UtánpótlásSport
2024. július 13.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-09-12 14:58

Rövid pályás gyorskorcsolya: 17 év az alsó korhatár a 2026-os téli olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta a rövid pályás gyorskorcsolyázók alsó korhatárának felemelését, így legalább 17 évesnek kell lennie annak, akit indítani akar sportági szövetsége a 2026-os olaszországi téli ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta, hogy csak legalább 17 éves rövid pályás gyorskorcsolyázók indulhatnak a 2026-os olaszországi téli olimpián.

A NOB hozzájáruló határozatát ismertetve az insidethegames.biz szakportál emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) már korábban úgy döntött:

csak azok versenyezhetnek a milánói-cortina d'ampezzói ötkarikás viadalokon, akik 2025. július 1-je előtt betöltötték a 17. életévüket.

Erre bólintott rá hétvégi ülésén a NOB végrehajtó testülete – számol be az NSO.
   
Az ISU tavaly júniusi kongresszusán született megállapodás arról, hogy a 2023–2024-es idénytől 15-ről 16 évre, azt követően pedig 17 esztendőre emelik a korhatárt. A határozat érvényét a műkorcsolya, a gyorskorcsolya és a szinkronkorcsolya mellett a rövid pályás gyorskorcsolyára is kiterjesztették. Az ISU az után változtatott az alsó korhatáron, hogy nagy vitákat váltott ki Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó esete, aki a 2022-es pekingi olimpián 15 évesen indult, doppingbotrányba keveredett, s ügyében máig nincsen hatályos döntés.

(Kiemelt kép forrása: hunskate.hu)