UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-09-28 16:40

Nyílt vízi Eb csaknem másfél tucat magyarral

Korfu szigetén tizenhét ifjú magyar úszó várja, hogy a korosztályos nyílt vízi Európa-bajnokság szereplőjeként nekivágjon a Jón-tenger vizének a hétvégén, a minél jobb eredmény elérésének céljával.

A hosszútávúszásban (is) gyakorta jeleskedő fiatal honfitársaink közül ezúttal a 14-19 év közöttiek legkiválóbbjaira vár jelentős kihívás Görögországban, ahol a kontinentális szövetség égisze alatt rendezik meg péntektől vasárnapig a nyílt vízi utánpótlás Eb-t.

Korfu új helyszín a korosztályos csúcsesemények históriájában, s az avató

kontinensviadalon az idehaza gyakorta junioroknak is nevezett ifjúságiak három korcsoportban küzdenek meg egymással és persze mindenekelőtt a tengerrel:

 a legfiatalabbak, a 14-15 évesek 5 kilométeren, a 16-17 esztendősök 7 és fél, míg a legidősebbek, a 18-19 évesek az olimpiai távon, vagyis 10 kilométeren próbálkoznak. Az egyéni mellett csapatban is kínál vizsgalehetőséget az Európa-bajnokság programja: a zárónapon tartják meg az U19-es és az U16-os vegyes váltók viadalát, egyformán öt kilométeren.

Gellért Gábor szövetségi kapitány reménykeltő (közel)jövőképet vázolt fel honlapunk érdeklődésére.

A legidősebbeknél, 10 kilométeren több éremesélyesünk is van, Fábián Bettina és Szimcsák Mira mindenképpen közéjük tartozik. Ám mások is meglepetést okozhatnak,

s a fiúknál is felállhat a dobogóra például Hambardzumyan Arshak, illetve Gálicz László.  Rajtuk kívül mindkét idősebb korosztályos váltónk érmes lehet” – mondta.

A szakvezető szerint 7 és fél kilométeren a lányoknál a nyolc közé jutás a reális elvárás, míg

a junior-világbajnok Kovács-Seres Hunornak ezúttal is komoly sansza van az éremre.

Az öt kilométeren indulók a „fekete ló” kategóriába sorolandók, mert – ahogy a kapitány fogalmazott – „nekik ez az első Európa-bajnokságuk, afféle első bálozók, esetükben nehéz megmondani, mire juthatnak Korfun”.

Gellért Gábor hozzátette, hogy az Eb-t megelőző balatoni edzőtábor nagyon biztató volt, ezért is bizakodó, hogy jó eredmények születnek a hétvégén.

Az Európa-bajnokság magyar indulói:

Abonyi-Tóth Glenda, Hambardzumyan Arshak, Fábián Bettina, Flück Nóra, Gálicz László, Györffy Lili, Kárpáti Máté, Kovács-Seres Hunor, Nagy Napsugár, Nett Vivien, Pálházi Léda, Pittlik Zsigmond, Poteczin Dániel, Rohács Luca, Szimcsák Mira, Tóth Olivér, Varga Levente

(Kiemelt képünkön: indulás előtt a magyar ifi csapat Forrás: musz.hu)