UtánpótlásSport
2024. május 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-09-07 09:20

Az ezüstéremnél is többet adott Sas Dánielnek a serdülő Eb

A serdülő ökölvívó Európa-bajnokságon megszerzett ezüstérmével az esemény legjobb magyar eredményét elérő Sas Dániellel beszélgettünk a kezdetekről, a szlovéniai viadalról és az FTC szakosztályáról.

A magyar csapat legjobb eredményét érte el az augusztus második felében Szlovéniában megrendezett serdülő (2009-es és 2010-es születésűek) ökölvívó Európa-bajnokságon az FTC bokszolója, Sas Dániel. A fiatal várva várt világversenyérmet szerzett a népligeti klub számára, három győztes meccse után csak a döntőben tudták megállítani.

„Előzetesen a dobogót céloztam meg, nagyon szerettem volna érmet szerezni; a bronzzal már elégedett lettem volna – emlékszik vissza Sas, aki nem az első élsportoló a családjában, hiszen édesapja, Sas Sándor is a klub színeiben ért el sikereket, paralimpián is szerepelt erőemelőként. –

Akkor sem lettem volna csalódott, ha ez nem jön össze, hiszen az első Eb-m volt ez, másfél éve kezdtem el bokszolni. Rengeteg tapasztalatot szereztem a versenyen, sőt már előtte is; hogyan kell felkészülni, táplálkozni, hogyan használjam ki a pihenőidőmet…

Utólag viszont pici szomorúság maradt bennem, hogy az aranyérem nem jött össze, de semmit nem bánok, a döntőben is megtettem mindent a sikerért, óriási volt a küzdelem.”

A 70 kilogrammosok között induló Sas a legnehezebb mérkőzését is megnevezte.

„A második összecsapásomat mondanám, lett srác ellen léptem ringbe, az már az elődöntőbe jutásért, vagyis az éremért ment. Akkor nagyon meg akartam felelni magamnak, így az öröm is óriási volt, mikor sikerült győzni. Viszont utána fejben rá kellett állni, hogy ne elégedjek meg ezzel, és ugyanolyan lendülettel folytassam a küzdelmet.”

A fiatal arról is mesélt, milyen az FTC ökölvívói között készülni, ahol kiváló eredménysorral bíró szakemberek foglalkoznak az ifjakkal: Bedák Pál és Szabó Egon edzők mellett a szakosztály vezetője, a profi világbajnok Kótai Mihály is segíti a fejlődésüket.

„Szavakkal nehéz kifejezni, mennyire jó ide járni. Az egész csapat olyan, mint egy család, az edzők és a társak is befogadtak, amikor ide jöttem. Bevallom, az elején picit féltem a sportágtól, nem tudtam, hogyan néz ki egy verseny, egy edzés, de sokat segítettek a többiek, gyorsan belerázódtam. Jövőre már a juniorok közé lépek fel, ami teljesen más lesz, erősebb ellenfelekkel, más stílussal; nagy kihívás, amihez fel kell nőni. Remélem, hogy a magyar bajnokságot meg tudom majd nyerni, és válogatott maradhatok; bízom benne, hogy a juniorok Európa-bajnokságán is érmet szerzek majd!”

(Kiemelt képünkön: (balról) Bedák Pál, Sas Dániel, Szabó Egon Fotó: Máj Tamás)