UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-08-16 09:00

A kapitány alapvetően elégedett az U23-as Eb-vel, de...

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya Dublinban, a helyszínen követte nyomon az első alkalommal kiírt U23-as Európa-bajnokság történéseit, így az öt érmet szerző 11 fős magyar csapat szereplését. Benyomásait közvetlenül hazaérkezése után osztotta meg honlapunkkal.

Az írországi utánpótlás Eb-t

három ezüsttel és két bronzzal

záró válogatottunk a tizennegyedik lett a csaknem negyven európai nemzet képviselőit felsorakoztató múlt heti kontinensviadalon, amelynek feltétlenül kijár a sportág-históriai jelző, merthogy korábban sosem rendeztek a 18-23 esztendősöknek külön Európa-bajnokságot. A bemutatkozás megtörtént, túl vagyunk az első ilyen korosztályos úszócsúcson, amely vegyes fogadtatásra talált már meghirdetésekor is, és most, utólag is megoszlanak a vélemények a LEN, az európai szövetség vadonatúj utánpótlás-rendezvényéről, amely mellett talán több érv szól, mint ellene.   

„A debütáláson átesett Eb értékelését onnan kell közelíteni, hogy először rendeztek ilyen versenyt. Az U23 azt jelenti, hogy 23 éves lehet a legöregebb induló, de nekem rögtön bevillan, hogy nálunk mondjuk Egerszegi Krisztina 22 évesen már visszavonult... – kezdte összegzését Sós Csaba. – Ám nem lehet ebből kiindulni, mert nem mindenki Egerszegi. Az írországi Eb-t illetően vannak érvek és ellenérvek egyaránt, a lényeg az, hogy ez egy kísérlet volt, s bár Eb-nek hívták, Európán kívüliek is indulhattak. Voltak komolyabb csapattal amerikaiak meg dél-afrikaiak is, a döntőbe maximum két külföldi juthatott be, ilyenkor tíz fő úszhatott a fináléban, ha csupa európai volt az első nyolc, akkor a döntőben nyolcan rajtolhattak.”

A közbevetésre, hogy több érdekes szabállyal ment ez az Eb, amelynek mezőnye minőségileg korántsem képviselte ugyanazt a nívót, a kapitány így folytatta:

„Eléggé vegyes volt a három napba zsúfolt versenyszámok színvonala,

például ezerötszáz gyorson az ír gyerek majdnem annyival győzött, mint amennyivel a júliusi felnőtt vébét nyerték, de akadt olyan szám, amelyben éremhez olyan idővel lehetett jutni, mint amilyennel az idei ifi Eb-n nem, ahol 18 év a felső korhatár. Tehát vegyes színvonalú volt ez az egész, kellőképpen ki kell értékelnünk majd nekünk is.”

Az összkép megítélésében nyilván nyomhat a latban, hogy a mieink három ezüstöt és két bronzot érdemeltek ki az ír fővárosban.

„Önmagában, hogy lett öt érmünk, szépen hangzik, jó is, örülünk neki, de ezeknek az értéke azért eltérő” mondta a kapitány, aki megerősítette, hogy elsősorban Zombori Gábortól vártak dobogós helyet, aki mindkét vegyes számban második lett, mástól nemigen...

„Nem tudtuk, hogy milyen mezőny jön össze, ezért sem lehetett, s nem is volt olyan megfogalmazás, hogy konkrétan hány és milyen éremre számítunk a mieinktől. Éppen azért, mert az ismeretlenbe ugrottunk bele...” – így a szakember, aki hozzáfűzte, hogy nyilván meglesznek a hasznosítható tapasztalatai az első U23-as Eb-nek.

„A LEN is levonja majd a következtetéseket, lehet, hogy U21-re szűkítik a felső korhatárt, az U23 nekem túl soknak tűnik. Az is lehet, hogy csak európaiakkal rendezik meg, egyelőre nem tudni, mi lesz legközelebb, hogyan folytatódik a legújabb korosztályos kontinensverseny. Egy-két dologban nyilván változtatni szükséges, a tapasztalatokat még fel kell dolgozni.”

Sós Csaba értékelését azzal zárta, hogy összességében jó kis verseny volt a dublini.

„Nagyjából azt kaptam, amire számítottam, jól megrendezték, világszínvonalú volt az Eb, összességében nekem tetszett az egész.”

(Kiemelt képünkön: Ugrai Panna Eb-ezüstje 100 gyorson az egyik legkellemesebb meglepetés volt Forrás: LEN)