UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Kajak-kenu Vízilabda Úszás

2023-10-04 08:59

A hónap utánpótlásedzője: kenu-, úszó- és vízilabdatréner a szeptemberi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj szeptemberi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Benczur Márton vízilabda-, Boldizsár Gáspár kenu- és Kutasi Gergely úszóedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A díj harmadik évadának (ez most szeptembertől a jövő esztendő augusztusáig tart) első kiírásában vízilabda-, kenu- és úszóedző került a jelöltek közé. Íme, szeptember hónap kiválasztottjai!

BENCZUR MÁRTON, az U20-as női vízilabda-válogatott szövetségi edzője, az UVSE női csapatának vezetőedzője 1987-ben kezdett pólózni a Tungsram SC-ben, majd játszott az UTE-ben, az FTC-ben, az OSC-ben. Sportolói pályafutását az UTE sportági utódjaként 2008-ban alakult UVSE-ben fejezte be. Játékosként elért nemzetközi sikerei közül kiemelkedik az 1997-ben Kemény Ferenc irányításával nyert U17-es Európa-bajnoki cím, valamint az UTE-val 1999-ben megszerzett LEN-kupa-győzelem. Edzőként 2001 szeptemberében kezdett dolgozni az UTE-ban Kis József felkérésére. A klubban hosszú éveken keresztül a férfiutánpótlásban tevékenykedett, ez idő alatt tíz korosztályos bajnoki címet ünnepelt csapataival. Ezt követően Áts Bertalan invitálására szakágat váltott, és a 2017/18-as évadtól vezetőedzője az UVSE női felnőttegyüttesének. A most 43 éves szakember irányítása alatt az UVSE négy bajnoki címet nyert, arany- és ezüstérmet szerzett a LEN-kupában, valamint bronzot a Bajnokok Ligájában. Benczur Márton az utánpótlás-válogatottoknál előbb a 2001-ben született fiúkkal dolgozott, majd a 2003-2004-es lányok szövetségi trénere lett. A lányok korosztályos nemzeti csapatával Sibenikben U17-es Eb-bronzot (2021), Belgrádban U18-as vb-bronzot (2022), Netanyában U19-es Eb-ezüstöt (2022), majd Coimbrában U20-as vb-aranyat (2023) nyert. Jelentősebb sikerei közé tartozik továbbá, hogy a 2019-ben Nápolyban Universiade-győztes női válogatottnál Mihók Attila másodedzőjeként dolgozott.

Ami a szeptemberi eredményeket illeti, a Benczur Márton által vezetett U20-as női válogatott a portugáliai Coimbrában rendezett világbajnokságot az olaszok ellen ötméteresekkel elszenvedett vereséggel kezdte, majd miután legyőzte az izraelieket és az amerikaiakat, csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe. A meccsről meccsre jobb formába lendülő lányok útja az új-zélandiakon, majd az olaszokon keresztül vezetett a döntőbe, amelyben

a magyar csapat pazar játékkal (hatgólos előnyben is „örömpólózva”), 13–10-re nyert a címvédő spanyolokkal szemben. Az U20-as női válogatott ezzel az első magyar aranyérmet szerezte a korosztály vb-történetében.

Benczur Márton:

Szeresd a csapatodat! Fontos, hogy mi vagyunk a játékosokért, és nem ők értünk. Nem az a dolgunk, hogy megvalósítsuk önmagunkat vagy kitaláljuk a legjobb taktikát meg edzésmódszert, hanem az, hogy segítsünk a sportolóknak. Szakmailag, emberileg, bármikor, bármiben.

A vezetőedzőnek és a stábnak stabil pontnak kell lennie a csapattagok életében. Nagyon tisztelem a játékosaimat, ugyanakkor kemény is vagyok velük. Ők viszont tudják, hogy ha valamiért kiabálok, azt sosem személyes okokból teszem, és mindig mindenben számíthatnak rám.”

