UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda U16-os leány kosárlabda Európa-bajnokság

2023-08-10 16:25

Pénteken megkezdődik az U16-os leány Európa-bajnokság Izmirben

Péntek délután a házigazda törökök ellen kezdi meg szereplését az U16-os leány kosárlabda-válogatott az izmiri korosztályos Európa-bajnokságon. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edzőt kérdeztük a torna előtt a várakozásokról.

Mint arról beszámoltunk, magabiztos győzelmekkel zárta a felkészülési meccsek sorát az U16-os leány kosárlabda-válogatott az Eb előtt, ugyanis a görögöket előbb 17, majd 32 pontos különbséggel, simán felülmúlta Székesfehérváron. A mieink korábban egy-egy döntetlennel és vereséggel zártak a németek ellen, kétszer megverték az olaszokat, illetve 1/1-es mérleggel végeztek a horvátok elleni dupla meccsen. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edző szerint a csapat sokat lépett előre a felkészülési időszak alatt, ám még mindig lát javítanivalókat is a játék terén.

„Soha nem vagyok százszázalékosan elégedett, de az utolsó edzőmeccs után azt mondtam a lányoknak, hogy

látszik a fejlődés a csapaton sok tekintetben, mérkőzésről mérkőzésre léptünk előre,

és szerencsére visszaköszöntek a pályán azok a változtások, amelyeket eszközöltünk.

Ez mindenképpen pozitívum, ugyanakkor kételyek is vannak bennem a csapat teljesítményével kapcsolatban.

Nem érzem még igazán azt az átütőerőt, harciasságot, agresszivitást, amelyet a szakmai stábbal szerettünk volna elérni az öthetes felkészülési periódus végére. Remélem, hogy megcsalnak az érzéseim, és az Eb hangulata, tétje, illetve lehetősége olyannyira felpörgeti a lányokat, hogy harciasan és magabiztosan játszva végül a tudásuk legjavát nyújtják" – nyilatkozta Mészárosné Kovács Andrea az Utánpótlássportnak.

A magyar válogatott a házigazda törökökkel, a szerbekkel és a címvédő franciákkal került közös csoportba. Pénteken 18 órától a hazai csapat lesz az első ellenfél Izmirben, majd szombaton 18 órától a szerbek, vasárnap 13 órától pedig a franciák következnek. (A csoportkörből valamennyi együttes továbbjutott a nyolcaddöntőbe, a csoportmeccseknek csupán rangsoroló szerepe van.)

Drahos Leila lehet a magyar válogatott egyik kulcsjátékosa az U16-os Eb-n Forrás: FIBA.Basketball

„A nyolc edzőmeccs alatt szemmel láthatóan javultunk védekezésben, agresszivitásban, így mostanra például már az indítások levédekezése is sokkal jobban működik.

Összességében viszont az a legfőbb aggodalmam, hogy nagyon hullámzó teljesítményre vagyunk képesek. Tudunk kifejezetten jó dolgokat mutatni bizonyos időszakokban, ugyanakkor néha pedig saját magunkat is sikerül alulmúlni.

Az biztos, hogy az Eb-n stabilabb formát kell mutatnunk, nem férnek bele ezek a negatív kilengések. Azt azonban szeretném kiemelni: a lányok fogékonyak, jól veszik az instrukciókat, amikor a videókon utólag szembesülnek a hibákkal. Bízom benne, hogy a rajtra tényleg minden összeáll.

A negyeddöntőbe jutás a minimális célkitűzésünk. Ám odáig korántsem vezet majd egyszerű út, mivel brutálisan erős csoportba kerültünk.

A hazai törökök ellen játsszuk a nyitó meccset, ami finoman szólva is igencsak rizikósnak ígérkezik. A szerbek feljutóként szerepelnek ismét az A-divízióban, a franciák fizikai előnyével pedig rendre meggyűlik a bajunk, szóval fel van adva a lecke, de persze bízunk a legjobbakban."

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ U16-OS LEÁNY EB-N:
Drahos Leila, Josepovits Kinga, Janzsó Alíz, Halmágyi Kitti, Poczkodi Zsófia, Völgyi Lili, Czirkos Anna Panka, Szauter Petra, Gréts Dalma, Szikszai Franciska, Kendelényi Luca, Sinka-Pálinkás Szofi
Szövetségi edző: Mészárosné Kovács Andrea

(Kiemelt kép forrása: MKOSZ)