UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-08-09 20:39

Tanulságos Eb-n van túl a 10. helyen záró U20-as női válogatott

Négy győzelem mellett három vereséggel fejezte be a magyar válogatott az U20-as női kosárlabda Európa-bajnokságot, ezzel a mieink a 10. helyen végeztek a kontinenstornán. Tursics Krisztián szövetségi edző szerint a csapat bár nem érte el a kitűzött célját, a lányok fontos tapasztalatokkal térhettek haza Litvániából.

Mint arról beszámoltunk, az U20-as női kosárlabda-válogatott a finnek elleni vereséggel zárt, s így a 10. helyet szerezte meg a litvániai korosztályos Európa-bajnokság 16 csapatos mezőnyében. Tursics Krisztián együttese a csoportkörben előbb legyőzte a házigazda litvánokat és finneket is, majd kikapott a későbbi aranyérmes franciáktól, így a mieink második helyen jutottak tovább a nyolcaddöntőbe, amelyben aztán szoros csatában maradtak alul a portugálokkal szemben. A 9-16. helyért zajló helyosztókon válogatottunk a svédeket és a lengyeleket is felülmúlta, és a már említett módon, a 9. helyért vívott, második finnek elleni találkozón vereséggel fejezte be a tornát.

„Kezdjük a legelején: az első ellenfelünk, a litvánok végül teljesen más csapattal, nem a legerősebb keretükkel vettek részt a tornán, úgyhogy sima győzelemmel tudtuk nyitni az Eb-t. Utána a finnek legyőzése már korántsem volt ilyen egyértelmű, főleg a végjátékot tekintve, amikor is a saját dolgunkat megnehezítve, a magabiztos győzelem helyett egylabdás mérkőzést hoztunk össze – kezdte a vissztekintést Tursics Krisztián szövetségi edző az Utánpótlássportnak. –

Ugyanakkor ezen a meccsen már látszottak azok a hiányosságok, amelyekkel küzd a csapat, illetve felszínre kerültek a sebezhető pontjaink, de végül sikerült megszerezni a győzelmet.

Ezt követte a csoportkört zárásaként a későbbi Eb-győztes franciák elleni találkozó, amely összességében abszolúte egyoldalúan alakult, és vereség lett a vége. Igyekeztünk ezen a meccsen úgy forgatni a csapatot, hogy a másnapi nyolcaddöntőnek minél frissebben vágjunk neki. Ez a frissesség meg is volt a portugálok ellen, hiszen jól kezdtük a meccset, sokáig kontrolláltuk a játékot, és legalább három alkalommal eldönthettük volna a továbbjutás kérdését. Végül ezt nem sikerült abszolválnunk, és ezúttal is egylabdás mérkőzést kreáltunk magunknak a végére.

A figyelmetlenségbeli és koncentrációs problémák ismét a előjöttek, s emiatt nem tudtuk lezárni az összecsapást, mindez pedig egyértelműen a portugáloknak kedvezett, akik a mi hibáinkból is élve, tényleg elhitték, hogy lehet keresnivalójuk. A végjátékban négy ziccert és három büntetőt elrontva kaptunk ki végül.
Forrás: FIBA.Basketball

A válogatott a negyeddöntőbe kerülést tűzte ki első számú céljaként, így értelemszerűen nagy volt a csalódottság.

„A vereség után némiképp mélypontra került a csapat, és nagy feladatnak bizonyult, hogy a szakmai stábbal mindenkit felrázzunk, mentálisan összeszedjék magukat a lányok, és a tudásuk legjavát nyújtsák a hátralévő három mérkőzésen a 9-16. helyért. Azt gondolom, ez összességében sikerült is. Először a kifejezetten erős és komplett svéd, majd a szintén kemény ellenfélnek bizonyuló, lengyel csapat ellen is nyertünk. Majd jöttek ismét a finnek, és nagyon hasonló forgatókönyv következett a korábbiakhoz. A hatalmas fegyelmezetlenségbeli hibák miatt megint egylabdás meccs kerekedett belőle, amelyből rosszul jöttünk ki.

Ami a pozitívumokat illeti: jó, rendkívül hasznos és tanulságos tornán vagyunk túl. A játékosok sokat tanulhatnak, fejlődhetnek ezekből a tapasztalatokból.

Különösképpen abból a szempontból, hogy miként, milyen mentalitással kell beleállni a mérkőzésekbe, illetve hogyan kell lezárni az éles végjátékokat. Továbbá ami a legfontosabb, hogy azok a kulcsjátékosaink, akik potenciálisan eljuthatnak a felnőttválogatottságig, olyan impulzusokkal gazdagodhattak a válogatott keretei között az elmúlt nyolc hét alatt, amiből azt hiszem,

sokat profitálhatnak, és ezáltal hosszú távon a hazai kosárlabdasport meghatározó játékosaivá válhatnak.
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ U20-AS NŐI EB-N:
Dúl Terka, Holcz Rebeka, Horváth Dóra, Katona Boglárka, Laczkó Sára, Miklós Melinda, Milkovics Réka, Oláh Fruzsina, Rakita Lili, Sitku Zsuzsanna, Strausz Edina, Telegdy Zsófia.

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)