UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-08-12 14:31

A legjobb évadán van túl a felnőttválogatottá érett Wimmer Dorina

A párbajtőröző Wimmer Dorina az idén először nyert junior-világkupát és 17 évesen tagja volt a csapatban Eb-ezüstérmes női válogatottnak.

Sűrű, eseménydús évad áll a 17 éves párbajtőröző, Wimmer Dorina mögött. Az MTK Budapest ígérete

nemcsak a korosztálya, a juniorok világversenyein lépett pástra, hanem kiérdemelte a válogatottságot a felnőttek mezőnyében is.

A „nagyokkal” ott volt a krakkói Európa Játékokon (amely a csapat Európa-bajnokságnak felelt meg) és a milánói világbajnokságon is. Bakodi Róbert tanítványa az előbbi viadalon Büki Lili, Kun Anna és Muhari Eszter társaságában ezüstérmet nyert úgy, hogy az egység csupán egyetlen tussal kapott ki a döntőben a franciáktól. A siker értékét jelzi, hogy a magyar csapat tizenhat év után vívott ismét Eb-döntőt. Emellett Dorina a juniorok viadalain is a maximumra törekedett, és a korosztály elsőéveseként Isztambulban a pályafutása első világkupa-győzelmét ünnepelhette.

Wimmer Dorina és mestere, Bakodi Róbert Forrás: Magyar Vívószövetség

„A junior-világkupán szerzett aranyérem, a felnőttválogatottság kiharcolása és a csapat Eb-ezüst miatt mondhatom, hogy ez volt az eddig legsikeresebb évadom – kezdi Dorina. – Az elején meg nem gondoltam a felnőttválogatottságra, de jól szerepeltem a világkupákon, így megkaptam a lehetőséget. Ahogyan haladtunk előre, egyre jobban ráéreztem a felnőttek közötti vívásra.

Stabilabbá, magabiztosabbá váltam, és persze végig bennem volt a bizonyítási vágy, hogy az idősebbekkel is képes vagyok felvenni a harcot.

Sokat segítettet, hogy a válogatottban a lányok nagyon befogadóak voltak. Természetesen a felnőttek tapasztaltabbak, felkészültebbek, taktikusabbak és türelmesebbek is, mint a korosztályos versenyzők, de ezért is tudtam sokat tanulni tőlük, és számomra ez a legfontosabb. Az Európa Játékokon élmény volt pástra lépni. Örülök, hogy a legjobb tudásom szerint sikerült vívnom, nagy neveket győztem le, és értékes ezüstérmet szereztünk.”

Az Eb-ezüstérmes csapat balról: Büki Lili, Kun Anna, Wimmer Dorina és Muhari Eszter Forrás: Magyar Vívószövetség

Dorina korosztálya még két évig a junior marad, azonban már a felnőttekkel közösen is szövögetheti álmait.

„A következő évadban ugyanúgy szeretnék ott lenni a juniorok világ-, valamint Európa-bajnokságán, és minél jobban szerepelni. És természetesen szeretnék tagja maradni a felnőttcsapatnak. Ezért kész vagyok sokat dolgozni. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon fontos világkupaversenyek jönnek. Remélem, hogy a következő szezonben is minden úgy alakul, ahogyan tervezzük.”

(Kiemelt képünkön: Wimmer Dorina Forrás: Magyar Vívószövetség)