UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Atlétika Birkózás Triatlon

2023-09-05 09:04

A hónap utánpótlásedzője: atléta-, birkózó- és triatlontréner az augusztusi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj augusztusi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Németh Miklós és id. Herczeg György atléta- (közösen), Gyurasits Csaba birkózó-, valamint Hóbor Péter triatlonedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, augusztus hónap jelöltjei!

A díj történetében először edzőpáros (Németh Miklós és id. Herczeg György) is a jelöltek közé került.

NÉMETH MIKLÓS az 1976-os montréali olimpia gerelyhajító-bajnoka. Az első magyar atléta, aki ebben a szakágban túldobta a 90 métert. Egykori világcsúcstartó. Aktív pályafutása végén, 1982-től két évig volt az olasz női gerelyhajító-válogatott edzője. Legkiemelkedőbb tanítványai között szerepel az 1984-es olimpiai bajnok brit Tessa Sanderson és a háromszoros olimpiai bajnok (1992, 1996, 2000), jelenleg is világcsúcstartó cseh Jan Zelezny. Németh Miklós a Zeleznyvel való közös munka után hosszú éveken keresztül senkivel nem foglalkozott edzőként, csupán gyermekei általános atlétikai felkészítését végezte. 2021 novembere óta ifj. Herczeg György trénere.

ID. HERCZEG GYÖRGY, az FTC dobóedzője tízpróbázó volt, a versenyszámok közül a gerelyhajítás állt hozzá a legközelebb. Aktív sportolói pályafutása után eltávolodott az atlétikától, majd miután családot alapított, a jó dobókészségű fiait kezdte edzeni. Idősebb fia, György 19, Attila 17 esztendős. Az FTC-ben kisebb csoporttal foglalkozik. Ifj. Herczeg György sikerei mellett megemlítendő: az EYOF-ezüstérmes Herczeg Attila az U18-as, Magyar Szabolcs az U16-os magyar ranglistát vezeti a tanítványai közül. Felkérésére Németh Miklós 2021 novembere óta segíti idősebb fia, György munkáját. Az édesapa a fizikai, az olimpiai bajnok klasszis a technikai és egyéb felkészítést végzi.

Ami pedig az augusztusi eredményeket illeti:

miután a felnőtt magyar bajnok gerelyhajító, ifj. Herczeg György júliusban Kismartonban 84,98 méteres felnőtt országos csúcsot (az előzőt Rivasz-Tóth Norbert tartotta 83,42-vel) és U20-as Európa-rekordot ért el, a következő hónapban aranyérmet szerzett a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon. Az ígéret a döntőben kisebb combsérülése ellenére sem adott esélyt a kihívóinak, és végül 79,45 méterrel érdemelt ki kontinensbajnoki címet.

Eredményét csak a német Max Dehning tudta megközelíteni (78,07). A bronzéremhez 72,44 méter is elég volt a brit Michael Allisonnak. Ifj. Herczeg György a budapesti atlétikai világbajnokság egyik legfiatalabb magyar indulója volt.

Németh Miklós:

Az értelmes munka híve vagyok. Ha az edző okos válaszokat és megoldásokat kap a kérdéseire, elvárásaira, akkor szívesen működik együtt a tanítványával. Nagyon fontos, hogy meglegyen az összhang edző és tanítvány között. Csak úgy lehet eredményes a munka, ha a felek kölcsönösen tisztelik és megértik egymást.
A hazai gerelyhajítósport nagy ígérete, ifj. Herczeg György két mesterével: Németh Miklóssal (balról) és édesapjával, id. Herczeg Györggyel (jobbról) Forrás: MASZ

Herczeg György:

Az egyik legfontosabb dolog az alázatosság. Akkor eredményes a kapcsolat, ha a tanítvány elhivatott, és kész alávetni magát olyan munkának, amit az iskolával, a családi élettel, valamint a barátaival is összhangban tud végezni, és amelynek a célja, hogy felnőttkorban sikeres sportolóvá váljon.

