UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-08-29 09:02

Szerdától ismét Debrecen ad otthont a 3x3-as U18-as világbajnokságnak

A Lekli József vezette fiú- és a Károlyi Andrea irányította leányválogatottal a mezőnyben szerdán elrajtol a debreceni U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Debrecenben rendezik meg a 3x3-as kosarasok U18-as világbajnokságát. A szerdától vasárnapig tartó, 20-20 csapatos elittornán házigazdaként a fiúk között Géringer Gergő, Mészáros Ágoston, Tóth Dániel és Varga Ferenc, míg a lányok mezőnyében Albert Szidónia, Varga Napsugár, Tózer-Nemes Boglárka és Vladár Róza képviseli a magyar színeket.

Szerdán elsőként a lányok lépnek pályára a franciák, illetve a németek ellen, majd két nappal később a brazilok és az amerikaiak következnek.

„Június végén kezdtük a felkészülést, négy héttel az EYOF előtt, ahová nagyon hamar kellett nevezni a játékosokat, így nem megfelelő rálátással alakítottuk ki a keretünket. A szezonban tétmérkőzésen még nem sikerült nyernünk, ami óriási meglepetés számunkra, nem igazán értjük, hogy ez miért alakult így. Látjuk, hogy sokat erősödött a nemzetközi mezőny, valamint szerencsénk sem volt az augusztus eleji, szolnoki U17-es Eb-selejtező sorsolásánál. Ezúttal is hasonló a helyzet: nagyjából mini-világbajnoksággal ér fel a csoportunk. Első helyen rangsorolva Egyiptom érkezik a tornára, mindez persze visszavezethető a megrendezett hazai tornák mennyiségére. Ezek a nemzetek a hazai versenyeikkel elérik azt, hogy elkerülik a brutálisan erős csoportokat a világversenyeken, velünk ellentétben.

A realitások talaján maradva óriási bravúrt jelentene, ha mérkőzést tudnánk nyerni, de mindent megteszünk majd, hogy megnehezítsük ellenfeleink dolgát

– mondta Károlyi Andrea, a lányok szövetségi edzője a debrecenisportcentrum.hu-nak a várakozásokról.

Forrás:: FIBA.Basketball

A fiúk csütörtökön szerepelnek először a debreceni Kossuth téren: a nyitányon a franciákkal találkoznak, aztán még aznap a japánok ellen folytatják, szombaton pedig Egyiptom és Thaiföld válogatottja ellen zárják a csoportkört Lekli József tanítványai.

 „Véleményem szerint a csoportunkból kiemelkednek a franciák, de Egyiptom is évről évre bebizonyítja, hogy remek játékerőt képvisel. Őszintén megvallva, a két ázsiai csapatról kevés az információm, azonban a világbajnokságra ritkán kvalifikálnak gyenge együttesek, illetve az is óvatosságra inthet bennünket, hogy Thaiföld a torna harmadik kiemeltje.

Fiatalnak számítunk a mezőnyben, ebből fakadóan az egyik legnagyobb kérdés: vajon sikerül-e fizikálisan felvennünk a versenyt ellenfeleinkkel? Amennyiben igen, akkor úgy érzem, képesek lehetünk megvalósítani célunkat, és ott lehetünk a továbbjutók között

 – nyilatkozta Lekli József szövetségi edző a torna előtt.

A szolnoki U17-es Eb-selejtezőtornán nyolcadikként záró, így a kijutásról lemaradó csapatból Mészáros Ágoston és Varga Ferenc az egy évvel idősebbek vb-jén is bizonyíthat, mellettük Gérginger Gergővel és Tóth Dániellel egészül ki a névsor. 

A világbajnokság ötfős csoportjaiból az első két helyezett jut tovább a legjobb nyolc közé. A negyed- és az elődöntőt, illetve a finálét egyaránt vasárnap tartják.

A magyar leányválogatott programja:
Augusztus 30. szerda
18:45 Magyarország–Franciaország
20:10 Magyarország–Németország
Szeptember 1. péntek
18:45 Magyarország–Brazília
20:10 Magyarország–Egyesült Államok
A magyar fiúcsapat programja:
Augusztus 31., csütörtök
18:45 Magyarország–Franciaország
20:10: Magyarország–Japán
Szeptember 2., szombat 
18:45 Magyarország–Egyiptom
20:10 Magyarország–Thaiföld

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)