UtánpótlásSport
2024. május 13.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-09-25 20:48

Remekeltek a serdülő és újonc lányok a dimitrovgradi nemzetközi versenyen

Tizenhárom érmet, közte négy aranyat nyertek a magyar serdülő és újonc leány asztaliteniszezők a Europe Youth Series dimitrovgradi állomásán. Az U13-as fiatalokat Szerbiába edzőként elkísérő Fazekas Péter értékelt érdeklődésünkre.

Az Európai Asztalitenisz Szövetség (ETTU) égisze alá tartozó, idén életre hívott Europe Youth Series második viadalán, a Serbia Open elnevezésű nemzetközi serdülő- és újoncversenyen nyolc magyar lány indult, és a három napig tartó csapatversenyek végén mindannyian dobogóra állhattak – számolt be a hazai sportági szövetség (MOATSZ).

Az U15-ös lányok között a körmérkőzések utáni döntőben a Barcsai Sophie és Dohóczki Nóra alkotta magyar A-csapat 3:2-re nyert a Nagy Rebeka, Pétery Johanna összetételű magyar B-csapat ellen. Az U13-asok mezőnyében Fazekas Lizett és Szögi Szonja diadalmaskodott, a fináléban 3:2-re legyőzve a svájci egységet. A bronzérmet Ivanics Izabell és Fegyver Zsófia szerezte meg.

Az U15-ös korosztályban egyesben Barcsaié lett az ezüstérem, Nagy és Pétery pedig bronzérmesként zárt. Barcsai emellett a dán Marcus Ahrenholt Jensen oldalán vegyes párosban is ezüstöt zsebelt be. A fiatalabb korosztályban egyesben Fazekas és Szögi játszotta a döntőt, amelyet előbbi nyert meg 3:0-ra. Az elődöntőben Szögi Fegyvert győzte le, így utóbbi is dobogósként végzett. A vegyes párosok fináléjában Szögi Szonja a dán Malik Severonsennel párban 3:0-ra nyert Fazekas Lizett és az angol Kacper Piwowar ellen. A sikerek értékelésére az U13-as fiatalokat Szerbiába edzőként elkísérő Fazekas Pétert kértük fel.

„Mindenek előtt azt érdemes tudni, hogy az európai szövetség idén indította el ezt az utánpótlás-versenysorozatot, amely öt állomásból áll; tavasszal Horvátországban volt az első, és két hét múlva Csehországban már jön a harmadik ilyen viadal. A világszövetség, az ITTF mellett az ETTU is igyekszik egy hasonló sorozatot bevezetni az európai fiataloknak az U15-ös és U13-as korosztályban – mondta Fazekas az Utánpótlássportnak. – Jó a kezdeményezés, de még nem igazán forrta ki magát ez a sorozat, hiszen például a legjobb európai serdülők és újoncok sem a mostani, sem az első, eszéki állomásra nem jöttek el. Főleg a délszláv országok fiataljai neveztek, illetve a csapatküzdelmek után az egyéni versenyben már a szlovákok, az osztrákok és a svájciak is rajthoz álltak, valamint német küldöttség is érkezett, szóval a WTT-eseményekhez képest – amelyeket mostanában elözönlötték és abszolúte dominálják az ázsiaiak – értelemszerűen alacsonyabb volt a színvonal.

Ettől a függetlenül a mieinknek – különösen az újonckorú játékosainknak – mindenképpen hasznos verseny volt, mert játszottak éles meccseket, és végül önbizalom-növelő sikereket arattak, továbbá értékes pontokat gyűjtöttek az európai ranglistán, ami a jövő évi utánpótlás Európa-bajnokság kiemelése szempontjából fontos lehet.

A szakember hozzátette, a két múlva a csehországi Plzenben rendezendő versenyen jóval erősebb lesz a mezőny, így az már komolyabb fokmérő lehet a fiataljainknak. Nem sokkal később, november elején pedig a szombathelyi nemzetközi utánpótlás-bajnokság következik a programban.

(Kiemelt kép forrása: MOATSZ)