UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon U23-as triatlon-világbajnokság

2023-09-24 19:16

Érem nélkül, de az élmezőnyben az U23-as vb-n

Két magyar fiatal is a legjobb tízben fejezte be a versenyzést az U23-as triatlon-világbajnokságon.

Az idei utolsó utánpótlás-világversenyt rendezték meg triatlonban a hét végén: a felnőttek, vagyis az elitkategória világbajnoki sorozatának a döntőjét a spanyolországi Pontevedrában tartották, a programba pedig bekerült az U23-asok 2023-as célversenye, a vb is, amelyen hat magyar fiatalnak szurkolhattunk.

Először a férfiakon volt a sor, hogy összemérjék a tudásukat: szombat délután hatvanfős mezőny rajtolt el, benne a tavalyi kiírás alkalmával ezüstérmet szerző Kiss Gergellyel, illetve Dobi Gergővel, Dévay Zsomborral és Sinkó-Uribe Ábellel. A kategóriában ismét a Tiszaújvárosi Triatlon Klub indulója érte el a legjobb magyar eredményt, tizedik lett, de a többiek sem sokkal utána értek át a célvonalon. Dobi huszadikként, Dévay huszonkilencedikként, Sinkó-Uribe pedig harmincadikként fejezte be a versenyt, így mindannyian a mezőny első felében zártak.

Az U23-as női versenyre vasárnap délutánig kellett várni, de megérte: Horváth Karolina a küldöttségünk legjobb helyezését szállítva nyolcadik lett, Holánszky Laura pedig negyvenedikként ért célba.

Dévay László, az U23-as csapat vezetője az esemény előtt úgy fogalmazott, nem állítanak óriási elvárásokat a fiatalokkal szemben; a legfontosabb, hogy próbálják meg a tudásuk legjavát nyújtani.

„Karolina hatalmasat ment, egészen jó úszást követően vele együtt nagyjából huszonöt fős boly szakadt el, messze az őket követőktől. Jól takarékoskodott az erejével, taktikusan versenyzett, a negyven kilométernyi biciklizés után pedig gyönyörű mozgással futotta végig az utolsó harmadot. Hatalmas eredmény ez tőle. Már korábban is látszódott rajta, hogy benne van a jó eredmény, de sosem tudott ennyire kiegyensúlyozottan teljesíteni, mint ezen a vb-n – mondta a legjobb magyarról a verseny után Dévay. – Laura is ügyes volt, az úszás során szintén az első bollyal ment, ám a kerékpáros szakaszon sajnos nem bírta tartani ezt a pozíciót. Ettől függetlenül szépen helytállt.”

A szakember a férfiszakág magyar indulóit sem hagyta ki az értékelőjéből.

„Nagy kihívást jelentett az úszás, a folyóban folyamatosan váltakozott a sodrás szöge, ennek ellenére Zsombor kivételével mindhárom magyar fiú az élbolyban haladt, majd Ábel is lemorzsolódott. Dobi Gergő a végére elfáradt, Kiss Geri viszont egész jót futott, így bebiztosította a top tízes helyezését.

Összességében ez rendkívül jó eredmény; a magyar csapat ebben a korosztályban is bizonyította, hogy lehet rá számítani. Ezúton is köszönöm az edzők munkáját, látszik, hogy ebben a sportágban is minőségi felkészítés zajlik Magyarországon.

(Kiemelt képünkön: Horváth Karolina Forrás: World Triathlon)