UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-09-14 19:06

„Beérett a németek tudatos építkezése” – Dávid Kornél

Végérvényesen megtörni látszik az amerikai hegemónia a férfi kosarasok között? A felnőtt-vb-n szerb–német, a debreceni U19-es vb-n spanyol–francia döntőt rendeztek. Dávid Kornélt, az eddigi egyetlen magyar NBA-játékost kérdeztük az európaiak előretöréséről, illetve a nemzetközi erőviszonyokról a nyári utánpótlás-világversenyek után.

Történelmi siker született a múlt vasárnap záruló férfi kosárlabda-világbajnokságon Manilában, ugyanis a német felnőttválogatott – a döntőben a szerbeket legyőzve – első alkalommal emelhette magasba a vb-trófeát. A végső győzelemig vezető úton a németek többek között az amerikaiak is legyőzték az elődöntőben, és az USA csapata végül meglepetésre csak a negyedik helyen végzett a tornán. Ráadásul idén már a második világbajnokságon maradt le a dobogóról az Egyesült Államok, miután a nyár eleji, debreceni U19-es vb-n – a sportág legrangosabb korosztályos világeseményén – szintén negyedik lett válogatottjuk, a spanyolok, a franciák és a törökök mögött.

Minek tudható be a mostani európai dominancia és az amerikaiak visszaesése? Mindez csak pillanatnyi fölény vagy hosszú távon is állandósulhat? Többek között ezekről kérdeztük Dávid Kornélt, az eddigi egyetlen magyar NBA-játékost, a Milwaukee Bucks európai játékosmegfigyelőjét, a hazai szövetség (MKOSZ) elnökségi tagját.

Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy Európa továbbra is domináns szereplője a világ kosárlabdázásának.

A hagyományosan erős, nagy európai kosárlabdanemzetek még mindig ott vannak a világ élmezőnyében, akár utánpótlás-, akár felnőttszinten. Emellett persze akadnak feltörekvő országok is, akik az elmúlt öt-tíz évben nagyot léptek előre – kezdte Dávid Kornél az Utánpótlássportnak. –

Legyen szó bármilyen tornáról, amelyen az amerikaiak pályára lépnek, ott egyértelműen ők az első számú favoritok, ilyen szempontból mindenképpen elmaradtak a várakozásoktól a világbajnokságon. Ám ez az elmúlt tíz-tizenöt évben már nem először fordul elő, hiszen a legutóbbi öt felnőtt-vb-ből csupán kettőt tudott megnyerni az Egyesült Államok.

Mostanra egyre kevésbé tekinthető meglepetésnek, hogy a legjobb európai csapatok – amelyek többsége egyébként jó néhány NBA-játékossal áll fel – képesek legyőzni az amerikaiakat. Nyilvánvalóan, ez az amerikai csapat sem a szupersztárokra épült, a legjobbak – mint például Lebron James vagy Steph Curry – hiányoztak. Az viszont határozottan kijelenthető: most már nem fér bele az USA-nak, hogy csak kvázi B- vagy C-csapattal álljon fel a nagy tornákra.

Ez pedig igaz korosztályos szinten is, hiszen nem csak a felnőtt-vébén, a hazai rendezésű U19-es világbajnokságon is európai fölény volt tapasztalható.
A NYÁRI FIÚ UTÁNPÓTLÁS-VILÁGVERSENYEK DOBOGÓSAI:
U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN

1. Spanyolország, 2. Franciaország, 3. Törökország
U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, HERAKLION (GÖRÖGORSZÁG)
1. Franciaország, 2. Izrael, 3. Görögország
U18-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, NIS (SZERBIA)
1. Szerbia, 2. Spanyolország, 3. Németország
U16-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE (ÉSZAK-MACEDÓNIA)
1. Spanyolország, 2. Olaszország, 3. Franciaország
A németeket mindenképpen érdemes kiemelni, és nemcsak amiatt, mert most megnyerték a vb-t, hanem azért az útért, amit bejártak az elmúlt bő tíz esztendőben.

Tudatosan építkezve, rengeteg munkát tettek bele a sportág fejlesztésébe: az utánpótlás-neveléstől kezdve a profi csapatokig, a felnőtt első osztályig bezárólag. Tagadhatatlanul óriási fejlődésen mentek keresztül, és mára ott tartanak, hogy jó pár NBA-ben szereplő játékossal, nagyon ígéretes fiatalokkal büszkélkedhetnek – mondta. – Emellett természetesen a spanyolok és a franciák kívánkoznak még mindenképpen az élre, továbbra is szállítják a jobbnál jobb eredményeket: a fiú- és a leányszakágban kis túlzással felváltva nyerik meg a korosztályos Eb-ket, de minimum érmesként zárnak.”

A spanyolok győzelmével ért véget a nyári, debreceni U19-es fiú-vb Forrás: FIBA.Basketball

„A feltörekvő országok közé sorolandóak az északiak, így például a finnek, a svédek vagy éppen az izlandiak. Az utánpótlás Eb-ken szépen lépkednek előre, és mind gyakrabban az A-csoportban, a legjobb tizenhat csapat között szerepelnek a kontinenstornákon. Továbbá a balti nemzetekkel szintén számolni kell, hiszen a litvánok mellett most már a lettek és az észtek is komoly erőt képviselnek, szóval tényleg rendkívül sűrű az európai mezőny, és ezt az idei korosztályos világversenyeken is visszaigazolták.”

(Kiemelt képen: Dávid Kornél Fotó: Girgász Péter/MKOSZ)