UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-08-31 17:10

A B-divíziós U18-as Eb után Karda Dominik az NB I/A-csoportban is letenné a névjegyét

A Budapesti Honvéd 18 éves kosarasa, Karda Dominik a magyar válogatott legjobbjaként zárta a portugáliai, B-divíziós korosztályos Európa-bajnokságot. A pontszerzés mellett a gólpasszokban is élen járó fiatal irányító ősztől már a piros-fehérek első osztályú felnőtt csapatával készülhet, és reméli, hamarosan debütálhat az NB I/A-csoportban.

A Szarvas Gábor vezette U18-as fiú kosárlabda-válogatott júliusban a 11. helyen zárta a Matosinhosban rendezett, B-divíziós korosztályos Európa-bajnokságot, ezzel alapvetően elmaradt a várakozásoktól, ugyanis nem tudott harcban lenni a feljutásért, vagyis a legjobb három közé kerülésért. Ugyanakkor Karda Dominik remek teljesítménye mindenképpen pozitív meglepetésként szolgált a kontinenstornán. A Budapesti Honvéd ígéretes irányítója 11,9 pontot, 2,8 gólpasszt, 3,8 lepattanót, 1,3 szerzett labdát és 13,5-ös VAL-mutatot átlagolt meccsenként, ezzel pontokban, asszisztokban és a teljesítményindex terén is a mieink legjobbjának bizonyult.

„Az első Európa-bajnokságomon vehettem részt, amely önmagában óriási, felejthetetlen élményt jelentett. A csapat szempontjából sikerülhetett volna kicsit jobban is, de sajnos több sérülés hátráltatott minket mind a felkészülés, mind az Eb alatt. Ha minden ideálisan alakul, több is lehetett volna ebben a csapatban, viszont a nehezítő körülmények ellenére igyekeztünk tudásunk legjavát adni és harcolni a végéig. Persze, voltak holtpontjaink az Eb alatt, ugyanakkor összességében rendkívül hasznos tapasztalatokat szereztünk. Muszáj fejlődnünk, szóval keményen kell dolgozni továbbra is, nincs megállás – mondta Karda az Utánpótlássportnak. –

A gyengébben sikerült Montenegró elleni, első meccsem után a folytatásban egyénileg is sokkal jobban megtaláltam a ritmust. Úgy éreztem, a csapat megbízik bennem, és ha pontot kellett dobni, rám jöttek ki a figurák, én pedig próbáltam élni a lehetőséggel, és a jó megoldást választani a befejezéseknél.

Örülök, hogy ilyen jól ment a játék, de ez legalább annyira a csapat érdeme is. Az elmúlt időszakban szerencsére sokat fejlődtem, és mostanra jóval érettebben játszok, tudatosabban gondolkodok a kosárlabdapályán, ez pedig visszaköszön a játékomban is."

Klubjába visszatérve Dominik csatlakozott a Honvéd NB I/A-csoportos felnőttegyütteséhez, és igyekszik ott is letenni a névjegyét: a MAFC elleni, első felkészülési meccsen rögtön 19 ponttal vétette észre magát.

Nagyon szeretnék játéklehetőséget kapni a felnőttek között.

Első körben az a célom, hogy beverekedjem magam a tizenkétfős meccskeretbe a bajnokikon, rendre ott ülhessek a kispadon, teljesjogú tagja legyek az első csapatnak, és persze azon dolgozom, hogy mihamarabb kiharcoljam a debütálási lehetőséget is az NB I/A-csoportban.

A felkészülés alatt eddig csak jók a benyomásaim: Zlatko Jovanovic vezetőedző bízik bennem, mindent megtesz azért, hogy fejlődjek, érzem a bizalmát.

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)