UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-07-31 13:19

Vitorlázás: Héder Benedek Barna negyedik lett az ILCA 4 ifjúsági világbajnokságon

A 15 éves Héder Benedek Barna nagy csatában volt az érmekért, végül az előkelő negyedik helyen zárt a vitorlázók görögországi, ILCA 4 hajóosztályú ifjúsági világbajnokságán.

Héder Benedek Barna, Lackó Sára és Zombor Zóra révén a magyar vitorlázók közül hárman lettek aranycsoportosok a 287 fiú és 150 lány résztvevőt felvonultató regattán az ifjúsági világbajnokságon – számolt be a hunsail.hu.

A görögországi Volosz ideális helyszín volt: kristálytiszta tenger, napsütés, és néhány gyenge szeles nap kivételével tökéletes vitorlázóidő, 12-16 csomós széllel. Héder – aki a földvári Spartacus versenyzője, edzője a Procelero mestere, Arató Richárd – remek, egyenletes teljesítményt nyújtott: az első hat között végzett több mint a felében a 11 futamnak.

Benedek hatalmas csatában volt a dobogós helyezésekért: a döntők első napja után a második helyen állt, később ötödik lett, de még az utolsó versenynapon is tudott javítani, így végül negyedikként zárt

– ami kiemelkedő teljesítmény a 287 hajóból álló fiúmezőnyben, a világ talán legnépszerűbb egyszemélyes utánpótlás-hajóosztályában (ILCA 4), amely az olimpiai egyszemélyes dingi, az ILCA 7 (nőknél az ILCA 6) közvetlen előszobája.

„Nagyon örülök neki, ha arra gondolok hogy most a verseny végén vitorláztam a nyolcvanötödik napomat laserben (az ILCA korábbi neve – A szerk.), annak is a felét a Balatonon.

Ez jóval kevesebb, mint az ellenfeleim mérlege. Mindenki azt mondja, és én is úgy érzem, hogy rengeteget fejlődhetek még, minden csak a befektetett munka függvénye.Ez a verseny hatalmas pozitív visszajelzés volt, hogy még keményebben dolgozzak

– mondta a hazai szövetség honlapján Héder, akinek a teljes nyilatkozata ITT olvasható.

Mindkét aranycsoportos magyar lány a füredi BYC versenyzőjeként szerepelt, Lackó Sára 11. lett a 150 fős mezőnyben, míg klubtársa, Zombor Zóra 50., így mindketten a mezőny első harmadában fejezték be. Magyarországot összesen hat fiú és négy leány laseres képviselte.

A világbajnokságot a fiúk között thaiföldi Bhanubandh Weka nyerte, három futamban lett első és összesen hat futamban végzett dobogós helyen. A lányok mezőnyében a görög Ghicas Hermionie vihette haza a világbajnoki aranyat, ő négy futamban lett első, további kettőben pedig második.

(Kiemelt kép forrása: Héder Benedek Barna/Facebook)