UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-09-08 18:01

Ismét sikeres nyarat zártak a magyar fiatalok a korosztályos vb-ken és Eb-ken

Bácsi Péterrel, a Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatójával az után beszélgettünk, hogy véget értek a nyári utánpótlás-világversenyek, amelyeken – az U17-es világbajnokságot leszámítva – nem is maradtak el a magyar sikerek.

Augusztus végén a jordániai U20-as világbajnoksággal zárult a nyári korosztályos birkózó-világesemények sora, és a mieink négy éremmel térhettek haza Ammanból, ráadásul Elekes Enikő (65 kg) aranya révén történelmi magyar sikert is hozott a viadal, ugyanis a kőbányai fiatal a hazai birkózósport első női junior-világbajnoka lett.

Összességében a magyar versenyzők 30 éremmel, közte nyolc arannyal zárták a nyarat az öt világversenyen (U20-as vb és Eb, U17-es vb és Eb, illetve U15-ös Eb). Egy évvel ezelőtt 33 érem, közte hét arany volt a termés.

„Idén már teljesebb képet kaphattunk arról, hogy pontosan milyen erőt is képviselünk nemzetközi szinten, ugyanis ezúttal az orosz és a belarusz versenyzők ismét elindulhattak a világversenyeken – kezdte Bácsi Péter, a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója a nyári összteljesítmény értékelését. – Bár így sem volt mindig teljes a mezőny, például az U17-es vb-n az oroszok és a fehéroroszok részt vettek, az ukránok viszont távolmaradtak. Az U20-as vb volt az első olyan világesemény, amelyen ismét valamennyi nagy birkózónemzet képviseltette magát.

Ha összességében vizsgáljuk az utánpótlásunk teljesítményét, akkor azt a pozíciót, amelyet tavaly elfoglaltunk a nemzetközi mezőnyben, minimális visszaeséssel ugyan, de idén is megtartottuk.

Annak ellenére, hogy egy-két eseményen elmaradtunk a tavalyi kiemelkedő sikerektől, korántsem zártunk rossz évet.

Különösen annak a fényében, hogy az eredmények alapján továbbra is megelőzünk olyan jelentős birkózónemzeteket, mint Bulgária, Lengyelország vagy akár a jóval nagyobb lélekszámú Németország.

Nyilván, világszinten az amerikaiakkal, az irániakkal, a japánokkal vagy éppen az oroszokkal nagyon nehéz felvenni a versenyt, hiszen más lehetőségekkel, jóval nagyobb merítésből dolgoznak, lévén szó több száz milliós nemzetekről beszélünk. Ugyanakkor nem is vagyunk megelégedve, hiszen szeretnénk mindig többre és többre vágyni, igyekszünk közelebb kerülni a domináns országokhoz. Az irányvonal adott, az látszik, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián végzett következetes, kemény és szakmailag felügyelt munka beérni látszik.”

DOBOGÓRÓL DOBOGÓRA:
U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMAN
Arany (1): Elekes Enikő
Ezüst (1): Lévai Levente
Bronz (2): Nyikos Veronika, Terék Gerda
U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SANTIAGO DE COMPOSTELA
Arany (3): Darabos László, Elekes Enikő, Nyikos Veronika
Ezüst (2): Lévai Levente, Terék Gerda,
Bronz (3): Mizsei Zoltán, Osváth-Nagy Noémi, Szenttamási Róza
U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, ISZTAMBUL
Arany (0): –
Ezüst (0): –
Bronz (0): –
U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TIRANA
Arany (1): Ritter Sophie
Ezüst (2): Tótok Péter, Szinay Szabolcs
Bronz (3): , Zsitovoz Petro, Balázs Éda, Müller Petra
U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR
Arany (3): Sillei Janka, Zsitovoz Mária, Ritter Sophie
Ezüst (2): Budai Ferenc, Szentpál Vivien
Bronz (7): Zatkó Gergő, Kovács Keve, Torda Gergő, Kolompár Imre, Kerepesi Ákos, Pusztai Kata, Bereczki Réka

„Az U20-as korosztály azt a szintet hozta, amit előzetesen reméltünk. Az Eb-n nyolc, a vb-n négy éremmel zártak versenyzőink. Ráadásul kötöttfogásban, a nehézsúlyúak között Európa-bajnok Darabos László sérülés miatt a vb-n végül nem indulhatott, és azt hiszem, nem túlzás állítani, egy biztos érmet veszítettünk el a távolmaradásával.