Ifj. Herczeg György így beszélt a trénereiről:

„Németh Miklós segítségével technikailag és mentálisan is sokat fejlődtem. Ő az igazi példakép számomra, rendkívül motiváló a személyisége. Folyamatosan nagy célokat tűz ki elém, és a bizalma által én is egyre nagyobbakat merek álmodni. Az év elején még nem gondoltam volna, hogy a nyáron a budapesti felnőtt-világbajnokságon indulhatok, miközben Németh Miklós már akkor beírta a versenynaptáramba ezt az eseményt. Édesapám az a személy, akivel mindent meg tudok beszélni, legyen szó éppen a fizikai vagy a lelki állapotomról. A támogatása nagyon sokat jelent a számomra. Nálunk nem kérdés, hogy ketté tudjuk-e választani az apa-fia és az edző-tanítvány viszont, mert soha nem volt ebből problémánk. A hármasunk tökéletesen működik. Mindenki tisztában van vele, hogy nagy céljaink vannak, és ezek elérése érdekében kinek mi a feladata.”

GYURASITS CSABA az U20-as női birkózóválogatott szövetségi edzője, a Győri AC edzője. Birkózói pályafutása (négyszeres szabadfogású felnőtt magyar bajnok, 11 évig volt felnőttválogatott) végeztével a kétezres évek második felében némileg eltávolodott a sportágtól. Majd amikor fia, Gyurasits Máté is birkózni kezdett, visszatért a szőnyegre: Újpesten, Vácon és Győrben is kipróbálta magát segédedzőként, 2011 óta pedig már hivatásos edzőként dolgozik Győrben a mai napig. A válogatott-tréneri pályafutása 2017-ben, a szabadfogású serdülők edzőjeként indult, majd másfél év után – Ritter Árpád invitálására – csatlakozott a női szakág stábjához. Először Ritter Diletta vezetőedző mellett segédedzőként dolgozott a kadétok (U17) élén, az elmúlt években pedig már vezetőedzőként irányította hol a juniorokat (U20), hol a kadétokat. Jelenleg az idősebbek (2003–2005-ös évjárat) felkészítését felügyeli. Immár negyedik éve vezeti ezt a korosztályt, amelynek képviselői ez idő alatt számos szép sikert értek el. Ezek közül is az élre kívánkozik Elekes Enikő eredménysora: ő az U20-as és az U17-es korosztályban is világ- és Európa-bajnoki címet szerzett. Mellette Nyikos Veronika kétszeres U20-as Európa-bajnoknak és vb-bronzérmesnek mondhatja magát, míg Borsos Viktória tavaly U20-as vb-második lett. Újfalvi Lili és Szél Anna kadét Eb-győzelméhez úgyszintén hozzájárult a szőnyeg széléről. Klubszinten a versenyzői jó néhány utánpótlás-bajnoki címet szereztek az elmúlt évtizedben a diáktól egészen a kadétkorosztályig, mindhárom fogásnemben. A válogatottban 14, Győrben 25 fiatallal foglalkozik.

A jordániai Ammanban augusztusban rendezett U20-as világbajnokságon a magyar birkózók négy éremmel zártak, ebből hármat is a lányok szereztek. A Gyurasits Csaba vezette női csapatból Elekes Enikő (65 kg) teljesített a legjobban: a nyár eleji Eb után a korosztály vb-jén is aranyérmet nyert, ezzel a hazai birkózósport történetének első női U20-as világbajnoka lett. Nyikos Veronika (76 kg) és Terék Gerda (57 kg) is dobogóra állhatott, mindketten a harmadik helyen végeztek. Szenttamási Róza (55 kg) ötödik lett. A női küldöttség egy arannyal, két bronzzal és egy ötödik hellyel az előkelő ötödik helyen végzett a nemzetek szakági rangsorában.

Gyurasits Csaba:

A birkózás köztudottan nehéz, igazi embert próbáló sportág. A hétköznapi küzdelmekben ugyanakkor nemcsak fizikailag edződnek meg a fiatalok, hanem fejben, mentálisan is. A mi sportágunk elsősorban nem sportolókat, hanem embereket nevel. Ahhoz, hogy valaki eredményes birkózóvá váljék, kevés pusztán a tehetség, erősnek, szívósnak, gyorsnak, ügyesnek, ravasznak, állhatatosnak kell lenni. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy tanítványaink becsületesek, emberségesek és a tudásra nyitottak legyenek.
Gyurasits Csaba (balra) vezetésével három éremmel, közte egy arannyal zártak a magyar lányok a jordániai U20-as birkózó-vb-n Forrás: MBSZ

Az U20-as világ- és Európa-bajnok Elekes Enikőt kérdeztük az edzőjéről.