Benczur Márton U20-as világbajnoki címhez segítette a korosztályos női válogatottat Forrás: waterpolo.hu

Edzőjéről így vélekedik a világbajnok U20-as női válogatott csapatkapitánya, Szegedi Panni:

Hálával tartozom Marcinak, hogy már egészen fiatal koromban megadta nekem a lehetőséget az UVSE felnőttcsapatában, és olyan klasszisoktól tanulhattam, mint az olimpiai bajnok Maggie Steffens, a világbajnok Vivian Sevenich, valamint a magyar válogatott legjobbjai közül Keszthelyi Rita vagy Szücs Gabriella. Nekem nagyon fontos, hogy érezzem az edző bizalmát, és azt, hogy számít rám a jövőben is. Marcitól mindent megkapok, ami a fejlődésemet segíti, és bármilyen problémával fordulhatok hozzá. Elképesztő, egyben nagyon motiváló látni azt a szenvedélyt és alázatot, amellyel a munkáját végzi. A korosztályos válogatottunkat egy Eb-hetedik hely után vette át, végül pedig U20-as világbajnokok lettünk együtt. Ha egy szóban akarom megfogalmazni, hogy leginkább mit adott nekünk, akkor azt mondanám: hitet.”

BOLDIZSÁR GÁSPÁR, a Szeged Vízisport Egyesület 56 éves kenuedzője a szakág kétszeres felnőttvilágbajnok, többszörös vb-dobogós versenyzője volt; elmondása szerint rengeteg dolgot tanult élsportolói időszaka alatt, amit aztán a fiatalokkal való foglalkozás során is fel tud használni. Edzői pályafutása kezdetétől, 2004 óta a szegedi klubot segíti, kisebb kihagyással folyamatosan foglalkozik az utánpótlás nevelésével. Tanítványai számos ifjúsági és U23-as világbajnoki címet és érmet szereztek, az Olimpiai Reménységek Versenyén is rendre bizonyítanak az általa edzett fiatalok, miközben korábban a felnőttmezőnyben is ért el sikereket, trénere volt például a pályafutása végén járó, korábban olimpiai bajnoki címet szerző Vajda Attilának is.

Szeptember első felében Lengyelországban rendezték meg az U15-ös, az U16-os és az U17-es korosztály részvételével az Olimpiai Reménységek Versenyét, amelyre a világ minden tájáról érkeztek fiatal kajakosok és kenusok. A magyar csapat – hasonlóan az elmúlt évek utánpótlásversenyeihez – utcahosszal nyerte meg a viadal pontversenyét, 50 érmet szerezve.

A küldöttség – és egyben az esemény– egyik legeredményesebbjeként a Szeged VSE kenusa, a Boldizsár által felkészített Gyányi Milán zárt, aki négy aranyérem mellett egy ezüstöt is nyert.

Boldizsár Gáspár:

Ha a kenuzást, illetve annak oktatását hivatásként kezeljük, és nem a napi rutin részeként tekintünk rá, amin várjuk, hogy túl legyünk, azt megérzik a gyerekek. Ha tehetem, a mai napig kimegyek velük a vízre, érzem a bőrömön a közeget, és bízom benne, hogy ez még sokáig így marad. Ez több, mint sportág – életforma.

Mindig arra biztatom a fiatalokat is, hogy ha már nem versenyeznek, akkor is mozogjanak, a sport élethosszig tartó tevékenység legyen a számukra.”

Boldizsár Gáspár (középen) és a szegedi tanítványok

Gyányi Milán így nyilatkozott az edzőjéről, akivel már a harmadik éve dolgozik együtt:

„Mindig mindenben lehet rá számítani. Segítőkész, bármit meg tudok vele beszélni. Együtt él a kenusporttal, szinte mindig ott van a vízitelepen. Nagy hangsúlyt fektet a technikára, amit folyamatosan javít, állandóan figyel ránk. Mennek a viccelődések is, ám a munka közben kellőképpen szigorú. Kiváló edzőnek tartom.”

