UtánpótlásSport
2024. május 14.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-08-04 08:59

Sós Csaba összességében elégedett a fiatalokkal

A felnőtt úszók számára az év legfőbb erőpróbája a fukuokai világbajnokság volt, de megmérettek azok a fiataljaink is, akik az utánpótlás legígéretesebb tagjaiként jutottak ki a júliusi csúcsviadalra Japánba.

Sós Csaba szövetségi kapitány a vasárnap zárult vébéről hazatérve úgy fogalmazott honlapunknak:

összességében elégedett utánpótláskorú úszóinknak felnőttválogatottként nyújtott vébételjesítményével.

Hogy az összképet árnyaljuk, részletesebb elemzést is kértünk a szakembertől, már csak azért is, mert már egy esztendő sincs hátra a párizsi olimpiáig, ahol talentumaink legjobbjai a vb után ötkarikás bemutatkozási lehetőséghez is juthatnak.

„Aki gyakorlatilag azon a mezsgyén halad, amit reméltünk: Pádár Nikolett. Ő az, aki egyéni csúcsot úszott 200 gyorson, már döntő közelben volt ebben a nagyon erős női mezőnyben – bocsátotta előre a kapitány. –  A női 4x200-as váltó első embereként is hozta a legjobb idejét, vele maradéktalanul elégedett vagyok.  Nagyon kis lépést kell tennie most ahhoz, hogy a felnőttben is főszereplő legyen.”

A stafétában, amelynek legöregebb tagja a 21 éves Késely Ajna volt, helyet kapott a Pádárhoz hasonlatosan 17 esztendős Ábrahám Minna és Molnár Dóra is.

„Ábrahámon és Molnáron látszott a maximális erőfeszítés, de azt gondoltam, hogy már előrébb tartanak. Mindenesetre velük és Késellyel a női váltó döntős volt, úgyhogy ők továbbra is ígéretesek, és hát az olimpiára lehetnek olyan szinten, ahogy azt mi várjuk és bízunk benne.

A váltó gyakorlatilag biztos párizsi résztvevő, ha így marad minden, ők már kint vannak az olimpián.

Bérelt helyek ugyan nincsenek, ezt hangsúlyozom, de jól állnak ők négyen.

És mi a helyzet a Fukuokában vízbe szállt többi ifjonccal?

A fiatalok közül, akik a tavalyi ifi vébén nyertek, vagy érmesek voltak, előre kell vennem Komoróczy Lorát. Ő 50 hátat úszott, ott azért nagyon sűrű a mezőny, de gyakorlatilag hozta magát, közel volt a legjobbjához. Jól versenyzett, egy váltóban is úszott, nagyszerűen szerepelt, úgyhogy idén is megnyerte az ifi Európa-bajnokságot, ráadásul előrelépett a tekintetben, hogy már olimpiai számban is győzött, úgyhogy ővele is elégedett vagyok. Székely Áron az, aki kissé elmaradt attól, amit reméltem, de hát kijutott a vébére, A szintes volt, tessék utána csinálni... Flück Nórának is, aki 1500 gyorson indult Japánban, az volt az érdeme, hogy megúszta az A szintet, s mint fiatalt kivittük a vébére. Közel volt nagyon a legjobbjához, azt kell mondjam, hogy gyakorlatilag ő is megfelelt.”

Summa summárum?

„Összességében az utánpótláskorú úszókkal elégedett voltam. Ugyanakkor... Köztudott, hogy nagy kedvenceim Ábrahám Minna és Molnár Dóra, talán megengedhetem velük szemben a kritikát, mivel úgy gondoltam, hogy előrébb tartanak... Viszont továbbra is kiváló versenyzői erényeket mutatnak, úgyhogy a bizalmam változatlanul megvan bennem irántuk.”

(Kiemelt képünkön: a vb-7. női gyorsváltó három 17 évesével, Molnár Dórával (balról), Pádár Nikolett-tel és Ábrahám Minnával a döntő legfiatalabb csapata volt Forrás: musz.hu)