„Már lassan négy éve, hogy együtt dolgozunk a különböző korosztályos válogatottakban. Nagyon szeretem benne, hogy mindig őszinte, néha talán kíméletlenül is az, ez persze elsőre gyakran nem esik jól, de összességében a közös munkánk sikeréhez nagyban hozzájárul. Sohasem kertel, mindig elmondja, mit csináltunk rosszul, az edzéseken kijavítja hibás technikai elemeket. Nagyon türelmes velünk, és ezt a hozzáállását igyekszik nekünk is átadni. Maximalista versenyzőnek tartom magamat, így, sajnos, ha valami elsőre nem sikerül, hatalmas drámaként, csalódásként élem meg. De ő megtanította, hogy ezeket a helyzeteket is el kell fogadnom, és ennek köszönhetően ma már jóval türelmesebben állok hozzá mindenhez.”

HÓBOR PÉTER, a Kőszegi Triatlon és Úszó Klub alapítója, vezetőedzője versenyzőként olimpiai távon kétszeres, összességében hatszoros felnőtt magyar bajnok. A kőszegi klubot 2008-ban alapította a feleségével, Edöcsény Nórával, aki a 2000-es sydney-i olimpián tizenkilencedikként végzett a triatlonosok mezőnyében. Az elmúlt másfél évtizedben akadt olyan időszak, amikor 140-150 gyerek járt sportolni hozzájuk eltérő rendszerességgel, majd a létszámot megtépázta a vírushelyzet; így az elmúlt években sok nehézség adódott az egyesület életében, ráadásul az úszóedzést a mai napig lehetetlen tartani a városban, Szombathelyig kell utazniuk emiatt. Jelenleg 20-25 utánpótláskorú versenyző tagja a klubnak. Az első jelentősebb eredményekre éveket kellett várni, ami érthető, hiszen az első generációt a 2001-2002-es fiatalok alkották, akik fokozatosan mutatták meg a tudásukat a hazai és nemzetközi mezőnyben is. A 2021-es ifjúsági Európa-bajnokságon a szakember fia, egyben tanítványa, Hóbor Zalán a mixváltó tagjaként nyert aranyérmet. Korábban korosztályos magyar bajnokságokon jó néhány dobogós helyezést értek el a kőszegi fiatalok, akik a mai napig sikeresek a hazai országos utánpótlásversenyeken. Zalán tavaly ötödik lett junior Európa-kupa-sorozat összetett versenyében, az idén pedig megnyerte a széria csehországi állomását, míg a junior-világbajnokságon 9. helyéven az egyetlen magyar egyéni top 10-es eredményt érte el.

Augusztus felében rendezték meg Törökországban a junior Európa-bajnokságot, amelyen Hóbor Zalán pályafutása eddigi legjobb eredményeit érte el. Előbb egyéniben szerzett ezüstérmet, majd a mixváltó tagjaként is másodikként ért célba.

Hóbor Péter:

Az elsődleges célunk, hogy a hozzánk érkező fiatalok megszeressék a sportot. Az eredmény másodlagos, a lényeg, hogy egészséges életmódot éljenek, amit aztán felnőttként is folytatnak majd. A sportolást a tanulással minden esetben összehangoljuk. A sportágunkban alapvetően a fiatalok hozzáállásán, elhivatottságán múlik a siker. Mindig kell B-terv is, erre is felkészítjük őket, hiszen – ahogyan meg is tapasztaltuk a vírusnak köszönhetően – bármikor történhet váratlan dolog az életben, ami a sporttevékenységet is befolyásolhatja. Az is óriási öröm, ha korábbi tanítványok látogatnak meg minket, akik szívesen beszélgetnek velünk.
Fiú és apja, tanítvány és edzője: Hóbor Zalán és Hóbor Péter

A junior Európa-bajnokságon „duplázó” Hóbor Zalán így nyilatkozott édesapjáról, egyben nevelőedzőjéről:

„Céltudatos edző, mindig tudja, mit szeretne, mit vár el. Ha a tanítvány a tanácsokat megfogadja, akkor elégedett, de akkor sem csalódott, ha egy-egy verseny gyengébben sikerül. Mindig büszke valamennyi sportolójára. Edzésen előfordul, hogy kiborítjuk, de alapvetően nyugodt edző. Neki ez inkább a hobbi, mint munka. Általában laza, poénkodós a hangulat, de ha rosszul viselkedünk, mindig le tud minket állítani.”

(Kiemelt képünkön balról: Németh Miklós és id. Herczeg György, valamint Gyurasits Csaba és Hóbor Péter)