KUTASI GERGELY, az FTC 32 éves úszóedzője 2013-ban fejezte be versenyzői pályafutását, s kezdett edzősködni. Azt megelőzően a Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs nevével fémjelzett csoportban úszott, többek között Gyurta Dániel és Gyurta Gergő mellett. A medencés úszáson kívül 2009-től próbálkozott meg a nyílt vízi szakággal. Utóbbiban Európa-bajnokságon csapatban ötödik volt, illetve 10 kilométeren, a sanghaji világbajnokságon – megfogalmazása szerint – „valahol a harmincadik hely környékén” végzett. Fiatal edzőként az első jelentős eredményét Kiss Nikolettával érte el, aki 2014-ben korosztályos világbajnok lett 7,5 kilométeren, illetve váltóban, rá bő két évre pedig ezüstérmet nyert az ifi vb-n, szintén nyílt vízen. A nevesebb tanítványai között említi Mihályvári-Farkas Viktóriát: ő kétszeres felnőtt Európa-bajnok, aki Eb-ezüstöt is szerzett, tavalyelőtt pedig hatodikként végzett az olimpián. A Gálicz fivérek közül Péter 25 kilométeren bronzérmes volt a magyarországi vb-n, László, illetve Mészáros Dániel ifi vb-n lett ezüstérmes tavaly. Ugyancsak 2022-ben szerzett igazán hírnevet magának és mesterének az ifjúsági világbajnoki címet kiérdemlő Fábián Bettina: egyéniben és a vegyes váltó tagjaként is első lett. Ugyanebben az esztendőben a medencés Európa-bajnokságon 400 méter gyorson negyedikként csapott célba, előtte egy évvel ebben a számban ezüstöt akasztottak a nyakába az ifi Eb-n, amelyen arany is jutott neki a 4×200 méteres női gyorsváltóval. Az ifjúságiak nyílt vízi kontinensbajnokságán előbb tavalyelőtt, majd a múlt évben is aranyérmet érdemelt ki az U19-es csapattal. És a sikerek 2023-ban is folytatódtak, a 2024-es fő cél pedig a párizsi olimpiai részvétel kiharcolása 10 kilométeren.

Az idei Európa-kupa-sorozatban Fábián Bettina sorra gyűjtötte be a mutatós helyezéseket, és szeptemberi remeklése nyomán – a teljes felnőtt mezőnyt maga mögé utasítva – megnyerte az összetettet, pedig egy állomást (betegség miatt) még ki is kellett hagynia. A hónap elején Velesben győzött, a szeptember közepi, barcelonai viadalon pedig – amely a 2023-as Ek-széria záróeseménye volt – szenzációs produkcióval második lett, ami annyi pontot hozott neki, hogy az összetett rangsor első helyére ugrott. Így

a felnőttek hatállomásos kupasorozatának megnyerésével a háta mögött várhatta az idei, korfui ifi Eb-t, pályafutása utolsó korosztályos csúcsviadalát, amelyen – a hónap utolsó napján – a 18-19 évesek olimpiai távú, vagyis 10 kilométeres egyéni versenyében diadalmaskodott, igazán szépen búcsúzva az utánpótlásévektől.

Kutasi Gergely:

Lételememnek érzem az úszást, óvodás korom óta vízben vagyok, nélküle kevesebb lennék.

Lassan három évtizede kötődöm ehhez a sportághoz, edzőként is már tíz éve dolgozom. Ami Bettinát illeti, úgy gondolom, folyamatosan fejlődik. A tavalyi ifjúsági vébéarannyal áttörtünk egy gátat, hiszen előtte azért vacilláltunk: a nyílt víz legyen-e a fő csapásirány vagy négyszáz gyors? Azzal a világbajnoki győzelemmel eldőlt, merre indulunk tovább. Azóta úgy készülünk, hogy a lehető legjobbá váljon tíz kilométeren. Megbeszéltük, hogy mostantól nagyon sokat kell versenyeznie, hiszen ő nem tudásban kevesebb, mint a többiek, hanem egyszerűen tapasztalatban. Látom rajta a fejlődést, lassanként kikristályosodik előtte a követendő út, hogy még jobb lehessen. Remélem, ez a jövő évben még inkább megmutatkozik majd.”

Kutasi Gergely és a felnőtt Európa-kupa-győztes Fábián Bettina Forrás: musz.hu

A nyílt vízen többszörös ifjúsági világ-és Európa-bajnok, a 19. születésnapját decemberben ünneplő Fábián Bettinát kérdeztük mesteréről:

 „Nagyon jó szakember, szeretek és könnyű is vele dolgozni. Empatikus, segítőkész minden téren, és a közös munkánk sikerének visszajelzése a sok jó eredmény, amit együtt értünk el. Két éve az edzőm az FTC-ben, kiváló az együttműködésünk, könnyű vele végig vinni a hosszú szezonokat, amilyen ez az év is, és amelytől még további sikereket várok. Az ifi Eb után még egy nagy versenyem lesz: az izraeli, világbajnoki kvalifikációs világkupa-viadal.”