el odáig. Amikor megtudtam az eredményt, nagyon boldog voltam. Még kell kis idő, hogy megemésszem.” 

Herczeg György két centi híján 85 métert hajított Forrás: MASZ

Herczeg György hozzátette, hogy természetesen azért dolgozik tovább, hogy ezen az eredményen is javítson, de tisztában van vele, hogy nem lesz egyszerű dolga. 

„Egy ilyen hajításhoz nagyon sok minden szükséges. Tökéletes állapotban kell lenni mentálisan és fizikálisan, a megfelelő időpontban ki kell fogni az ideális szelet, és kell a jó nekifutás, valamint az energiák összpontosulása is. Ezen a versenyen este fél kilenckor, sötétedéskor kezdtünk. Én pedig jobban szeretek hűvösebb időben versenyezni, mint melegben.” 

A fiatal következő viadala az augusztusi, jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság lesz, amelyen ezzel az eredménnyel elsőszámú favorittá lépett elő az egyébként sem esélytelenek táborából. Persze, hangsúlyozza, hogy minden verseny más.  

„Az U20-as Eb-ig nem indulok már versenyen, tehát bár közel kerültem a felnőtt-vb szintjéhez, azt nem fogom megdobni. Jeruzsálemben viszont szeretnék minél jobban teljesíteni, és a legutóbbihoz hasonló formát mutatni. De előre semmit nem szeretek kijelenteni, mert addig és ott is bármi történhet. Magamban tartom a terveimet, és ha sikerült azokat megvalósítanom, akkor utána örülök. Igyekszem minden jó eredményt a helyén kezelni és visszafogottan állok hozzá a célkitűzésekhez is, mert így vagyok nyugodt.” 

(Kiemelt képünkön: Herczeg György Forrás: atletika.cz)