UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-08-24 20:44

Elekes Enikőnek sokáig az indulása is veszélyben volt, majd aranyával történelmet írt az U20-as vb-n

Elekes Enikővel (65 kg) az után beszélgettünk, hogy első magyar női birkózóként U20-as világbajnoki címet ünnepelhetett a jordániai Ammanban. A Kőbánya SC-KIMBA fiatal kiválósága azt követően szerzett történelmi aranyérmet, hogy egy-két héttel a vb előtt – bokasérülése miatt – még az indulása is igencsak kérdéses volt.

Mint arról beszámoltunk, négy éremmel, közte egy arannyal zártak a magyar fiatalok a jordániai U20-as birkózó-világbajnokságon. A mieink egyetlen elsőségért Elekes Enikő felelt, aki a 65 kilósok mezőnyében nem talált legyőzőre, s ezzel

a hazai birkózósport történetének első női U20-as világbajnoka lett.

Ráadásul a kőbányaiak 18 éves, fiatal klasszisa előtt eddig egyetlen hazai versenyző sem volt képes arra, hogy az U17-es vb-n és Eb-n (2021), majd az U20-as világ- és Európa-bajnokságon (2023) is ugyanabban az évben nyerjen. A példátlan diadal után kérdeztük Enikőt, aki elmondta: rögös út vezetett az ammani dobogó legfelső fokáig.

A budapesti UWW-rangsorverseny után, július közepén részleges bokaszalag-szakadást szenvedtem. Ezután elég nehéz napok következtek: megfordult a fejemben, hogy le kell mondjak a vb-részvételről.

Két hétig mankóval jártam, majd a teljes értékű edzéseket, illetve a birkózást pedig csak egy héttel a vb előtt kezdhettem el – kezdte Elekes az Utánpótlássportnak. – A korántsem ideális felkészülés miatt értelemszerűen voltak bennem kétségek, hogy mire lehetek képes, de utólag visszatekintve, azt kell mondjam, jól jött ez a kis pihenő:

sokkal nyugodtabban álltam oda a versenyre, nem volt bennem teljesítménykényszer.

Tisztában voltam azzal, hogy nem leszek százszázalékos, fájni fog a bokám, de végül szerencsére minden összejött. Sikerült hozni a súlyomat, és fejben is összeszedetten versenyeztem. Mindent összevetve, a pályafutásom során ez a verseny alakult eddig a legjobban."

Elekes Enikő (balra) történelmet írt U20-as világbajnoki címével Forrás: UWW/MBSZ

„Összességében a török lány elleni, első meccs bizonyult a legnehezebbnek a nyolcaddöntőben. Bár fiatalabb volt a riválisom, idén kadét Európa-bajnoki címet és vb-ezüstérmet is szerzett, így egyáltalán nem ígérkezett könnyű meccsnek. Az első meccseim a nagy versenyeken általában sosem úgy alakulnak, mint ahogyan eltervezem, és bár 5–1-re tudtam nyerni, ez is kicsit nehézkesre sikerült.

Igazából én már ekkor örültem, mivel sikerült felülmúlni a tavalyi vb-szereplésemet, amikor győztes meccsnél nélkül zártam

 – mondta nevetve Enikő. – A viccet félretéve, hasonló hozzáállással folytattam, vagyis nem voltak nagy elvárásaim magammal szemben. A negyed-, illetve az elődöntőben is sikerült higgadtnak maradnom, igyekeztem betartani Gyurasits Csaba edző utasításait, és ez végül be is vált."

Majd jöhetett a finálé az indiai Antim Antimmal szemben, amelyet Elekes magabiztosan, 9–2-re nyert meg.

„Az indiaiakról köztudott, hogy inkább fizikailag erősek, nem pedig fejben vagy technikailag, és én ezt próbáltam is a javamra fordítani. Miután megszereztem a vezetést, az ellenfelem elkezdett kapkodni, majd ezt ki tudtam használni, és sikerült győznöm – idézte fel a finálét, majd így értékelte az idei egészéves teljesítményét. – Bár a tavalyi évem – elsőéves juniorként – nem alakult igazán jól, most már úgy látom: nagy szükségem volt azokra a tapasztalatokra. A korosztályváltás után egyébként is időre van szükség, mire beleerősödik az ember a nagyobbak mezőnyébe – ez nálam sem volt másképp. Szembesülnöm kellett azzal, hogy még sokat fejlődnöm, és szerencsére tudtam dolgozni a javítani való területeken.

Nagyon örülök, hogy ez a munka a második U20-as évemre így beérett, s bár nagyon magasra tettem a lécet, jövőre szeretném megismételni az idén elérteket: megvédeni a korosztályos vb- és Eb-címemet.

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Forrás: UWW/MBSZ)