UtánpótlásSport
2023. december 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-08-11 08:57

„Kedden még nem hittem, hogy szerdán Eb-t nyerek”– Herczeg György

A gerelyhajító Herczeg György sérüléstől hátráltatva is magabiztosan nyert aranyérmet a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon.

Mint arról beszámoltunk, a júliusban 84,98 méteres felnőtt magyar csúcsot felállító 19 éves Herczeg György nyerte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét a jeruzsálemi U20-as atlétikai Európa-bajnokságon.

Az FTC U20-as Európa-rekordere a versenyszám Eb-fináléjában a harmadik sorozatban elért 79,45 méteres hajításával érdemelte ki az első helyet. Ezt követően már nem is dobott többet a döntőben az édesapja, Herczeg György és az olimpiai bajnok Németh Miklós által edzett atléta, akinek eredményét csak a német Max Dehning tudta megközelíteni (78,07).

„Nagyon nehézkesen indult ez az Európa-bajnokság, mert hétfőn elszakadt néhány izomrost a combközelítőm felső részében, és ez meg is látszott a selejtezős eredményemen – mondja a friss korosztályos kontinensbajnok. – De az elsődleges cél, a továbbjutás sikerült. Szerencsére a masszőr, a csapatorvos meg egy adag fájdalomcsillapító segített abban, hogy a döntőre elfogadható állapotban legyek. A döntőre feldobottan, mentálisan rendben érkeztem, de tartottam a további sérüléstől, ezért szerettem volna az első dobások valamelyikéből jó eredményt elérni. Magabiztosságot adott, hogy az első sorozat után már én vezettem. És mivel ebben a hajításban is voltak kiküszübölhető technikai hibák, éreztem, hogy még javulni fogok. Harmadikra sikerült 79,45 métert hajítanom, és ennél nem tudtak jobbat a többiek, így az utolsó három sorozatban már óvatosságból nem vettem részt.”

Herczeg György az U20-as Európa-bajnok Fotó: Sona Maleterova

Herczeg György hozzátette, a körülményeket is figyelembe véve (és persze azt, hogy Európa-bajnokságról lévén szó) most a helyezés fontosabb volt számára a dobott méternél. A kiérdemelt aranyérem pedig nagyszerű visszajelzés az elvégzett munkájáról.

„Rengeteget jelent számomra ez az Európa-bajnoki cím, mert a nyáron szinte csak a gerelyhajítással foglalkoztam és csak ezen járt az agyam.

Minden edzésen és versenyen igyekeztem odatenni magamat. Rosszul érintett volna, ha a júliusi eredményeim után nem jön össze az Eb-szereplés.

Ezzel együtt egy kis csodának is történnie kellett az aranyéremhez, mert a sérülésem miatt kedden még nem hittem, hogy szerdán Eb-t nyerek.”

Ráadásul Herczeg a budapesti atlétikai világbajnokság egyik legfiatalabb hazai indulója lesz, így a magyar közönség is láthatja őt a Nemzeti Atlétikai Központban a versenyszám nagyágyúi társaságában.

„Nagyon örülük, hogy megmutathatom magam a világbajnokságon, melyen ugyanúgy arra törekszem majd, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.”

(Kiemelt képünkön: Herczeg György Forrás: MASZ)