UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2023-08-03 17:33

Aranyérem és négy országos csúcs is született a korosztályos Eb-n

A szövetség elnökének reményei csaknem teljesen valóra váltak a juniorkorú és U23-as súlyemelők romániai Európa-bajnokságán: Dobos Imre a kiesés elkerülését kérte a csapat tagjaitól, egyúttal zömüket pontszerzőnek, a legjobb hatba várta, és úgy gondolta, valamennyien az első nyolc között végeznek súlycsoportjukban, Bukarestben.

Bocsássuk előre: a román fővárosban szerencsét próbáló utánpótlás-válogatottunk öt juniorral és két U23-assal a soraiban helyt állt, hiszen tagjai közül

Mitykó Veronika aranyat hozott haza,

Újvári Lajos nem kevesebb, mint négy korosztályos csúcsot állított fel, amellett összejött két nyolcadik, egy hatodik, két ötödik és egy negyedik helyezés összetettben.  Ám hogy mégsem lehetünk teljesen elégedettek, arra a honi szövetség, az MSSZ első emberének honlapunknak adott értékelése világított rá.

„Fiataljaink egy kivétellel hozták a várt eredményeket – mondta Dobos Imre. – Az Európa-bajnoki elsőség örömteli, nagyon nagy siker, amit vártunk is Mitykó Verától, aki szakításban lett súlycsoportja legjobbja. Mindig tudtuk, hogy kiváló szakító, a technikája rendben, de az Eb-t követően a szakvezetésnek is választ kell keresnie arra, hogy a lökés mért nem sikerült jobban, mért ragadt kezdősúlyán, s rontott két kísérletet is el a 81 helyett ezúttal a 87 kilogrammos kategóriában indult békéscsabai kiválóság.”   

A kellemetlen meglepetést a plusz 87 kg-os junior, Mikhel Eszter szolgáltatta azzal, hogy a 78 kilós kezdősúlya háromszor is kifogott rajta.

„Pedig simán hatodik lehetett volna összetettben, így viszont, hogy kiesett szakításban, nem felelt meg az elvárásnak” – fogalmazott az elnök. Maradéktalanul dicsérhette ugyanakkor Újvári Lajost, a Testvériség-Újpalota SE emelőjét. „Ő klubköltségen utazott ki Bukarestbe, de kiváló Eb-szereplése nyomán a szövetség megtéríti a befizetett költségeket. A juniorkorú versenyző négy országos csúcsot emelt a 73 kg-os súlycsoportban, egyet szakításban, egyet lökésben, kettőt pedig összetettben, s lett 282 kilogrammal nyolcadik.”

„A junioroknál maradva – folytatta – a 71 kilós Szalai Lili a követelményeknek megfelelően teljesített, hatodik lett, a 81 kg-os Fekécs Szilárd szintén hozta a tőle elvártat, bár hozzá kell tennem: megint nagyon idegesen versenyzett, pedig akkora tehetség, hogy húsz kilóval többre is képes, mint amit Bukarestben produkált, s végzett végül ötödikként. A két 55 kilós közül az U23-as Árva Cintia jól versenyzett, egy nagy fogyasztás után hozta, amit elvártunk tőle, az első hatban kalkuláltunk vele, ötödik lett. A junior Kecskés Karina megfelelt, bár tőle szokatlan módon ezúttal bizonytalankodott, utolsó lökésével így is versenyben volt a bronzéremért, ami azonban végül nem sikerült, s összetettben nyolcadikként zárt.”

Dobos Imre szerint miközben örülhetünk a sok-sok pozitívumnak, le kell vonni a tanulságokat is, értékelni szükséges a hibákat:  „A szakvezetésnek meg kell vizsgálnia, hogy a versenyzőink mért és hogyan ronthatják el a legfontosabb fogásaikat, amivel sorozatban érmektől estek el” – fogalmazta meg a közeljövő egyik szakmai feladatát a szövetség elnöke.

(Kiemelt képünkön: Mitykó Veronika szerepelt a legjobban a csapatból: szakításban Európa-bajnoki aranyat szerzett Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap)