UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-09-05 18:19

Mihók Attila és Cseh Sándor az új szövetségi kapitány

Döntött a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége: a napokban menesztett Bíró Attila helyett a jövőben Mihók Attila és Cseh Sándor lesz a női felnőttválogatott szövetségi kapitánya. A két társkapitánya úgy érzi, ketten erősebbek lehetnek, mint külön-külön, a fő cél pedig az olimpiai kvalifikáció.

Ilyen még nem volt – társkapitányok vezetik tovább a női felnőtt vízilabda-válogatottat. Mint ismeretes, augusztus 23-án a szövetség elnöksége úgy döntött, hogy a világbajnoki hatodik hely után felmenti a nyolc éven át irányító, többek között Európa-bajnoki címet, világbajnoki ezüstérmet és olimpiai bronzérmet nyerő Bíró Attilát. A mindenkori szövetségi kapitányok szerződésében szerepel egy kitétel, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén, ezt érvényesítette a grémium – írja a Nemzeti Sport.

A hétfői rendkívüli elnökségi ülésen meg is választották az utódokat, méghozzá egyhangú szavazással. A Szolnok férficsapatával mindent megnyerő, az utóbbi években

a szövetség utánpótlásának igazgatójaként és az OSC szakmai tanácsadójaként dolgozó Cseh Sándor, valamint a Dunaújváros női csapatát huszonöt éven át edző Mihók Attila vezeti közösen tovább a csapatot,

a mérkőzéseken utóbbi dirigál.

Madaras Norbert, a szövetség elnöke elmondta, olyan döntés született, amely a megújulást jelenti és a teljes vízilabda-társadalom be tud mögé állni. A két szakember megbízatása a párizsi olimpia végéig szól, ugyanakkor a fő cél először az, hogy a csapat megszerezze a kvótát az ötkarikás játékokra. Erre legközelebb a januári netanyai Európa-bajnokságon lesz lehetősége, ahol egy, majd a februári dohai világbajnokságon további két indulási jogot osztanak ki. Madaras hozzátette, mindketten főállású kapitányként dolgoznak.

Nem éppen könnyű időszakban kaptuk meg ezt a gyönyörű feladatot. Nehéz lesz négy hónap alatt felkészülni az olimpiai kvalifikáció megszerzésére, de hiszek abban, hogy meg tudjuk oldani 

– mondta székfoglalójában a Dunaújvárossal nyolc bajnoki címet, hét Magyar Kupa-győzelmet, LEN-kupát és Európai szuperkupát nyerő szakember. – A legfontosabb feladatunk először az, hogy négy hónap múlva a játékosok elérjék fizikai teljesítőképességük határát, ami viszont az őszi versenyprogram sűrűsége miatt rendkívül nehéz lesz.”

Cseh Sándor először vállal munkát a női szakágban, azonban áll a kihívás elé.

Az élsportban a nőknél is egyre jobban dominál az erő, és ebben közelít a férfiakhoz 

– mondta Cseh Sándor. – Ezért is vetődhetett fel egy olyan szakember neve, aki eddig férfiakkal dolgozott. A közös beszélgetéseink során viszont tisztán látszódott, hogy sokkal erősebbek lehetünk ketten, mint külön-külön.”

A két szakvezető a szakmai stáb tagjait később jelöli ki, a válogatott a tervek szerint a szeptember 22–24-én esedékes Bajnokok Ligája-selejtezőtorna után találkozik először.

A nyári, fukuokai világbajnokságon három utánpótláskorú játékos szerepelt a felnőtt női válogatott keretében.

(Kiemelt képen balról: Cseh Sándor, Madaras Norbert és Mihók Attila Fotó: Balogh László/Nemzeti Sport)