UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-08-06 13:24

Cél és misszió – feljutás, saját nevelés, Honvéd-identitás

A Budapest Honvéd FC célja az új évadban egyértelmű: feljutás az NB I-be, okos futballal, fiatal játékosokra építve. Fehér Péter szakmai igazgató szerint mindez azonban nemcsak cél, hanem misszió is.

A Transfermarkt adatai szerint a Budapest Honvédé az NB II legfiatalabb kerete, a kispestiek átlagéletkora 22,4 év. A fiatalokra építés persze nem most kezdődött, az NB I legutóbbi évadában az övék volt a harmadik legifjabb csapat: tizenhárom utánpótláskorú játékos összesen 7153 játékpercet kapott, amivel a klub messze a vonatkozó ranglista élén végzett. 

Az NB II új idényének első fordulójában hét 22 év alatti játékos volt a piros-feketék kezdőjében, illetve még további hárman álltak be csereként. Fehér Péter, a Budapest Honvéd és a klub utánpótlás-nevelő központjának (Magyar Futball Akadémia) szakmai igazgatója így vélekedett a Csákvár elleni 2–1-es győzelmet követően:

A legnagyobb pozitívum az volt, hogy szívvel-lélekkel küzdöttek a fiatalok, és a teljesítményükkel sokat hozzátettek a győzelemhez. Most a saját bőrükön tapasztalták meg az NB II-es labdarúgást. Rengeteget futottak, érezhető volt a lendület.

 

Fehér Péter Forrás: Budapest Honvéd

Bocskay Bertalan, Dúzs Gellért, Kerezsi Zalán. Néhányan azon játékosok közül, akik tavaly már bemutatkozhattak az első osztályban, most viszont a második vonalban kell bizonyítaniuk.

„Az NB II teljesen más világ, mint az NB I. Amit az első osztályban megtapasztaltak, az itt nem biztos, hogy érvényes lesz.”

A szakmai igazgató az első fordulót megelőző sajtótájékoztatón így fogalmazott: „Sok csapat követi el azt a hibát, hogy rengeteg fiatallal tölti fel a keretet, és elfelejtik, mennyire fontos az idősebb játékosok kiválasztása. Úgy érzem, olyan futballistákat hoztunk a klubhoz, akik alkalmasak erre a szerepre. A rutin, a nyugodtság, a tapasztalat nagyon fontos, és ezek a játékosok a vezetőedző meghosszabbított kezei lehetnek a pályán.”

A Honvéd huszonöt fős keretében öt játékos 30 éves, vagy annál idősebb. A jobb oldali védő, Kovács Nikolasz 24 esztendős, minden további labdarúgó 21 éves, vagy fiatalabb. Az összetétel tehát igencsak különleges. A kérdés pedig felvetődik: nem túl nagy a kontraszt?

„Lehet, hogy így van, de mindenki okkal van a csapatban. Sok fiatalnak lehetőséget fogunk adni. A bennük rejlő tehetséget élesben, a pályán kell megmutatniuk. Többüknek még nincs elegendő mérkőzéstapasztalata. A legnagyobb előny viszont az, hogy közülük sokan itt nevelkedtek, és a klubért küzdenek. Érzelmi kötődésük van, nem zsoldosok.”

Fehér Péter nemrégiben a Premier League-be idén feljutó Burnley-t hozta fel követendő példaként.

„A Championship híres a fizikalitásáról, és az NB II kapcsán is megkerülhetetlen ez a tényező. A Burnley azonban bebizonyította, hogy okosan futballozva, más stílussal is ki lehet harcolni a feljutást. Nekünk is egyértelműen ez a célunk. A múlt hét végén is megmutatkozott, hogy több »ésszel« még több helyzetünk lehetett volna. Gyorsabbak voltunk, mint a Csákvár védelme, de az érzelmek még kissé elragadtak minket. Ezeket a jövőben jobban kell kontrollálnunk. De a nyitány az ilyen, sok érzés kavarog a játékosokban. Ezért is fontos, hogy győzelemmel tudtunk kezdeni.”

A klub kommunikációja és üzenete a fiatalokkal kapcsolatban egyértelmű. A sportvezető korábban kifejtette, elsősorban a saját nevelésű, Honvéd-identitású futballistákra építenek. Számukra ez nem cél, hanem misszió, vízió. Hiszen a feljutás a cél, de az általános gyakorlattól eltérő eszközökkel.

Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, a futballban gyorsan változnak a dolgok, de amíg én itt vagyok, addig ezt a filozófiát képviseljük. Ezért jöttem, és ebben hiszek.

(Kiemelt kép forrása: Budapest Honvéd)