UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-08-25 20:32

Lévai Leventének néhány nap múltán már megszépült az U20-as vb-ezüstérem

Az U20-as Eb-n begyűjtött ezüstje után Lévai Levente a jordániai korosztályos világbajnokságon is a dobogó második fokára állhatott fel a kötöttfogásúak 72 kilós mezőnyében. Ráadásul a Budapesti Honvéd 17 éves kiválósága mindezt elsőévesként tette a juniorkorosztályban. A Lévai-birkózódinasztia legfiatalabb üdvöskéjét kérdeztük sikere után.

Elekes Enikő aranya mellett elsősorban Lévai Levente ezüstérmet érő teljesítményéről marad majd emlékezetes az idei U20-as birkózó-világbajnokság. Az édesapja, Lévai Zoltán által felkészített kötöttfogású reménység egészen a döntőig menetelt a 72 kilósok között, majd ott kikapott orosz riválisától, így a második helyen végzett Jordániában. Levente a magyar kötöttfogású küldöttség egyetlen érmeseként zárt.

„Az elvesztett mérkőzéseket, különösen egy elbukott döntőt első blikkre természetesen csalódásként élem meg, és ez most sem volt másképp, hiszen ha már eljutottam a fináléig, szerettem volna megnyerni azt – mondta a Budapesti Honvéd 17 esztendős fiatalja, aki sikereivel két bátyja, a felnőtt-vb-ezüstérmes Zoltán és a vb-bronzérmes Tamás nyomdokaiban jár. – 

Néhány nap elteltével viszont egyértelműen megszépült ez az ezüst, ugyanis ez a vb nemcsak az utolsó, vesztes meccsről, hanem az azt megelőző három győzelemről, az örömteli pillanatokról is szólt. Szóval tiszta fejjel visszatekintve, most már őszintén tudok örülni ennek a sikernek.

Különösen annak a fényében, hogy én még csak elsőéves vagyok a juniorok között, míg az aranyérmes orosz srác az utolsó évét tapossa az U20-as mezőnyben."

Lévai Levente Forrás: UWW/MBSZ

Júniusban Lévai a korosztályos Európa-bajnokságon is ezüstérmet nyert, így rendkívül sikeres nyarat tudhat maga mögött, miközben idén már a felnőttek között is bontogatja a szárnyait: tavasszal rangos dániai versenyen győzött a felnőttek között, majd a közelmúltban ötödik lett a budapesti UWW-rangsorversenyen. 

„Mondhatni, kifejezetten jól, zökkenőmentesen sikerült az átmenet az U20-asok közé átlépve. Tudni kell értékelni, megbecsülni ezeket az eredményeket, ugyanakkor még van hova fejlődnöm, sok munka vár rám a következő években.

Összességében viszont úgy tűnik, jó az út, amin járunk. Az a célom, hogy jövőre már arannyal térhessek haza a junior-világversenyekről.

(Kiemelt kép forrása: UWW/MBSZ)