UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-09-10 09:04

Rosta Péter felemás érzésekkel gondol vissza az U16-os Eb-re

Remek egyéni teljesítménye ellenére a Vasas Akadémia 15 éves kosárlabdázója, Rosta Péter vegyes érzésekkel tekint vissza a nyári B-divíziós U16-os Európa-bajnokságra, ugyanis a magyar válogatott ötödik helyen zárt, így nem sokkal maradt le a feljutásról.

A Faragó Péter vezette U16-os fiú kosárlabda-válogatott ötödik helyével az elmúlt évek legjobb magyar eredményét jegyezte a fiúszakágban a B-divíziós korosztályos Európa-bajnokságokat tekintve. A mieink a hét meccsükből ötöt is megnyertek a romániai kontinenstornán, és reális eséllyel pályázhattak a feljutásra, vagyis a legjobb három közé kerülésre. Végül a házigazda románok elleni, negyeddöntős vereség után az ötödik helyet szerezte meg a csapat. A jó szereplésben csapatkapitányként oroszlánrészt vállalt Rosta Péter, a Vasas Akadémia fiatal centere, aki 14,7 pontot, 7 lepattanót, 2,1 blokkot és 1,7 szerzett labdát átlagolt a tornán, és 19-es teljesítményindexével az ötödik legjobbnak bizonyult az Eb teljes mezőnyében. 

Mindenképpen jó emlékként maradt meg számomra az Európa-bajnokság, csapatként remekül összeálltunk. A végeredménytől függetlenül a mutatott játékunk összességében jó volt. A korábbi válogatottakhoz képest persze az ötödik hely egyáltalán nem rossz eredmény, de szerintem ebben a csapatban akár több is lehetett volna 

– mondta Rosta az Utánpótlássportnak. – Kilenc nap alatt hét meccset kellett lejátszanunk, ami önmagában is rendkívül nehéz feladat, ehhez pedig nagy mentális erőre volt szükség mindenkitől, különösen az elvesztett negyeddöntőt követően az ötödik helyért lejátszott helyosztókon. Nagyon közel jártunk az elődöntőbe jutáshoz a hazai pályán játszó románok ellen, de a hosszabbításra kicsit elfáradtunk, így sajnos nem jött össze az áhított cél. Egyébként hihetetlen volt a hangulat azon a mérkőzésen. Értelemszerűen a végeredmény miatt nem éppen pozitív élményként gondolok vissza erre a negyeddöntőre, azonban a meccs hőfoka, az atmoszféra tényleg felejthetetlen volt. 

Amit mindenképpen magammal tudok vinni az Európa-bajnokságról, az a játék ritmusa. Elsősorban itt arra gondolok, hogy az Eb-n sokkal gyorsabban, nagyobb intenzitással kellett játszani, mint itthon.

Ezt a tempót, ezt a játékstílust kell megőrizni, tovább vinni klubszinten is, ahhoz hogy a következő évben immár az U18-as Eb-n is jól szerepelhessünk."

A pasarétiek 15 éves, 206 centis reménysége a tervek szerint ebben az évadban már a Vasas másodosztályú felnőttcsapatával készülhet.

„Ebben a szezonban szeretnék minél többet fejlődni egyénileg, és szerencsére bőven akad még min dolgozni. Nagy motivációt és előrelépési lehetőséget jelent, hogy a felnőttek között is bizonyíthatok. Sok munka vár még rám, de mindent meg fogok tenni azért, hogy idővel helytálljak az első csapatban is."

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)