UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-08-20 09:11

 „Jó az út, amelyen elindultunk" – Jeremiás Gergő

„Jó az út, amelyen elindultunk” – Jeremiás Gergő, az U17-es válogatott szövetségi edzője

Két győzelemmel, egy vereséggel, ezüstéremmel és tanulságokkal a tarsolyban zárta a Telki-kupát a magyar U17-es labdarúgó-válogatott. A júliusban kinevezett szövetségi edző, Jeremiás Gergő értékelte a minitornán látottakat.

Két győzelemmel és egy vereséggel zárta az U17-es labdarúgó-válogatott a 41. Telki-kupát. Ez a teljesítmény ezüstérmet ért a magyar fiataloknak, akiket a csapat élére júliusban kinevezett Jeremiás Gergő irányított, és aki edzőként első nemzetközi mérkőzésein állhatott a partvonal mellett.

„Már az első összetartásunkra is várakozással tekintettek a srácok. Mindenki végtelenül tisztelettudó volt, és próbálta a legjobb benyomást tenni rám. Én viszont arra törekedtem, hogy gyorsan ugorjuk át az ismerkedési fázist, ugyanakkor meg is kellett becsülnünk minden együtt töltött pillanatot, hiszen a Telki-kupa három meccse és egy szeptemberi összetartás előzi csak meg az őszi Eb-selejtezőinket. Mindhárom meccs után az volt a benyomásom, hogy előreléptünk valamiben. Hasznosan töltöttük el az időt, és a fiúk vevők voltak arra, amit a stáb szeretne, illetve arra, amit szeretnénk nekik átadni.”

A felkészülési torna első körében a magyarok könnyed, 4–1-es győzelmet arattak Üzbegisztán fiataljai ellen, és szemrevaló gólokat szereztek.

 „Az első győzelmet a helyén kezeljük, mert jobb képességű játékosaink vannak, mint az üzbégeknek, de ezt a pályán be is kellett bizonyítanunk.

Bátor játékot kértem tőlük, és azt, hogy merjenek hibázni, mutassák meg igazából a személyiségüket a pályán.

Az üzbég csapat legyőzése után már egy nehezebb ellenfél, a horvátok érkeztek, akiktől 1–0-s vereséget szenvedtek. Horvátország aztán hibátlan mérleggel, három győzelmet aratva meg is nyerte a kupát. A mérkőzés azonban fontos tanulságokkal szolgált.

 „A labdabirtoklási fölényünk megvolt, de ezt nem tudtuk érdemi helyzetekre váltani. Én azt szeretem, ha a labdabirtoklásból kezdeményezni is tudunk. Sok célt tűztem ki magunk elé a táborban, és egész egyszerűen voltak olyan dolgok, amelyekre nem jutott idő, hogy továbbfejlesszük és gyakoroljuk őket. Gondolok itt a középső-, és támadózóna határán történő bontásokra és a támadózónás presszingre. Ezek aztán nem is működtek úgy, ahogyan kellett volna. Útravalónak viszont jó volt, és a harmadik mérkőzés előtt foglalkoztunk is velük. Sőt, az előrelépés nyomai már látszódtak is Izland ellen.”

A harmadik, záró forduló aztán újabb könnyed győzelmet hozott, méghozzá Izland ellen. A magyar fiatalok 3–0-ra győztek, és akár még több gólt is szerezhettek volna.

 „Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekik is voltak lehetőségeik a második félidő elején, de a győzelmünk nem forgott kockán. Kezdeményeztünk, megvolt a gólveszély, és a 90 perc nagy részében megvolt a stabilitás.

Jó volt így zárni ezt a hetet. Úgy gondolom, többet haladtunk a munkával, mint azt előzetesen elterveztük.

Az U17-es válogatott legközelebb már tétmérkőzésen, az Eb-selejtezőkön fog pályára lépni, először október 25-én Andorra, majd 28-án Bulgária és 31-én Bosznia-Hercegovina ellen.

 „Most az a feladat, hogy tovább bővítsük a keretünk lehetőségeit. Figyelemmel fogjuk követni azokat a játékosokat, akik bekerülhetnek a válogatottba. A keret még nincs lezárva. Fenn kell továbbá tartanunk a motivációt, és tudatosítani bennük, hogy a válogatottságért sokat kell dolgozniuk és elvárásoknak kell megfelelniük. Ez igaz azokra is, akik most kerettagok voltak. Nem vagyunk készek, nem dőlhetünk hátra, de jó az út, amelyen elindultunk.”

(Kiemelt képünkön: Jeremiás Gergő és stábja Forrás: MLSZ)