UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2023-08-04 20:49

Az EYOF-aranyérem után Zámbori Zala megcélozza az ifjúsági Eb dobogóját

A ferencvárosiak 17 éves tornászával, Zámbori Zalával az után beszélgettünk, hogy bravúros teljesítménnyel aranyérmet szerzett a nyújtó szerenkénti fináléjában a maribori EYOF-on.

Magyar szempontból parádésan fejeződött be a szlovéniai Mariborban rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, ugyanis a tornász, Zámbori Zala révén a záró napon is született aranyérem, miután az FTC-Telekom 17 esztendős versenyzője az első helyen zárt (13.533) a nyújtó szerenkénti döntőjében. A fiatal harmadikként (13.200) jutott be a fináléba, amelyben még javítani is tudott pontszámán, mindez pedig aranyérmet ért neki.

„A mezőny ismeretében úgy vágtam neki a versenynek, hogy a döntőbe jutás az elsődleges célom, és ha minden ideálisan alakul, akkor netán egy érmet is elcsíphetek – kezdte Zámbori az Utánpótlássportnak. – Majd miután harmadik lettem a selejtezőben, ez még inkább reálisnak tűnt, különösen annak a fényében, hogy azzal a kezdő mozdulattal, amellyel megindítottam a gyakorlatomat, rögtön három tizedet levontak a pontszámomból. Ha ez nem lett volna, első helyen jutok be a fináléba.

Így edzőmmel, Tóth Leventével újragondoltuk a dolgokat, a döntőig hátralévő néhány napban begyakoroltuk az új kezdést, amit aztán sikerült is végrehajtani utána, és ezzel végül szinte tökéletes gyakorlatot tudtam bemutatni. A pályafutásom eddigi legmagasabb pontszámomat kaptam rá,

aminek természetesen iszonyatosan örültem. Ez egyébként nagyon ritka nálunk, hogy így az utolsó pillanatban – ráadásul a selejtező és a döntő között – kell megváltoztatni valamelyik elemet a gyakorlatban. Ez kicsit kizökkentett a normális, nyugodt felkészülésemből, de szerencsére sikerült a fináléra mentális összeszednem magam."

Zámbori sikerével a magyar férfi tornasport az első aranyát szerezte az EYOF több mint háromévtizedes történetében.

Sokáig el se hittem, hogy én nyertem... Csak könnybe lábadt szemekkel fogtam a fejem, és próbáltam felfogni a történteket. Hihetetlen élmény volt.

Most már néhány nap elteltével fura belegondolni, hogy én is EYOF-győztes tornásznak mondhatom magam, mivel a verseny előtt az EYOF-aranyérmesek kívülről hatalmas, klasszis versenyzőnek tűntek, én pedig most csak odamentem, tettem a dolgomat, bemutattam a gyakorlatamot, és mindezek után ott lóg a nyakamban az aranyérem... Fantasztikus érzés! Ráadásul az csak a hab a tortán, hogy ezzel én lehettem az első magyar aranyérmes a fiúk között; nagy büszkeséggel tölt el ez a tény."

Zámbori Zala a magyar férfi tornasport első aranyát nyerte az EYOF-ok történetében Forrás: MOB-Média

A nyútón begyűjtött elsőség mellett Zala ugrásban szintén fináléba került: a hetedik helyen végzett.

„Az EYOF-fal túlvagyunk az idei év legfontosabb versenyein, mostantól főként új elemeket tanulunk, és készülünk a jövő tavaszi ifjúsági Európa-bajnokságra, amely az utolsó nagy versenyem lesz az utánpótlásban. Edzőmmel, Tóth Leventével már elkezdtünk gondolkozni, hogy melyik szeren és milyen elemeken kell a legtöbbet dolgozni.

Szeretnék majd összetettben is nagyot alkotni az Eb-n. Most a tizenkettedik lettem, de ha nem rontok a lovon a leugrásnál, akkor az ötödik helyre is odérhettem volna. A nagy vágyam, hogy jövőre az Európa-bajnokságon is dobogóra állhassak – akár egyéni összetettben, de a nyújtón mindenképpen.

(Kiemelt kép forrása: MOB-Média)