A lányok kimagaslóan teljesítettek, közülük is az élre kívánkozik Elekes Enikő, aki fantasztikus birkózással mind az Európa-bajnokságon, mind a világbajnokságon győzni tudott.

Nyikos Veronika elsőévesként megismételte a tavalyi Eb-aranyát és vb-bronzát, míg Terék Gerda – szintén elsőévesként – mindkét világversenyen dobogóra állhatott, ami ugyancsak dicséretes. A fiúk közül Lévai Levente produkciója az, ami mindenképpen kiemelendő, hiszen az Eb-n és a vb-n is döntőt birkózhatott. Mindent egybevéve, az U20-asok kiválóan szerepeltek.”

Megismételve tavalyi kiváló eredményeit Nyikos Veronika U20-as Eb-győztesként és vb-bronzérmesként zárta a nyarat Forrás: UWW/MBSZ

A nyári világesemények közül kizárólag az isztambuli U17-es vb-n nem született magyar érem, illetve pontszerző hely.

„Az U17-es csapatunk rendkívül fiatal volt az idén, jó néhányan még csak elsőévesek a kadétmezőnyben. Ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, hiszen ugyanezek a fiatalok például a tavalyi, történelmi sikert hozó U15-ös Eb-n is igazolták, hogy tényleg sokra hivatottak. Az U17-es korosztály egyébként is egy átmeneti időszakot jelent a versenyzők pályafutásában, ugyanis már nem gyerekek, de még nem is felnőttek. Itt kóstolhatnak bele először abba a fizikai terhelésbe, amely az idősebbeknél már abszolúte általános, vagyis hogy négy-öt héten belül kétszer, az Eb-n majd a vb-n is csúcsformát kell hozni, és két kőkemény felkészülési időszakot kell abszolváljanak. Emellett hatalmas különbségek vannak biológiai érettségben a mieink és az indiaiak vagy éppen a kaukázusi nemzetek sportolói között. Később ezek a fizikai különbségek már kiegyenlítődnek.

Az Európa-bajnokságon szerzett hat érem mindenképpen dicséretes, a világbajnokságon azonban nagyon nem jött ki a lépés. Az a ritka vb-k egyike volt, amelyen semmi sem jött össze számunkra.

A legfiatalabb, az U15-ös korosztály képviselői Kaposváron bizonyíthattak Európa-bajnokságon, és 12 éremmel zártak hazai közönség előtt.

Ritter Sophie az U17-es és az U15-ös Eb-t is megnyerte Fotó: Róth Tamás/MBSZ

„Mint már említettem, tavaly kiemelkedő eredményeket értek el serdülőink az Eb-n, így idén hazai pályán szerepelve, igencsak magasan volt a mérce előttük.

Mind rendezési, mind sportszakmai szempontból sikeres Európa-bajnokságot zártunk Kaposváron. Remek szervezés, elsőrangú körülmények és kiváló eredmények a mieinktől.

Szabadfogásban az oroszok visszatérésével és dominálásával – különösen két versenyzővel súlycsoportonként – nem igazán volt reális esélyünk az éremszerzésre. Eközben a lányoknál és a kötöttfogásúaknál szerencsére nagyon szép eredmények születtek, fiataljaink nem maradtak adósak az érmekkel. Hat-hat érmet szereztünk mindkét szakágban, ráadásul a leányválogatott az élen végzett a csapatrangsorban.”

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Forrás: UWW/MBSZ)