UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás Serdülő ökölvívó Európa-bajnokság

2023-09-02 09:05

„Nem szabad elkényelmesedni” – Dorkó Péter, a serdülők vezetője

A maribori korosztályos Eb-t hat éremmel befejező serdülő ökölvívó-válogatott vezetőedzőjét, Dorkó Pétert kérdeztük a fiatalok teljesítményéről és a kontinensviadalon megszerzett tapasztalatokról.

Óriási mezőny, közel 400 induló gyűlt össze a szlovéniai Mariborban az augusztus második felében megrendezett serdülő ökölvívó Európa-bajnokságon, amelyen a magyar csapat tizenkilenc fiatallal szerepelt. Közülük tízen legalább egy győzelemmel zártak, hatan a dobogóra is felálltak, az öt bronz mellett pedig Sas Dániel révén egy ezüstöt is „összeütöttek”.

A csapatban javarészt elsőéves serdülők szerepeltek, akik nem jöttek zavarba az első világversenyükön; de vajon ér valójában ez a siker a folytatásra nézve?

„Az összképhez hozzátartozik, hogy nagyon jó sorsolást kaptunk, amivel persze élni is kellett, ezt meg is tették a fiatalok – kezdi a korosztályos válogatott vezetőedzője, Dorkó Péter. – A kezdés előtt három-négy érmet vártam, utólag viszont szerintem még maradt bennük több is. Ettől függetlenül, hat dobogós helyezésről beszélünk; soha rosszabbat! Gyerekekről van szó, még nagyobb a hangsúly a napi formán, az aktuális közérzeten, ez sokszor döntő lehet.

A serdülőkorosztályra szoktam azt mondani, hogy »tanulószoba«.

Így kell kezelni ezt az időszakot, de ha valaki meccseket nyer világversenyen, esetleg érmet is szerez, megvillantja az oroszlánkörmeit, az egyértelműen mutatja, hogy van benne potenciál. A kérdés az, hogy azzal a fiatallal hogyan sáfárkodunk, akár a klubban, akár a válogatottban. Fontos, milyen nyomot hagy bennük az Eb:

valakinek az éremmel óriási teher kerül a vállára, és negatívan befolyásolja a folytatást, ellenkező példa viszont Gémes Levente, aki kezdőként a 2019-es serdülő Európa-bajnokságán rögtön kikapott – akkor megfogadta, hogy soha többet nem szenved vereséget első mérkőzésen. Azóta ifjúsági vb-ezüstérmet szerzett.

Egyéntől függ, ki hogyan dolgozza fel az eredményét; ebben nekünk is segíteni kell. Egy biztos, jó az alapanyag, amivel dolgozhatunk.”

Idén az ifjúsági és a junior Eb is remekül sikerült magyar szempontból, ebbe a sorba álltak be a serdülőválogatott tagjai.

Nem szabad elkényelmesedni ebben a helyzetben. Ez csak azt mutatja, hogy van miért dolgozni, de van is hova fejlődni. Problémák azonban továbbra is vannak, ilyen például a létszámhiány, amivel folyamatosan foglalkozni kell.

A serdülőkre visszakanyarodva, október közepén rendezik a korosztály országos bajnokságát, utána a válogatottal Zágrábba utazunk komoly nemzetközi megméretésre, várhatóan a 2024-es csapat magjával.”

(Kiemelt képünkön: a serdülőválogatott az Eb-n Forrás: MÖSZ)