UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-08-03 09:03

Önbizalom-növelő győzelmek után vághat neki az U16-os fiúválogatott a B-divíziós Eb-nek

A Faragó Péter vezette U16-os fiú kosárlabda-válogatott többek között az európai elitbe tartozó szerbeket is legyőzte felkészülési meccsen a B-divíziós korosztályos Eb előtt, amely pénteken veszi kezdetét Romániában.

Magyar fiúválogatottaktól ritkán látható magabiztossággal – közte jó néhány győzelemmel – vette az akadályokat Faragó Péter U16-os együttese a B-csoportos korosztályos Eb-re készülvén. A csapat simán verte a bosnyákokat (76–46, 96–60), a szlovákokat (105–62) és a briteket (101–61, 72–76) is, míg az Európa legerősebb kosárlabdanemzetei között jegyzett szerbeket egyszer bravúros módon legyőzte (83–76), egyszer pedig szoros meccsen kikaptak (78–84) tőlük a mieink. Emellett a szintén A-divíziós szlovénokkal (54–68, 72–79) két alkalommal is ki-ki meccset vívtak a magyar fiúk. A felkészülés alatt látott biztató teljesítmények és eredmények alapján válogatottunk vérmes reményekkel indulhat neki a pénteken rajtoló, romániai B-divíziós kontinenstornának, ugyanakkor Faragó Péter szövetségi edző némiképp óvatósságra int a rajt előtt.

Az elsődleges célunk, hogy továbbjussunk a csoportból. Ezt tűztük ki, ezt szeretnénk véghez vinni, ezért is dolgozunk. Ennél messzebb nem érdemes tervezgetnünk,

tavaly már volt alkalmam részt venni a válogatottal a B-divíziós Eb-n, élőben láttam, hogy milyen rendkívül nehéz feljutni az elitbe. Szerintem sokkal nehezebb felkerülni, mint ott, az A-csoportban meg is ragadni. Szóval a legfontosabb, hogy lépésről lépésre haladjunk" – nyilatkozta Faragó korábban az Utánpótlássportnak.

Íme, a magyar csapat 12 fős, végső kerete:

Forrás: MKOSZ

„Tavaly ősszel a szakmai stábbal új úton indultunk el, melynek célja az volt, hogy a szakvezetés olyan keretet alakítson ki, olyan játékosokat válogasson, akik megfelelnek a modern kosárlabda követelményeinek – mondta Mészáros Zalán csapatvezető a hazai szövetség (MKOSZ) honlapján az együttes előkészületeiről. – Emellett fontos szempont volt, hogy a felnőttválogatott potenciálú játékosokat mindenképpen bevonjuk a programba, függetlenül attól, hogy érettségben jelenleg hol tartanak.

Az U16-os válogatott játékstílusa a nagy intenzitásra, az egész pályás védekezésre és a gyors, kombinatív, sok betörésre épülő játékra épül, melyben minden játékosnak legalább két poszton kell tudni játszania.
B-DIVÍZIÓS U16-OS FIÚ EURÓPA-BAJNOKSÁG, PITESTI (ROMÁNIA)
A magyar válogatott csoportmérkőzései:
2023. augusztus 5., szombat
14:30 Magyarország–Észtország
2023. augusztus 6., vasárnap
14:30 Magyarország–Ukrajna
2023. augusztus 8., kedd
19:30 Magyarország–Norvégia
2023. augusztus 9., szerda
17:00 Magyarország–Nagy-Britannia

A ötcsapatos csoportból az első két helyen záró együttes jut tovább a negyeddöntőbe. A legvégén pedig a torna dobogósai jutnak fel az A-divízióba. A magyar válogatott pénteken rögtön szünnappal kezdi a tornát, először szombaton lép pályára.

(Kiemelt kép forrása: MKOSZ)